Friday, May 17, 2013

Σήραγγες – «ευρω-παγίδες»

«Εγκαίνια» στα έργα της περιοχής των Τεμπών και του Πλαταμώνα -που δεν είχαν σταματήσει ποτέ- έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης K. Xατζηδάκης

Μαγικές εικόνες επιχειρεί να πλασάρει η κυβέρνηση.
Δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα εργοτάξια-φαντάσματα της Κορίνθου-Πατρών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επισκέφθηκε τα Τέμπη. «Οι μηχανές των μεγάλων έργων, των αυτοκινητόδρομων, έχουν πάρει μπροστά», αποφάνθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την επιθεώρηση των εργοταξίων, τα οποία όμως στο συγκεκριμένο έργο δεν είχαν σταματήσει ποτέ!
Η συνέχιση των έργων δεν έχει να κάνει με τον… πατριωτισμό των εργολάβων, αλλά με δύο γεγονότα:
* Η συγκεκριμένη εργολαβία, με υπουργική απόφαση του Οκτωβρίου του 2009, είχε πάρει γενναίο «πανωπροίκι» 168 εκατ. ευρώ γιατί διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι είχε… ξεχαστεί η λωρίδα έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες! Να σημειωθεί ότι με το πρόσθετο ποσό αυξήθηκε η προβλεπόμενη από τη σύμβαση δημόσια συμμετοχή κατά 50%!
* Τα έργα αφορούν κυρίως την κατασκευή νέων σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, που δεν ήταν δυνατόν να μείνουν χωρίς παρεμβάσεις. Το συνολικό μήκος του αυτοκινητόδρομου Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας ανέρχεται σε 230 χλμ.
Βεβαίως οι εργολάβοι έχουν και άλλες απαιτήσεις από το Δημόσιο. Η τελευταία συμφωνία με το υπουργείο προβλέπει την πρόσθετη χορήγηση 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. είναι προκαταβολή. Η εκταμίευση δεν έχει προχωρήσει, λόγω διαδικαστικών προβλημάτων, όπως μας εξήγησαν εκπρόσωποι της κοινοπραξίας.
Με υπουργική απόφαση όμως έχουν λάβει 22 εκατ. που αφορούν κυρίως απαιτήσεις για τον σταθμό διοδίων στο Αιγίνιο, που δεν είχε τεθεί σε λειτουργία από χρόνια όταν διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από τον ήδη λειτουργούντα στα Μάλγαρα. Ο νέος σταθμός τέθηκε σε λειτουργία από τον Ιανουάριο.
Ακριβά διόδια
Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους για τα ακριβά διόδια, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «θα γίνουν αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις» και απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων στις νέες συμφωνίες με τους εργολάβους. Αυτό σημαίνει ότι από το φθινόπωρο έρχονται αναπροσαρμογές, αναδρομικά, με βάση την άνοδο του τιμάριθμου από τα τέλη του 2009, αλλά και τσουχτερές αυξήσεις 30% ανάλογα με την πρόοδο του κάθε έργου.
Αν τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα, οι νέες σήραγγες θα δοθούν στην κυκλοφορία στα τέλη Μαΐου του 2015. Τα έργα έχουν υλοποιηθεί κατά 71% και έχει ήδη χορηγηθεί το σύνολο της δημόσιας συμμετοχής ύψους 296 εκατ. ευρώ. Αφορούν τρεις δίδυμες σήραγγες που θα εξυπηρετούν τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Οι δύο πρώτες, μήκους 2 και 6 χλμ., εξυπηρετούν το τμήμα Ευαγγελισμός-Ραψάνη και παρακάμπτουν τη σημερινή «λαιμητόμο» των Τεμπών. Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, ενώ η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων βρίσκεται στο 50%. Η τρίτη σήραγγα στην περιοχή του Παντελεήμονα Πιερίας έχει μήκος 2,7 χλμ., από τα οποία απομένουν να κατασκευαστούν τα τελευταία 350 μέτρα. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Από το φθινόπωρο έχει ξεμπλοκάρει η κατασκευή των έργων παράκαμψης της Στυλίδας και στον ανισόπεδο κόμβο της Ροδίτσας, που θα ολοκληρώσουν τον αυτοκινητόδρομο.
Της Χαράς Τζαναβάρα
15/5/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin