Monday, June 03, 2013

ΥπΑνΥπ: Δηλώσεις του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη, του Αναπληρωτή ΥπΠεΚΑ Σ. Καλαφάτη, του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντ. Παπαδημητρίου, μετά την ευρεία σύσκεψη για τη Δράση « Rethink Athens, Ξανα-σκέψου την Αθήνα»

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «Η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ωνάσης», είναι ένα έργο με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική  και κοινωνική σημασία. Και γι’ αυτό το λόγο, δυο συναρμόδια Υπουργεία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και το Ίδρυμα «Ωνάσης», συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Δε μας ενδιαφέρει το έργο αυτό να μείνει  απλά και μόνο στο επίπεδο των ευχών και των υποσχέσεων. Μας ενδιαφέρει η θεωρία να γίνει πράξη. Και γι’ αυτό σήμερα, συζητήσαμε για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου, αλλά  και για γρήγορα  χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι κάθε λογής μελέτη να ολοκληρωθεί μέχρι αργά το φθινόπωρο, να ξεκινήσει η δημοπράτηση μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου  να έχει αναδειχθεί μειοδότης.

Μας ενδιαφέρει το έργο αυτό να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, έτσι ώστε ν’ αλλάξει όψη το κέντρο της Αθήνας και ν’ αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα της χώρας.
Σ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενισχύει έμπρακτα και ουσιαστικά την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας και στην προσπάθεια που επιχειρείται για  αναζωογόνηση του δομημένου περιβάλλοντος.
Κι αυτό γιατί το εγχείρημα αυτό εντάσσεται πλήρως στη γενικότερη φιλοσοφία του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία προστασία και  ανάδειξη του περιβάλλοντος και αναπτυξιακή δραστηριότητα είναι έννοιες συνθετικές, συμπληρωματικές που μπορούν να συμβαδίζουν, δεν είναι έννοιες αντίθετες.
Σ’ αυτό  το πλαίσιο λοιπόν,  μαζί με το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα συμμετέχουμε και βεβαίως σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ενίσχυσης μέσα από τη χρηματοδότηση του έργου σ’ ένα μέρος του έργου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ουσιαστική στήριξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα το οποίο έχει πολλαπλές ωφέλειες για την Αθήνα.
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Κι εγώ από την πλευρά μου να πω ότι από την πρώτη στιγμή στο Δήμο της Αθήνας είχαμε συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται  για ένα έργο εμβληματικό για την πόλη, γιατί έρχεται να κάνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κέντρο της  το οποίο ξέρουμε ότι έχει υποφέρει πάρα πολύ. Γι’ αυτό και το στηρίξαμε από την αρχή, γι’ αυτό και ο Δήμος εκπροσωπήθηκε μ’ εμένα στην Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού,  γι’ αυτό και θα συμμετέχουμε διαρκώς σε όλη τη δια του έργου, πόσο μάλλον που ο Δήμος στα θέματα τα τεχνικά έτσι θα έχει την ευθύνη των αδειοδοτήσεων και όχι μόνο για το έργο.
Μαζί λοιπόν με τα δυο Υπουργεία, μαζί με την Περιφέρεια, από τη στιγμή που εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του έργου και βλέπουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδανική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – πρέπει να το πούμε, είναι ένα σημαντικό ΣΔΙΤ αυτό που γίνεται, που εξασφαλίζει τα οφέλη και από τις δυο πλευρές – είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο με ταχύτατους ρυθμούς, γιατί είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι ν’ απορροφήσουμε τους πόρους επειδή τμήμα από αυτούς είναι ευρωπαϊκοί πόροι.
Εμείς έχουμε την ελπίδα ότι θα δέσει έτσι και με το έργο που μελετά η Περιφέρεια  στη λεωφόρο Συγγρού που πάει μέχρι κάτω, το θαλάσσιο μέτωπο  να υπάρξει έτσι ένας ολόκληρος άξονας εκσυγχρονισμού της πρωτεύουσας, από αυτή την πλευρά του  που αγγίζει και το κέντρο κι επεκτείνεται μετά και μέχρι κάτω την Πατησίων με το τραμ.
Απλώς να σας πω ότι συμβαίνουν ευχάριστα πράγματα, σε λίγο και με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Σγουρό,  θα υπογράψουμε στο Δήμο της Αθήνας ένα έργο το οποίο εκκρεμούσε επί πάρα πολλά χρόνια, είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων ο οποίος θα γίνει στα όρια του Δήμου Αθηναίων και  Αιγάλεω. Έτσι βλέπουμε δηλαδή ότι η κρίση είναι και μια ευκαιρία για μια φυγή προς τα εμπρός σε πάρα πολλά επίπεδα στην πόλη και γενικότερα στο λεκανοπέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ:  Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να  διαψεύσουμε την απραξία, τη σύγχυση και τη γραφειοκρατία. Τα δυο Υπουργεία μαζί με το Δήμο της Αθήνας, την Περιφέρεια και τον ιδιωτικό τομέα, που λέω πάντοτε ότι το Δημόσιο έχει ανάγκη τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας έχει την ανάγκη του Δημοσίου, είναι μια ευκαιρία για να μπορέσουμε  να πετύχουμε την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και τη διέλευση του τραμ.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να υπάρχει συνοχή, να υπάρχει οικονομική δυνατότητα και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των φορέων. Εάν τα πετύχουμε αυτά εδώ, είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό.
Ως εκ τούτου λοιπόν, εμείς θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ως Περιφέρεια Αττικής συνεργαζόμενοι και με το Δήμο της Αθήνας και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τον ιδιωτικό τομέα. Και θέλω να πω δημοσίως, ότι η συνεργασία είναι αυτή που φέρνει τ’ αποτελέσματα, ούτε οι ευχές, ούτε  οι κατάρες. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Απ’ το Ίδρυμα «Ωνάση», θα ήθελα να σημειώσω ότι το έργο αυτό είναι ένα έργο ανάπτυξης, ένα έργο ουσίας, ένα έργο το οποίο θα φέρει οικονομική και εμπορική ζωή ξανά στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα έργο που ακουμπάει  τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, της συνοικίες που μαστίζονται από την κρίση, τα Κάτω Πατήσια, την  Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τη Νεάπολη, τα Χαυτεία, όλο αυτό το μέρος που ζουν περίπου 1 εκατομμύριο συμπατριώτες μας.
Είναι ένα  έργο το οποίο έχει την αποδοχή του λαού, όπως έχουμε δει και από τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και από τη συμμετοχή του κόσμου στην έκθεση που είχε γίνει για το έργο αυτό, είναι ένα έργο το οποίο είναι πλήρες. Δηλαδή έχουν γίνει από μας, από το Ίδρυμα «Ωνάση» και αυτή είναι η βοήθεια η δική μας, με ταχύτατους ρυθμούς όλες οι απαραίτητες μελέτες.
Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω κ.κ. Υπουργοί, κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχη, ότι όλες οι μελέτες που πρέπει να γίνουν, έχουν γίνει  και θα παραδοθούν  μέσα στο χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ότι με τη  βοήθειά σας και με τη σύμπραξή σας ειδικά των δυο Υπουργών, του κ. Χατζηδάκη και του κ. Καλαφάτη, του κ. Σγουρού της Περιφέρειας που θα είναι και ο βασικός χρηματοδότης, του κ. Καμίνη με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, το έργο θα γίνει και  θα υλοποιηθεί  μέσα στις χρονικές προθεσμίες τις οποίες θέλουμε.. Και πρέπει να το κάνουμε.
Το Ίδρυμα «Ωνάση» απ’ την πλευρά του θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι χρειάζεται για να γίνει αυτό το έργο.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να προσθέσω για την ενημέρωσή σας: Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ΕΠΠΕΡΑΑ. Αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται γύρω στα 90 εκατομμύρια ευρώ, θα το δούμε όμως και στους αμέσως επόμενους μήνες με παραπάνω λεπτομέρειες.
Αποφασίστηκε επίσης, η συγκρότηση μιας συντονιστικής ομάδας για την ταχύτερη προώθηση του έργου και την επίλυση όλων των διαδικαστικών  προβλημάτων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της  «Αττικό Μετρό», του κ. Τσίτουρα. Το «Αττικό Μετρό» θα είναι και ο φορέας εκτέλεσης του έργου.
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Κι ένα τελευταίο: Τώρα το μεσημέρι πηγαίνοντας στο γραφείο, απεντάσσουμε το πρώτο έργο από αυτά που είχαμε κάνει προχθές την εξαγγελία, για την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, ύψους  8 εκατομμυρίων, σε σύμφωνη γνώμη  και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και με το Δήμαρχο της Αθήνας, για να ξεκαθαρίσουμε ό,τι έργο δεν περπατάει…
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο Δήμαρχος της Αθήνας δεν έχει κανένα λόγο σ’ αυτό..
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ: Δεν πειράζει, το απεντάσσω εγώ, έχω την ευθύνη εγώ αλλά τη χαρά την έχει ο κ. Καμίνης. Να είστε καλά».
www.mindev.gov.gr
3/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

 



No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin