Monday, June 03, 2013

«Γλυκοκοιτάζει» την Τουρκία για τις εξαγωγές ΦΑ το Ισραήλ

Νικόλας Ζαννέττος
Τον έντονο προβληματισμό της κυπριακής πλευράς θα πρέπει να προκαλέσει μια σειρά εξελίξεων σε ότι αφορά τα ενεργειακά του Ισραήλ, την ίδια ώρα, που πηγές του SigmaLive στο Τελ Αβίβ, αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση για το γεγονός ότι καμία ισραηλινή εταιρεία δεν έχει πάρει άδεια στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Άνοιξε η άλλοτε κλειστή πόρτα της Τουρκίας...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλοτε «κλειστή πόρτα» της Τουρκίας, για τις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία στο οικόπεδο Λεβιάθαν έχει ανοίξει μετά από χορήγηση προσωρινής άδειας για έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία. Delek, Avner Oil και Delek Drilling, πλέον μπορούν κατόπιν άδειας της Αντιμονοπωλιακής Αρχής του Ισραήλ, να έρθουν σε καταρχήν συζητήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αυτή η εξέλιξη, αν και ήρθε προτού ληφθεί η οποιαδήποτε επίσημη κυβερνητική απόφαση για το ζήτημα της εξαγωγής φυσικού αερίου, θεωρείται σημαντική, αφού πλέον στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Τουρκία αποτελεί επιλογή σε ότι αφορά τις εξαγωγές.
«Η απόφαση αυτή, αν και κρίνεται άσχετη με την επικείμενη απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με τις εξαγωγές φυσικού αερίου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους εταίρους του Λεβιάθαν να πείσουν τους Υπουργούς ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μπορούν να ενισχύσουν την περιφερειακή θέση του Ισραήλ», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας Globes που αναφέρεται στην απόφαση.  

Ενοχλημένοι οι Ισραηλινοί από την Κύπρο
Σύμφωνα με πηγές του SigmaLive στην Ισραηλινή πρωτεύουσα, υπάρχει ενόχληση για την στάση της Κύπρου, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, για το γεγονός ότι καμία ισραηλινή εταιρεία άδεια σε οικόπεδο του Ισραήλ. «Η κατάσταση σε ότι αφορά τις σχέσεις Ισραήλ-Κύπρου είναι άσχημη. Δεν πήραμε τίποτα. Ούτε μια άδεια σε ένα από τα οικόπεδα. Η Κύπρος δεν πρέπει να ξεχνά ότι χωρίς το αέριο του Iσραήλ δεν μπορεί να προχωρήσει με το τερματικό υγροποίησης», ανέφερε έγκυρη πηγή στο SigmaLive. Πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και όλα μπορούν να αλλάξουν εάν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική θέληση για συνεργασία.

Και πολιτικό παιχνίδι
Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αμερικανική Κυβέρνηση, έχει ψηλά στην ατζέντα της το Παλαιστινιακό, ενώ έχει δείξει την πρόθεση της να τερματίσει την ψυχρότητα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και oι παρεμβάσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ενώ δεν μπορεί να θεωρείται άσχετη και η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ μαζί με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.
www.sigmalive.com
3/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin