Wednesday, June 05, 2013

Στην τελική ευθεία για το ελληνικό «χρυσάφι» ..... Ιδρύεται Εταιρία Υδρογοναν-θράκων

 Σοφία Βούλτεψη
05/06/2013

Πλώρη για την ταχύτατη εξόρυξη των υδρογονανθράκων της βάζει η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να επισκέπτεται χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και να συσκέπτεται με την ηγεσία του, προαναγγέλλοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επίσπευση των διαδικασιών εξόρυξης αποτελούν «μεγάλο, συγκριτικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα», επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «προϋπόθεση για την επιτυχή εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο».



Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την ανάγκη, το ελληνικό πρόγραμμα να ενταχθεί στα νέα ευρωπαϊκά δίκτυα, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας.

Μίλησε επίσης για στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες ερευνών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης και υπενθυμίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαγωνισμοί για τις έρευνες σε Ιωάννινα, Κατάκωλο και Πατραϊκό.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών και για άλλες περιοχές αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παικτών του εξωτερικού στη χώρα μας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαμαράς στη δημιουργία Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων που θα ιδρυθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την ταχύτερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή το ανέφερε ότι η στελέχωση της Εθνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων - Ε.Δ.Ε.Υ., έχει προβλεφθεί στο Ν.4001/2011, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την ψήφιση της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών την επόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής, με την άμεση στελέχωση της Ε.Δ.Ε.Υ., σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για έρευνες και εξορύξεις Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ολοκληρώνεται ο κύκλος του πλήρους Επιχειρησιακού Σχεδίου αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου που διαμορφώσαμε τα τελευταία τρία (3) χρόνια στη χώρα.

«Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών βάζει επιτέλους την Ελλάδα στον Ενεργειακό Χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης με σημαντικά αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

www.elzoni.gr
5/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin