Monday, May 27, 2013

«Χωράει» το ρωσικό αέριο σε αζέρικο αγωγό;

Καλή εξακολουθεί να παραμένει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η πιθανότητα ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να καταλήξουν τελικά υπό τον έλεγχο ρωσικών εταιρειών, Gazprom και Sintez. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι για τον ΔΕΣΦΑ έχει ισχυρό προβάδισμα η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR, λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτή η εξέλιξη ήταν πιο σίγουρη ακόμα και από την απόκτηση της ΔΕΠΑ από την Gazprom. Στην τελική ευθεία, ωστόσο, η εικόνα φαίνεται να διαφοροποιείται, καθώς, πλέον, θεωρείται ότι η Sintez, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή ξεχωριστών προσφορών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ακόμα και στις εταιρείες που είχαν υποβάλει ενιαία προσφορά στη μη δεσμευτική φάση του διαγωνισμού, αναμένεται να «χτυπήσει» με αξιώσεις τον ΔΕΣΦΑ.

Η αλλαγή των όρων από το ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε διαμαρτυρίες των άλλων ενδιαφερομένων εταιρειών και κοινοπραξιών, των οποίων έγινε αποδέκτης η κυβέρνηση. Το θέμα του ΔΕΣΦΑ ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη Κυριακή. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς που είναι διατεθειμένη να υποβάλει η SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ, ωστόσο από την αζέρικη πλευρά κατέστη σαφές ότι θα κινηθούν αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια, όσον αφορά την αποτίμηση της προσφοράς τους. Η Αθήνα επιχειρεί, επίσης, να αξιολογήσει εάν και κατά πόσο οι εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς η απόφαση για τον αγωγό (η επιλογή μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco West των οποίων η αξιολόγηση έχει ήδη αρχίσει από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ), αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου. Ο ΤΑΡ διατηρεί τα πλεονεκτήματα της συντομότερης διαδρομής και, κατά συνέπεια, του μικρότερου κόστους κατασκευής, της διέλευσης από λιγότερες χώρες, της μεγαλύτερης μεταφορικής δυνατότητας. Ωστόσο, η μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχει ισχυρά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι ένα «χαρτί» στο οποίο η Ε.Ε. ποντάρει για ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της πολυμέρειας ενεργειακής τροφοδοσίας. Υπό αυτή τη διάσταση, το ισχυρό, πλέον, ενδεχόμενο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να περάσουν στον έλεγχο ρωσικών εταιρειών, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις εξελίξεις σχετικά με τον ΤΑΡ. Ειδικότερα, εκφράζονται προβληματισμοί για τη λειτουργία ενός ιδιότυπου «μονοπωλίου» ρώσικου φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, που δεν θα επιτρέψει τη διοχέτευση αζέρικου φυσικού αερίου στο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ, ενώ, δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στην προσδοκία ότι ο ΤΑΡ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Βουλγαρίας, καθώς και αυτό είναι συνάρτηση χρήσης του δικτύου που ελέγχεται από ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. (της Δώρας Αντωνίου, Καθημερινή, 26/5/2013) http://www.energypress.gr/news/Hwraei-to-rwsiko-aerio-se-azeriko-agwgo 26/5/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Sintez: Ενδιαφερόμαστε μόνο για τη ΔΕΣΦΑ....

    Η ρωσική εταιρεία Sintez, που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, ανακοίνωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, ωστόσο, δεν αποκλείει να υποβάλλει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

    Σε ανακοίνωσή της η Sintez, μια από τις δυο ρωσικές εταιρείες -μαζί με την Gazprom- που είχαν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό του ομίλου ΔΕΠΑ, αναφέρει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στο προσεχές μέλλον «ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης».

    Σε δημοσίευμα του το Dow Jones Newswires σχολιάζει πως η πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θεωρείται «ναυαρχίδα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, που στόχο έχει να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να μειώσει το φορτίο του χρέους.

    Πάντως, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα πάρουν μια καλή προσφορά από τη Sintez για τη ΔΕΣΦΑ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέλιος Σταυρίδης δήλωσε ότι «ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ πωλούνται μαζί αλλά και ξεχωριστά», για να μην αποκλείσει άλλους υποψήφιους επενδυτές, όπως οι Αζέροι, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μία από τις δύο εταιρείες.

    Όσον αφορά στη Gazprom υπενθυμίζεται ότι ο «ισχυρός άνδρας» της, Αλεξέι Μίλερ, έχει επισκεφτεί την Αθήνα τρεις φορές τους τελευταίους μήνες. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στις τελευταίες διαβουλεύσεις του κ. Μίλερ με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη Τρίτη, η απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς ελαχιστοποιήθηκε και όλα δείχνουν ότι η Gazprom είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

    Ο κ. Μίλερ και οι συνεργάτες του έχουν τηρήσει μια πολύ σκληρή διαπραγματευτική στάση σε ό,τι αφορά το περίγραμμα των συμβατικών κειμένων στα οποία θα αποτυπωθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής επιχείρησης αερίου. Αυτό που ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί είναι το ύψος του τιμήματος.

    Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Αθήνα αναμένει μια υψηλή προσφορά, ανάλογη της αρχικής πρότασης των Ρώσων της Gazprom. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=281536
    27/5/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin