Tuesday, May 28, 2013

Μεγάλη Διαδήλωση Ενάντια στις Έρευνες Σχιστολιθικού Αερίου στην Ρουμανία

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Δευτέρα εναντίον της εξόρυξης σχιστολιθικού αέριου στην περιοχή Μπάρλαντ, στην ανατολική Ρουμανία, όπου έχουν εκχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στην αμερικανική εταιρεία Chevron, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στην διαδήλωση αυτή "συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες", ανέφερε η χωροφυλακή. "Όχι στην αναζήτηση (κοιτασμάτων) και την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου", "όχι στο φράκιν" (σ.σ. την εξόρυξη με την διαδικασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης), "Chevron, go home", ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές από την Μπάρλαντ και χωριά γύρω από αυτό.



Η Chevron έχει παραχωρήσεις σε εκτάσεις 600.000 εκταρίων σε αυτή τη γεωργική περιοχή, και σχεδιάζει να αρχίσει την διαδικασία εξερεύνησης μέσα στους επόμενους μήνες.

"Ήλθα να διαδηλώσω εναντίον της εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αερίου επειδή θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου με ασφάλεια και να μπορούν να πίνουν καθαρό νερό, χωρίς μόλυνση", είπε η 39χρονη Αλίνα Σεκρί, νοσηλεύτρια. "Δεν θέλουμε να μολυνθούν οι υδροφόροι ορίζοντες στο υπέδαφος", πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στα σχέδια της Chevron.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Βουκουρεστίου υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορα Πόντα έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων από τους διαδηλωτές που τόνισαν πως το κυβερνών σήμερα κόμμα όντας αντιπολίτευση πέρυσι αποδοκίμαζε την παραχώρηση αυτή, αλλά πλέον τώρα που είναι κυβέρνηση τηρεί αιδήμονα σιωπή.

Κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο η ρουμανική κυβέρνηση συντάχθηκε με την βρετανική, πολωνική και ισπανική κυβέρνηση και υπεραμύνθηκε της εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού αέριου.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να παραιτηθεί η υπουργός Περιβάλλοντος Ροβάνα Πλουμπ. "Η Γαλλία, η οποία απαγορεύει την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αέριου, αποτελεί παράδειγμα" προς μίμηση, τόνισε η Λούλου Φινάρου, συμβολαιογράφος και μέλος μιας από τις οργανώσεις που κάλεσαν στην διαδήλωση. 

www.energia.gr
28/5/3
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin