Wednesday, April 10, 2013

ΕΚ: Ορυχεία και πετρελαιοπηγές: διαφάνεια για όλους Βιομηχανία

Περισσότερο φως στην ενίοτε ομιχλώδη λειτουργία της εξορυκτικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ρίξει η ΕΕ επιβάλλοντας υποχρέωση δημοσιοποίησης κάθε κρατικής σύμβασής τους αξίας άνω των 100.000 ευρώ όπου με όποια κυβέρνηση και αν συνάπτεται η σύμβαση αυτή. Μάλιστα, με παρέμβαση του ΕΚ που απεδέχθη στις 9 Απριλίου το συμβούλιο της ΕΕ, ουδεμία εξαίρεση προβλέπεται στον κανόνα αυτό.

Στο κείμενο της συμφωνίας αρχικά προβλεπόταν εξαίρεση στην εφαρμογή της δημοσιοποίησης σε περίπτωση που το απαγορεύει η χώρα που αφορά η όποια σύμβαση εξόρυξης πετρελαίου, αερίου, αδαμάντων ή κάθε άλλου ορυκτού.



Ωστόσο το ΕΚ απαίτησε και επέβαλλε την απαλοιφή της συγκεκριμένης πρόνοιας στις διαπραγματεύσεις που είχε με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της Ένωσης. Έτσι, κάθε σύμβαση εξόρυξης με αξία άνω των 100.000 ευρώ θα δίδεται στη δημοσιότητα ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νέοι κανόνες, σημειώνεται, προβλέπουν επίσης γενικότερη ελάφρυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνοδεύουν τέτοια εγχειρήματα, κυρίως με στόχο τη διευκόλυνση των μικρότερων επιχειρήσεων του τομέα.

Για να τεθεί σε ισχύ, σημειώνεται, θα πρέπει η συμφωνία να λάβει την επίσημη έγκριση της ολομέλειας του ΕΚ και του Συμβουλίου της Ένωσης.

.europa.eu
10/4/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin