Wednesday, June 05, 2013

«Φρένο» στα περιβαλλοντικά εγκλήματα εν όψει θέρους .... Με τρεις εισαγγελικές εγκυκλίους- Ηχορύπανση: φυλάκιση έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Βασιλική Κόκκαλη (protothema.gr)
Πέπλο προστασίας στο περιβάλλον, ενόψει (και) της θερινής περιόδου, απλώνει με τρεις εγκυκλίους του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας. Με αυτές, ζητεί από τους συναδέλφους ακόμη και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας όταν διαπιστώνονται περιβαλλοντικά εγκλήματα. Οι εισαγγελικοί εγκύκλιοι διαβιβάζονται στις κατά τόπους εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, σήμερα παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με την πρώτη εγκύκλιο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους του να είναι σε πλήρη εγρήγορση και επαγρύπνηση για «την αποτροπή και τη βεβαίωση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων γενικών και ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων». Όπως επισημαίνει, μάλιστα, «κατά τη θερινή περίοδο, εξαιτίας των επικρατουσών συνθηκών και της αυξημένης τουριστικής κινήσεως, παρατηρείται έξαρση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων, ιδίως δε με την ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη, απόρριψη και διαχείριση των αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων».

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις «θα πρέπει, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου εγκλήματος οι παραβάτες αυτών να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών για τα περαιτέρω και σε κάθε άλλη περίπτωση οι σχετικές υποθέσεις να εκδικάζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Στη δεύτερη εγκύκλιό του, ο κ. Δασούλας επισημαίνει τον κίνδυνο αυξημένων πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για τον λόγο αυτό, ζητεί από τους εισαγγελείς να παραγγείλουν στους αρμοδίους πυροσβεστικούς υπαλλήλους να εντείνουν τους ελέγχους τους, προς αποφυγή πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές περιοχές, όπως και στις χωματερές.

  • Στην τρίτη εγκύκλιό του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρεται στην ηχορύπανση και υπενθυμίζει ότι για τους παραβάτες υπάρχει σχετική υγειονομική διάταξη, η οποία προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία με προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Δασούλας κάνει αναφορά και σε κέντρα διασκέδασης που παραβιάζουν την υγειονομική διάταξη και ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς να ζητούν, σε διαρκή βάση, τη διενέργεια ελέγχων από τα αρμόδια όργανα στα καταστήματα που λειτουργεί μουσική. Όταν διαπιστώνεται παράβαση των σχετικών διατάξεων, «θα πρέπει οι παραβάτες αυτών, εφόσον πρόκειται περί αυτοφώρου πλημμελήματος, να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και να παραπέμπονται υποχρεωτικά στο δικαστήριο κατά την αυτόφωρη διαδικασία».

Τέλος, ο κ. Δασούλας ζητεί από τους συναδέλφους τους να εξετάσουν εάν στα συγκεκριμένα καταστήματα θα πρέπει να αφαιρείται προσωρινά και η άδεια λειτουργίας τους.
5/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin