Monday, March 11, 2013

Αγωγή από εκατοντάδες θύματα της Φουκουσίμα


Εκατοντάδες άτομα που επηρεάστηκαν από την πυρηνική κρίση της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, κατέθεσαν αγωγή τη Δευτέρα, απαιτώντας πιο πολλές προσπάθειες για να καθαριστεί η μολυσμένη περιοχή δύο χρόνια μετά την καταστροφή.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 800 ενάγοντες κατάθεσαν την αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φουκουσίμα, απαιτώντας 50.000 γεν έκαστος το μήνα από την Κυβέρνηση και την Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Τόκιο (TEPCO) ωσότου η περιοχή επανέλθει σε κανονικά επίπεδα, αναφέρουν οι δικηγόροι των εναγόντων σε δήλωσή τους.
Οι ενάγοντες προέρχονται κυρίως από τη Φουκουσίμα, αλλά συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι κάτοικοι γειτονικών νομαρχιών, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

«Μέσω αυτής της υπόθεσης, ζητούμε αποκατάσταση της περιοχής στην κατάσταση που ήταν προτού να μολύνουν την περιοχή ραδιενεργά υλικά και απαιτούμε αποζημίωση για ψυχολογικά τραύματα μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η αγωγή κατατέθηκε στη 2η επέτειο του σεισμού μεγέθους 9,0 βαθμών στις 11 Μαρτίου το 2011, που είχε ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο τσουνάμι να κατακλύσει τη βορειοανατολική ακτή του Ειρηνικού. Οι φυσικές καταστροφές σκότωσαν στο πέρασμά τους σχεδόν 19.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων οι σοροί των οποίων δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.
Τα τεράστια κύματα χτύπησαν τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταίιτσι, οι οποίοι εξερράγησαν εξαπολύοντας ραδιενεργά υλικά στις γύρω περιοχές.
.kathimerini.com.cy
11/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin