Monday, June 17, 2013

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες του Αμβρακικού .... Ο υπερτροφισμός του Κόλπου καταστρέφει τα δίχτυα τους



ΦΩΤΟ: proinoslogos.gr
-
Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες του Αμβρακικού, κάνοντας λόγο για μια Πολιτεία απούσα και ανίκανη να πάρει μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων στον πολύπαθο Κόλπο και την ανακούφιση των ψαράδων.
Αφορμή για τη νέα έκκληση του Αλιευτικού Συλλόγου του Δήμου Αρταίων προς όλους τους αρμόδιους φορείς (την σχετική ανακοίνωση υπογράφει ο Πρόεδρος Σωτ. Παναγιώτου), στάθηκε το γεγονός ότι ενώ οι ψαράδες έχουν ετοιμαστεί για το ψάρεμα της γαρίδας - «το μοναδικό είδος που μας κρατά ακόμη στην θάλασσα και δεν μας στέλνει στην ανεργία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν - από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος έχει γίνει υπερτροφικός και αυξάνουν παράλληλα τις ανοξικές μάζες.


Όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή τους «ειδικά φέτος παρότι είχαμε το πρόβλημα των κορελιών (μεδουσών) γέμισε ο Αμβρακικός και από μάκα, με αποτέλεσμα να πέφτει πάνω στα δίχτυα μας, να τα καταστρέφει λόγω του βάρους της κατά το ανέβασμα των διχτυών στα αλιευτικά μας σκάφη, αλλά και μετά να χρειαζόμαστε 3 με 4 μέρες να τα καθαρίσουμε για να ξαναπάμε για ψάρεμα». Κατόπιν τούτου επόμενο είναι οι ψαράδες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους «πολλοί από μας επένδυσαν 2.000 ως 4.000 ευρώ για την κατασκευή των διχτυών, με την ελπίδα να τα ξεχρεώσουν στο τέλος της αλιευτικής περιόδου και να βγάλουν και ένα μικρό μεροκάματο».
Ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας και καλούν όλο τον κόσμο, τα κόμματα, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι για να σώσει τον Αμβρακικό και τους ψαράδες τώρα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά.

www.proinoslogos.gr
17/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin