Tuesday, May 28, 2013

Μαγνητική καταιγίδα θα «χτυπήσει» σήμερα την Ελλάδα .... Σε κατάσταση επιφυλακής οι επιστήμονες

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι επιστήμονες για τη μεγάλη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας σήμερα 28 Μαϊου. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για προβλήματα τόσο στις τηλεπικοινωνίες όσο και στην ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκο Κατσαρό «είναι πιθανόν να επηρεαστούν οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις,παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας,προβλήματα στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων,και πιθανές καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες επηρεάζεται και η πορεία αποδημητικών πουλιών και τα ταχυδρομικά περιστέρια».


Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν και την ανθρώπινη υγεία και συμπεριφορά, όπως δήλωσε στην «Espresso» ο κ. Κατσαρός.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν απο υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αύπνία, καχεξία,πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα».

Ρώσοι επιστήμονες, που εχουν κάνει εκτεταμένες έρευνες στην βιολογία του διαστήματος και γενικά στίς επιδράσεις του ανθρώπου στο διάστημα,αποδίδουν τα γεγονότα αυτά στο ότι οι διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου επιβραδύνουν την ροή του αίματος και προκαλείται μεταξύ άλλων υποξία(δηλ. ελλειψη οξυγόνου). Επίσης πιστεύουν οτι επηρεάζεται και η ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση.


Τι ακριβώς όμως είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες;
Είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, όπου τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων εκτοξεύονται από την επιφάνεια του ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε δύο περίπου μέρες φθάνουν στην Γη.
Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης το οποίο και συλλαμβάνει πολλά από τα φορτισμένα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά, ίσως και πάνω από μία φορά τον μήνα και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν.

Οι μαγνητικές καταιγίδες επηρεάζουν το 50 έως 75% του πληθυσμού αλλά σε διαφορετικό βαθμό για κάθε άνθρωπο και οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται σε ελάχιστο έως πολύ μικρό βαθμό. Μάλιστα οι νέοι άνθρωποι κατά πλειοψηφία νοιώθουν ελάχιστα έως καθόλου τις μαγνητικές επιδράσεις.

Συστήνεται σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στις μαγνητικές καταιγίδες να αποφεύγουν την έντονη σωματική δραστηριότητα. 

www.protothema.gr
28/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚO:

ΣΧΕΤΙΚΑ2:

  1. Ηλιακές καταιγίδες απειλούν την καθημερινότητά μας το 2012

  2. Χωρίς συνέπειες η ηλιακή καταιγίδα που έφτασε στη Γη

  3. Ισχυρή ηλιακή έκρηξη προκαλεί μαγνητική καταιγίδα στη Γη

  4. O Ηλιος ξύπνησε! .... Μίνι μπλακ άουτ από ισχυρή έκλαμψη

 ------------

3 comments:

  1. Εν αναμονή της γεωμαγνητικής καταιγίδας.....

    Μία έκλαμψη του Ήλιου στις 22 Μαΐου οδήγησε σε μεγάλη στεμματική εκτόξευση μάζας, προκαλώντας μία γεωμαγνητική καταιγίδα που πλησιάζει τη Γη. Αυτό το διαστημικό φαινόμενο προκαλείται από βροχή φορτισμένων σωματιδίων στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και ίσως προκαλέσει διαταραχές στις επικοινωνίες και στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού.

    Αν και η εκτόξευση στεμματικής ηλιακής μάζας που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες δεν είχε κατεύθυνση προς τη Γη, συνδυάστηκε με μία προηγούμενη εκτόξευση και δημιούργησε ένα αυξημένο νέφος που ίσως περάσει από τον πλανήτη μας, επισημαίνει η NASA.
    Ινδοί επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν επισημάνει πριν από μερικές ημέρες ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν αποτελεί άμεση απειλή καθώς δεν κατευθύνεται προς τη Γη, τονίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν η καταιγίδα συνεχιστεί.

    Ο δρ. P. Iyamperumal από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Tamilnadu στην Ινδία, σημείωσε πως ο ηλιακός κύκλος φθάνει στο αποκορύφωμά του κάθε 11 χρόνια και φέτος, που βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, μπορεί να παρατηρηθεί η εμφάνιση και εξαφάνιση ηλιακών κηλίδων. «Καθώς το ισχυρό μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη έλκει τα φορτισμένα σωματίδια, αυτά θα παγιδευτούν στο πεδίο και δεν θα υπάρχει περιθώριο να εισέλθουν στη Γη και να προκαλέσουν βλάβη», εξήγησε. Επισημαίνοντας ότι ο Ήλιος εκπέμπει δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής καταιγίδας, πρόσθεσε ότι μόνο ένα δισεκατομμύριο από αυτά φτάνουν στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Από την πλευρά τους όμως, επιστήμονες της NASA έκαναν λόγο για μεγάλη «απειλή», τονίζοντας ότι το νέφος στεμματικής μάζας θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας.

    Η τελευταία πρόβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αναφέρει ότι τα δορυφορικά συστήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, αυτή την ώρα ο ηλιακός άνεμος πλησιάζει τα 800χλμ/δευτερόλεπτο.

    Πρόσφατη έκθεση του τραπεζικού ομίλου Lloyd’s ανέφερε ότι «μία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεκάδες εκατομμύρια άτομα στη βόρεια Αμερική, για αρκετούς μήνες».

    Η μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων ετών σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου του 1989, προκαλώντας μπλακ άουτ στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής και στο Κεμπέκ του Καναδά.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=366362
    28/5/13

    ReplyDelete
  2. «Κουταμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας, λέει ο διευθυντής του Πλανηταρίου.....

    Πλήρως καθησυχαστικοί για τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να είχε μια ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα για την Ελλάδα εμφανίζονται οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αν και παραδέχονται ότι υπήρχε όντως έντονη δραστηριότητα στον Ήλιο, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν -ούτε θα υπάρξουν- επιπτώσεις για τη χώρα.

    «Κουταμάρες», χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα. Όπως ανέφερε, το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δαγκλής χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί μαγνητικής καταιγίδας μολονότι, όπως εξήγησε, το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

    Για «παρεξήγηση» κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος τόνισε ότι ούτε στο μέλλον δεν πρόκειται η Ελλάδα να επηρεαστεί από μια τέτοιου είδους καταιγίδα. Σύμφωνα με τον κ. Μουσά, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει ενώ όπως πρόσθεσε ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του.

    Εκτίμησε, δε, ότι ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα.

    Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι

    «Καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές συμπληρώνει, τέλος, ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Αλυσσανδράκης. Αφού προσθέτει, μάλιστα, πως πρέπει να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες» καταλήγει ότι «εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται».
    http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=281838
    28/5/13

    ReplyDelete
  3. Μαγνητική καταιγίδα στη Γη στις 7 και 8 Ιουνίου.....

    Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει έκλυση ενέργειας στη νοτιοδυτική πλευρά του ηλιακού δίσκου. Κατα την άποψή τους, ανη έκρηξη συνοδευόταν από στεφανιαία μαζική εκτίναξη, στις 7με 8 Ιουνίου στη Γη μπορεί να λάβει χώρα μαγνητική καταιγίδα.

    Στα μέσα Μαΐου οι επιστήμονες είχαν καταγράψει ολόκληρη σειρά υπερισχυρών εκρήξεων της ισχυρότερης κατηγορίας ακτίνων Χ, οι οποίες δεν υπήρξαν από τον Οκτώβριο του 2012. Ωστόσο τότε οι συνέπειες δεν ήταν σοβαρές, λόγω του ότι οι στεφανιαίες εκτινάξεις δεν κατευθύνονταν άμεσα προς το μέρος της Γης.
    http://greek.ruvr.ru/2013_06_06/115226342/
    6/6/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin