Wednesday, June 05, 2013

ΕΕ-Κίνα: Πόλεμος για κρασί και φωτοβολταϊκά....Δασμοί και αντι-ντάμπινγκ

Μία μέρα μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει αντι-ντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ το Πεκίνο απαντά επιβάλλοντας δασμούς στο κρασί που εισάγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρασί στην Κίνα καθιστώντας τη χώρα μια υπολογίσιμη αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο.


Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ που θα ξεκινήσουν από το 11,8% και θα αυξηθούν σταδιακά στος 47,6% σε δύο μήνες, εάν μέχρι τότε Βρυξέλλες και Πεκίνο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία καθώς υποστηρίζει ότι η τιμή που θα έπρεπε να πωλούνται τα κινεζικά πάνελ στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι κατά 88% υψηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα.
 
Η Κίνα, η οποία το 2011 προμήθευσε την ΕΕ με πάνελ αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ, έκανε λόγο για άδικες εισφορές και απάντησε ανακοινώνοντας την επιβολή αντισταθμιστικών και αντι-ντάμπινγκ δασμών στο κρασί που εισάγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κινεζικό υπουργείο εμπορίου πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιβολής των δασμών ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των διαβουλεύσεων θα βρεθεί μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές λύση.
 
Ντάμπινγκ θεωρείται η πώληση ενός προϊόντος στην κοινοτική αγορά σε τιμή χαμηλότερη από την πραγματική του αξία, η οποία ισοσταθμίζεται μέσω επιδοτήσεων και ενισχύσεων προς τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς. Αντι-ντάμπινγκ μέτρα λαμβάνονται στην περίπτωση που οι εξαγωγές προκαλούν ζημιά στους κοινοτικούς παραγωγούς λόγω αθέμιτων πολιτικών.
 
(Πηγή:BBC)
5/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin