Thursday, April 25, 2013

Τα νέα «χαράτσια» παγώνουν τα φωτοβολταϊκά στην Ήπειρο ... 110 συνδέσεις αγροτών σε Γιάννινα και Θεσπρωτία

Σε αναβρασμό βρίσκονται πολλοί κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ήπειρο, μετά την επικείμενη ρύθμιση για ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 40%, στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχουν κατασκευάσει αγρότες.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη, η οποία εάν τελικά ψηφιστεί, αφού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα φέρει πισωγύρισμα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία ήδη πλήττεται καίρια, αφού πολλοί παραγωγοί ενέργειας είναι απλήρωτοι για σχεδόν 7 μήνες από τη ΔΕΗ, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους προς τράπεζες «τρέχουν».
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας Σοφοκλής Λέκκας, ανέφερε πως έγιναν 110 συνδέσεις για φωτοβολταϊκά από αγρότες, όμως άλλες περίπου 60 ματαιώθηκαν, αφού βλέποντας τις δυσκολίες στην όλη διαδικασία κάμφθηκε η θέληση των αγροτών να επενδύσουν στη συγκεκριμένη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Μάλιστα, το γεγονός ότι όσοι ακυρώνουν τις αιτήσεις τους χάνουν και τα χρήματα που δαπάνησαν, από 10.000 έως 12.000 ευρώ, για το κόστος σύνδεσης, δείχνει και την απογοήτευσή τους.



Στις στέγες…
Είναι βέβαιο, ότι βλέποντας τις εξελίξεις με την εισφορά στα φωτοβολταϊκά (ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση του ποσοστού, από το 37% που είναι σήμερα στο 40%), πολλοί αγρότες θα… ανακουφίστηκαν για την ακύρωση των αιτήσεων, ενώ σε ό, τι αφορά την αγωνία πολλών κατόχων φωτοβολταϊκών στις στέγες, για το εάν θα μπουν και αυτοί στη φορολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.
«Έτσι όπως τα έκαναν και αφού έβαλαν όλον τον κόσμο να πάρει δάνεια για φωτοβολταϊκά, τώρα ας έρθουν αυτοί να πληρώσουν τους φόρους!» σημείωναν χθες Ηπειρώτες, που επένδυσαν στη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας.

Η Ένωση…
Θέση για το νέο, αυξημένο, «χαράτσι» που επίκειται στα φωτοβολταϊκά των αγροτών πήρε χθες η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ), με επιστολή της στους βουλευτές της περιοχής και στα πολιτικά κόμματα (έχει κοινοποιηθεί σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Ηπείρου).
Η Ένωση ζητά να μη γίνει καμία περικοπή στις εγγυημένες τιμές πώλησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να εξασφαλιστεί 2μηνη παράταση των συμβάσεων σύνδεσης και αγοραπωλησίας, για όσους δεν έχουν ακόμα κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό σταθμό τους, καθώς η ήδη δοθείσα δεν απέδωσε καρπούς λόγω της ανασφάλειας που επικρατούσε στον χρηματοπιστωτικό τομέα για το μέλλον των τιμών πώλησης.
«Επιπλέον, η περιοχή μας λόγω κλιματολογικών συνθηκών έναντι άλλων περιοχών της χώρας μας, υπολείπεται  σε απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας από τα Φωτοβολταϊκά πάρκα,  ενώ η αγορά τους και η εγκατάσταση και κατ’ επέκταση ο δανεισμός από τις Τράπεζες ήταν ίδιος με τις άλλες περιοχές» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Οι δυσκολίες…
Να σημειωθεί, ότι οι δυσκολίες για όσους επέλεξαν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό σταθμό ήταν και είναι σημαντικές. Ο δανεισμός από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολος, καθώς τα επιτόκια, σύμφωνα με την ΕΑΣΙ, ήταν και παραμένουν υψηλά (9,36 - 10,50%) ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος κατασκευής των έργων, το οποίο προ τόκων κυμαίνεται από 180.000 – 250.000 ευρώ ανά εγκατάσταση!
«Σε όλες τις τελευταίες μας συζητήσεις οι Τράπεζες είναι επιφυλακτικές στο να χρηματοδοτήσουν νέα έργα, κυρίως γιατί δε γνωρίζουν τι ξημερώνει στην αγορά των φωτοβολταϊκών» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο οποίος υπογράφει την επιστολή.

Απλήρωτοι…
Τέλος, να σημειωθεί, ότι όσοι έχουν εγκαταστήσει μονάδες φωτοβολταϊκών (των 100 μεγαβάτ) είναι απλήρωτοι από τη ΔΕΗ για σχεδόν 7 μήνες, την ώρα όμως, που καλούνται να πληρώνουν κανονικά, ανά τρίμηνο, τον ΦΠΑ και βέβαια τις δόσεις για τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται, ότι έχει ανασταλεί έως το τέλος του έτους η σύναψη νέων συμβάσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών και όσες αιτήσεις εξετάζονται ακόμη είναι αυτές που είχαν κατατεθεί πριν την απόφαση αναστολής. Όμως, με δεδομένη την επικείμενη αύξηση του «χαρατσιού», όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που απογοητεύονται και μετανιώνουν για την απόφασή τους να επενδύσουν σε αυτή τη μορφή ΑΠΕ.

.proinoslogos.gr
25/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin