Tuesday, June 18, 2013

Ανάπτυξη ή περιβάλλον;

Όποιος μιλά σήμερα για οικονομική ανάπτυξη σπεύδει να υπογραμμίζει, ότι πρόκειται για«πράσινη» ή βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούν όμως να συνυπάρξουν οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία;
Η Γερμανία στρέφεται σταδιακά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την πολιτική αυτή ως σημαντικό βήμα για έναν τρόπο ζωής πιο συμβατό με το περιβάλλον.
Ο καθηγητής Οικονομικών Καρλ Χάιντς Πακέ έχει ωστόσο διαφορετική άποψη: «Όσα θέλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο της ενεργειακής στροφής στη Γερμανία δεν έχουν καμιά επίδραση στο εξωτερικό. Αυτό που έχει σημασία είναι τί θα κάνουν οι αναδυόμενες οικονομίες και οι υπό ανάπτυξη χώρες», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου.

Θα ακολουθήσουν οι αναδυόμενες οικονομίες τους Ευρωπαίους, οι οποίοι επί αιώνες έδιναν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την ευημερία και ξαφνικά ανακάλυψαν την αγάπη τους για το περιβάλλον; «Η προτεραιότητα στο περιβάλλον προκύπτει από την ευημερία», λέει ο γερμανός καθηγητής στην DW. «Στη Γερμανία άρχισε στη δεκαετία του ΄70, στη Κίνα ξεκινά μόλις τώρα, ενώ στην Ινδία θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο».

Καλύτερα χωρίς ανάπτυξη;
Θα ήταν όμως λύση μια μηδενική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο; Ο Ότμαρ Έντενχοφερ από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπολόγισε ότι για να γίνει αυτό «οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιορίσουν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους κατά 80%, ώστε να έχουν οι άνθρωποι στην Αφρική περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής όπως στην Λατινική Αμερική. Οι κοινωνικές συγκρούσεις θα ήταν αναπόφευκτες».
Ο καθηγητής Καρλ Χάιντς Πακέ θεωρεί παρακινδυνευμένες τις προγνώσεις που βλέπουν την γη να αυτοκαταστρέφεται. Επιπλέον πιστεύει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψεις όσα θα γίνουν στο μέλλον: «Φανταστείτε ότι είμαστε στα 1913, πριν από 100 χρόνια, και κάνουμε μια πρόγνωση για τις μελλοντικές εξελίξεις, με βάση όμως το τεχνολογικό επίπεδο του 1913. Αυτά που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα βρίσκονται έξω από την φαντασία μας. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις μελλοντικές προβλέψεις», λέει ο ειδικός.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος πανικού. Κάτι θα σκεφτεί η ανθρωπότητα για να λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και να συνδυάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος.
Andreas Becker / Στέφανος Γεωργακόπουλος Υπεύθυνη σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
 http://dw.de/p/18q2F 
17/6/3
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin