Monday, April 29, 2013

Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

«Όχι» στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρίας Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και «ναι» στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η διαχείριση του νερού να γίνεται από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται πλέον η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού.

Τόνισε, ακόμα, πως δεν πρέπει να αντικατασταθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο από ένα δημοτικό μονοπώλιο και, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης λυμάτων.



Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέων και πολιτών, με την επωνυμία «SOSTE το νερό», Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και παρουσίασαν την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθούν οι Θεσσαλονικείς πως θέλουν να γίνεται η διαχείριση του νερού.


  • Επισήμαναν ότι σε 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και επιστρέφουν στη δημοτική διαχείριση του νερού, με τελευταίο παράδειγμα τη Βιέννη, όπου έγινε δημοψήφισμα.

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκαν επίσης, εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επιχειρηματολόγησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται».

.tanea.gr
29/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ...

    Επιστολές προς τους υποψήφιους αγοραστές της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), με τις οποίες τούς ζητούν να αποσύρουν τις προσφορές τους, απέστειλαν οι εκπρόσωποι ομάδας 130 οργανώσεων πολιτών/ εργατικών συνδικάτων από 18 χώρες , από κοινού με 50 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στις επιστολές, οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι εταιρείες "θα αμαυρώσουν τη φήμη τους και θα αυξήσουν το επιχειρηματικό ρίσκο τους", εξαιτίας παρατεταμένων και έντονων αντιδράσεων από πλευράς των πολιτών.

    Μεταξύ άλλων, επιστολές εστάλησαν στη γαλλική πολυεθνική Suez Environment, στις ελληνικές συμπράξεις ΑΚΤΩΡ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ και στους ισραηλινούς ομίλους Mekorot και Αrison Ιnvestment.

    'Οπως επισημαίνουν, η ΕΥΑΘ βγήκε προς πώληση από την ελληνική κυβέρνηση, ενάντια στη θέληση των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, προσθέτουν, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι και οι δήμοι, εναντιώνονται στην πώληση του νερού και έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του.

    "Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού συνήθως εκτόξευσε τις τιμές του και σε πολλές περιπτώσεις υποβάθμισε την ποιότητά του. Αν και η τάση στην Ευρώπη είναι πλέον η επανακρατικοποίηση των συστημάτων ύδρευσης, μας εξαναγκάζουν να κάνουμε το αντίθετο", επισήμανε η Μαρία Κανελλοπούλου, συντονίστρια της δράσης "Save Greek Water".....http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=184219
    25/7/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin