Tuesday, March 12, 2013

Τα τροπικά δάση «αντέχουν».... Προσαρμόζονται στις κλιματικές αλλαγές και δεν καταστρέφονται

Λονδίνο 
Αισιόδοξα νέα για τα τροπικά δάση του πλανήτη για το μέλλον των οποίων υπάρχει έντονη ανησυχία εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών. Τα ευρήματα νέας μελέτης δείχνουν ότι τα τροπικά δάση φαίνεται ότι προσαρμόζονται στις κλιματικές αλλαγές και θα καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτές.
Η ανησυχία
Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες τονίζουν ότι μια από τις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών στον πλανήτη θα είναι η μείωση των βροχοπτώσεων στις περιοχές όπου βρίσκονται τροπικά δάση. Αυτό σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών θα οδηγεί σε συνεχή συρρίκνωση της βιομάζας τους.
Εκτός των άλλων δεινών η καταστροφή των τροπικών δασών θα επιτείνει τις κλιματικές αλλαγές αφού τα δέντρα και τα φυτά των δασών απορροφούν μεγάλες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Ετσι όσο περισσότερο καταστρέφονται τα τροπικά δάση τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα παραμένει στην ατμόσφαιρα ενισχύοντας τα αρνητικά κλιματικά φαινόμενα.
Η αισιόδοξη μελέτη
Ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία έκαναν προσομοιώσεις πάνω σε 22 κλιματικά μοντέλα για να διερευνήσουν την αντίδραση των τροπικών δασών της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας στις κλιματικές αλλαγές. Ολες οι προσομοιώσεις πλην μιας περίπτωσης έδειξαν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα τα τροπικά δάση δεν θα έχουν καμία απώλεια στη βιομάζα τους, δεν θα συρρικνωθούν δηλαδή εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα σημαντικό «φίλτρο» του πλανήτη. Σε μια προσομοίωση φάνηκε ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει συρρίκνωση των τροπικών δασών της Αμερικής.
Οι ερευνητές έσπευσαν πάντως να τονίσουν ότι η μελέτη αφορά αποκλειστικά την επιρροή που θα έχουν στα δάση οι κλιματικές αλλαγές. Αν άλλοι παράγοντες, όπως πυρκαγιές, αποψίλωση κ.α, καταστρέψουν τα τροπικά δάση είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν μεγάλες παρενέργειες σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».
Θοδωρής Λαΐνας
.tovima.gr 
12/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin