Saturday, February 02, 2013

"Φταίει ο αιγιαλός που έφτασε στα σπίτια"

Καταργούνται τα αυθαίρετα, προσεχώς...
 
Σε διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου θα τεθεί η νομοθέτηση της πλήρους κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης
Τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, ξεκινώντας από την Αττική, μελετά σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο ΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Θα συνδέεται με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο, που έχει βαλτώσει εδώ και δεκαετίες.
Η σημαντική αυτή αλλαγή θα επιτευχθεί με ένα είδος «πολεοδομικής αποζημίωσης» για ιδιοκτησίες που σήμερα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας και θα τη στερηθούν.
Προτείνεται να πιστώνονται με τετραγωνικά, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν σε άλλο ακίνητο τους σε εντός σχεδίου περιοχή ή να το πωλούν μέσα από την τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί.
Κύρια αποστολή του νέου θεσμού είναι η συγκέντρωση των νέων προστίμων από αυθαίρετα ή με μικρές υπερβάσεις στους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους.
Αύξηση συντελεστών δόμησης
Δεν αποκλείεται οι αλλαγές αυτές να συνοδευτούν με μικρή αύξηση των συντελεστών δόμησης, που άλλωστε ευνοούνται με την πριμοδότηση στο ύψος των νέων οικοδομών, που έχει ήδη θεσπιστεί με το νέο οικοδομικό κανονισμό.
To νομοσχέδιο, που εκπονείται με ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση ώς το τέλος Φεβρουαρίου, με προοπτική να ισχύσει από 1η Ιουνίου οπότε λήγει η 6η -και τελευταία, όπως είπε- παράταση της προθεσμίας για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συζητηθεί στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.
Χθες, ο Στ. Καλαφάτης παρουσίασε τα βασικά του σημεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που προβλέπουν:
Κατηγοριοποίηση των παραβάσεων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις τακτοποίησης. Εχει ενδιαφέρον ότι με την έως τώρα εικόνα, οι περισσότερες αυθαιρεσίες αφορούν εντός σχεδίου ακίνητα και με οικοδομική άδεια. Είναι πιθανόν τα εξ ολοκλήρου αυθαίρετα στις εκτός σχεδίου περιοχές να μην έχουν δηλωθεί αφού κατά κανόνα ανήκουν σε οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που έχει σταματήσει από το 2003. Η πολυνομία και κυρίως οι ερμηνευττκές εγκύκλιοι, που συχνά παραποιούν τον νομο), έχουν σημαντική ευθύνη για το «γρηγορόσημο» στις πολεοδομίες.
Μόνιμη διαδικασία τακτοποίησης για παρανομίες μικρής κλίμακας που δεν εντοπίζονται εύκολα (π.χ. αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση).
Ταυτότητα κτιρίων
Ετοιμάζεται παράλληλα το σχέδιο διατάγματος με το οποίο θα θεσμοθετείται η «ταυτότητα» των κτιρίων. Θα περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια και όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την έκδοσή της, καθώς και όλες οι μετέπειτα αλλαγές, ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι.
Ο Στ. Καλαφάτης δεν παρέλειψε να μιλήσει για... «κόκκινες γραμμές» σε νέα τακτοποίηση αυθαιρέτων, αλλά ακόμη και ο «γαλάζιος» βουλευτής K. Τασούλας προεξόφλησε αποτυχία, καθώς δεν υπάρχουν υποστηρικτικοί μηχανισμοί ελέγχου, όπως:
• To Κτηματολόγιο, που στην ουσία έχει κολλήσει από το 2009, ενώ ένα χρόνο πριν οι πολίτες σε 107 δήμους είχαν πληρώσει «κτηματόσημο» 240 εκ. ευρώ.
• Οι δασικοί χάρτες, που στην ουσία παραμένουν κενό γράμμα.
• Οι υπηρεσίες κατεδαφίσεων, που τυπικά έχουν μεταφερθείστις περιφέρειες, ενώ το υπουργείο ΠΕΚΑ διαθέτει μόλις 5 άτομα στην κεντρική υπηρεσία ελέγχου.
• Οι πολεοδομίες, που λόγω του «Καλλικράτη» υπολειτουργούν.
Αεροφωτογραφίες
Ανοιχτό είναι το θέμα των αεροφωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως δασικής.
Με βάση το Σύνταγμα αφετηρία είναι οι λήψεις του 1945, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής Γ. Βλάχος υποστήριξε ότι «το άρθρο 24 δεν προστάτευσε το περιβάλλον από τα αυθαίρετα και τις πυρκαγιές», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, όπως άλλωστε έχει κάνει και ο υπουργός ΠΕΚΑ Ε. Λιβιεράτος.
Προβληματικές είναι και οι αναπλάσεις περιοχών αυθαιρέτων.
Μετά τις τελευταίες αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση μόλις το 2,5% των προστίμων προορίζεται για το «Πράσινο Ταμείο» και ο κύριος όγκος θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Φωτογραφικές εξαιρέσεις
Τακτοποιήσεις με... ονοματεπώνυμο έχουν διασφαλιστεί για αυθαίρετες βίλες που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Σουνίου αλλά και στο ηπειρωτικό τμήμα της Λαυρεωτικής! Αραγε για ποιους επιφυλάχθηκε αυτή n ειδική μεταχείριση;
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος ψηφίστηκε την άνοιξη του 2012, θεσπίστηκε ειδική μεταχείριση για παρανομίες στις εκτός σχεδίου περιοχές Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Κερατέας, Κουβαρά, Λαυρίου, Παλαιάς Φώκαιας και οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου. Η τροπολογία κρίθηκε, λοιπόν, απαραίτητη αφού, με βάση τον νόμο του 2011, εξαιρούνται σαφώς από την τακτοποίηση αυθαίρετα που βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και άλλες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.
Η χερσόνησος της Λαυρεωτικής, που έχει πληγεί πολλές φορές από πυρκαγιές και διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, προστατεύεται από το διάταγμα του 1998, το οποίο προβλέπει αυστηρούς όρους δόμησης σε λίγες περιοχές. Στις υπόλοιπες δεν επιτρέπεται n έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, αλλά έχουν χτιστεί πολυτελή αυθαίρετα.
«Φταίει ο αιγιαλός που έφτασε στα σπίτια»
ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ συζήτηση στη Βουλή δεν έλειψαν και παρεμβάσεις που έβγαζαν μάτι ότι εκπορεύονται από την εκλογική πελατεία του ομιλούντος βουλευτή. «Η διάβρωση τns ακτής φέρνει αλλαγές στο χειμέριο κύμα και n θάλασσα μπαίνει στα σπίτια» είπε βουλευτής που εκλέγεται στην Κορινθία, υπερασπιζόμενος οικισμούς ολόκληρους που έχουν χτιστεί κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Ζήτησε μάλιστα ειδικές διατάξεις για τous θιγόμενοι, χωρίς βέβαια να πει ότι πρόκειται για ακίνητα που έχουν χτιστεί σε δημόσια περιουσία. Αλλος βουλευτής, που εκλέγεται στα Δωδεκάνησα, ζήτησε να επεκταθεί το δικαίωμα τακτοποίησης αυθαιρεσιών σε διατηρητέα. «Στη Σύμη έχουν σταματήσει σι μεταβιβάσεις ακινήτων» είπε για να υπερασπιστεί την πρότασή του. Πρότεινε επίσης να επιτραπεί n κατασκευή πισίνας και σε ιδιωτικά σχολεία, διαμαρτυρόμενος γιατί ισχύει μόνο για τα δημόσια.
Πολλές ήιαν οι αναφορέε για τα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν σε ακίνητα με πολλούς ιδιοκτήτες. Διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες ακόμη και σε διαμερίσματα που πουλήθηκαν πριν από χρόνια από εργολάβους, αλλά οι παρανομίες εντοπίστηκαν τώρα, που για τη μεταβίβασή τους απαιτείται πλήρης αποτύπωση τns πραγματικής κατάστασης. «Να επιβαρύνεται μόνον ο ιδιοκτήτηε που έχει παρανομήσει» είπε Βουλευιής οπό την Κρήτη, παραβλέποντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις δικαιούχων που βρέθηκαν στον αέρα γιατί οι συνιδιοκτήτες πρόλαβαν και τous πήραν όλα τα τετραγωνικά που δικαιούνται να χτίσουν!
Tns Χαράς Τζαναβάρα
-
---
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin