Sunday, March 10, 2013

Θεσσαλονίκη : Εθελοντές «πρασίνισαν» το Φίλυρο

«Όλοι μαζί για ένα σκοπό». Με το σύνθημα αυτό των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η περιβαλλοντική δράση «Φύση-Ζωή», με τη στήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και την ευγενική χορηγία του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», με έδρα το Σικάγο.
Με σύμμαχο τον Μαρτιάτικο ήλιο, περισσότεροι από 450 εθελοντές, με μπροστάρηδες τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλύρου, φύτεψαν πάνω από 4.000 δενδρύλλια (πεύκης κουκουναριάς και τραχείας, κυπαρίσσια και χνοώδης δρυς), καλύπτοντας δύο εκτάσεις στην επέκταση του δάσους Αμαδρυάς και του αναδασωτέου λόφου, στο νοτιο-δυτικό τμήμα του οικισμού, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν το καλύτερο μήνυμα για το μέλλον αυτού του τόπου, όπως εκφράστηκε και μέσα από τις ζωγραφιές τους που στόλισαν τους χώρους δεντροφύτευσης, με χαρακτηριστικά συνθήματα όπως: «Η διασκέδαση ξεκινάει από το δάσος», «Όλοι μια παρέα στο δάσος, που πηγάζει ζωή» κ.ά. Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει στο σχολείο και πλαστικοποιημένα καρτελάκια, οικολογικού περιεχομένου, με τα ονόματά τους, τα οποία κρέμασαν στα δενδρύλλια, υιοθετώντας τα με τη δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τα καταστρέψει.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ομογενείς μας, που στηρίζουν με πράξεις την προστασία του περιβάλλοντος στην πατρίδα, εξέφρασε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους εθελοντές που προσήλθαν αθρόα στη δεντροφύτευση και ειδικά τους μικρούς μας πολίτες, το μέλλον του τόπου μας», τόνισε-μεταξύ άλλων-ο κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος συμμετείχε στη δεντροφύτευση. «Η περιβαλλοντική δράση, την οποία στηρίξαμε αμέριστα, είναι το καλύτερο μήνυμα στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, και η στήριξη του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», το οποίο και ευχαριστούμε θερμά, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».
Παρόν στη δεντροφύτερυση έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Γεώργιος Μπαμπαράτσας και Ιωάννης Ντίτσιος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Κυριακίδης, εθελοντές της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης, του Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Κίνησης Πολιτών, του 3ου Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής και του Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Προσκόπων Αγ. Δημητρίου, του Γυμνασίου Φιλύρου, κ.ά. Στην προσπάθεια συμμετείχαν και τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, που διέθεσαν δύο λεωφορεία για τις ανάγκες μετακίνησης των εθελοντών στους χώρους της δεντροφύτευσης. 


Λίγα λόγια για το Ίδρυμα «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα»
Η δράση του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα», εδώ και 14 χρόνια, αποδίδει καρπούς. Σε συνεργασία με τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές πολίτες και μαθητιώσα νεολαία της Ελλάδας, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές δεκάδες δενδροφυτεύσεις, ενώ από τις χορηγίες του Ιδρύματος (10.000 δολάρια για κάθε 4.000 δεντρίλια), ωφελούνται Δήμοι και σχολεία σ' ολόκληρη την χώρα.
Τη φετινή περίοδο δεντροφυτεύσεων έχουν πραγματοποιηθεί ήδη παρόμοιες δράσεις από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Οι Φίλοι του Ταΰγετου», σε καμένες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Αρτεμισίας, με την έγκριση του Δασαρχείου Καλαμάτας, ενώ επίκεινται αναδασώσεις σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Θάσο, κ.ά.
Συνοψίζοντας τη φιλοσοφία του Ιδρύματος, ο πρόεδρός του, Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος, τονίζει ότι εδράζεται στο συνδυασμό των Ελληνογενών αξιών σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση με την Ολυμπιακή ιδέα του Εθελοντισμού.
«Κατά αυτόν τον τρόπο, προωθούμε το πνεύμα της συμφιλίωσης του ανθρώπου με το κοινωνικό και το φυσικό περιβάλλον, σε μία προσπάθεια να αναπληρώσουμε μέρος της τεράστιας οικολογικής καταστροφής της πατρίδας. Ταυτόχρονα ενισχύσουμε οικονομικά εκπαιδευτικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες των Δήμων», τονίζει ο Σπυρόπουλος.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ίδρυμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ανανεωμένη ιστοσελίδα του:www.plantyourrootsingreece.org.

.agelioforos.gr
10/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin