Friday, February 01, 2013

Θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα που χρησιμοποιείται σε σπίτια

Γιωργος Λιαλιος
Σε κινήσεις για τη μελέτη και αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές, η θέσπιση προδιαγραφών για τη βιομάζα οικιακής χρήσης και ελέγχων για τους οικιακούς λέβητες βιομάζας, όπως και η επέκταση του δικτύου των ατμοσφαιρικών μετρήσεων σε ακόμα πέντε επαρχιακές πόλεις.
Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Βαγγέλης Λιβιεράτος, απαντώντας σε επερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαρ. Καφαντάρη, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού προδιαγραφών για την καύσιμη στερεή βιομάζα που δεν προορίζεται για βιομηχανική χρήση.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση ελέγχου δοκιμής και πιστοποίησης των κεντρικών λεβήτων βιομάζας που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, ετοιμάζεται ενημερωτική εκστρατεία σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, καθώς «οι πολίτες έχουν εκτεθεί σε έντονη διαφημιστική προβολή εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, στηριγμένη πολλές φορές σε αμφισβητήσιμα οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία».
Οσον αφορά τη μέτρηση της ρύπανσης, ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε ότι μέσα στον μήνα πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο 3,8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση του εθνικού δικτύου παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οταν το πρόγραμμα υλοποιηθεί, θα μετρώνται τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 και άλλοι ρύποι που είτε μετρώνται μόνο εντός Αττικής ή δεν μετρώνται καθόλου σε όλους τους σταθμούς της Ελλάδας. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά σταθμοί μετρήσεων σε Καβάλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Μυτιλήνη και Μεγαλόπολη.
Παράλληλα δημοπρατήθηκε έργο για τη δημιουργία συστήματος χαρτογραφικής αποτύπωσης της ρύπανσης (σύμφωνα με την οδηγία 2008/50/ΕΚ).
.kathimerini.gr
01/02/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin