Monday, March 11, 2013

Πώς αξιοποιούν το μεταλλευτικό πλούτο Eλλάδα και άλλες χώρες

Στο 1% του τζίρου ετησίως ανέρχονται τα έσοδα από τα μεταλλευτικά δικαιώματα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΣΚΑΪ ενόψει των αλλαγών στο μεταλλευτικό κώδικα αλλά και με αφορμή τις αντιδράσεις για την επένδυση στις Σκουριές. Οι πόροι όπως εκφράζονται στις νομοθεσίες των περισσότερα ευρωπαϊκών χωρών κυμαίνονται στο 1% με 2% των καθαρών κερδών ετησίως.

Συγκριτικά, στη Βενεζουέλα προβλέπεται μεταλλευτικό δικαίωμα 1% στο χρυσό και στα διαμάντια, ενώ στη Σερβία φθάνει το 7%, αλλά ο φόρος (15%) είναι χαμηλός.



Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο φόρος παραμένει απαράλλαχτος από το 1870, και οι πολιτείες έχουν δικό τους μεταλλευτικό κώδικα εξαιτίας της τοπικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Πάντως τελευταία στη χώρα γίνεται λόγος για ομοσπονδιακό ενιαίο μεταλλευτικό δικαίωμα που δε θα κυμαίνεται πάνω από το 2% των καθαρών κερδών, ενώ το δικαίωμα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων φτάνει το 12,5%.

Σημειώνεται
ότι οι παλιές μεταλλευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αντιδρούν στην αύξηση των δικαιωμάτων, καθώς υποστηρίζουν ότι θα «μπαίνουν μέσα».

Τάσος Τέλλογλου, Newsdesk ΣΚΑΪ
11/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin