Thursday, February 14, 2013

ΕΣΠΑ: Πώς και πού θα απορροφηθούν τα κονδύλια...Τα ποσοστά απορρόφησης και οι διευκολύνσεις

Υψηλότερο από τον Κοινοτικό μέσο όρο παραμένει το ποσοστό απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία (Φεβρουαρίου) που δημοσιεύει του υπουργείο Ανάπτυηξης.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει απορροφήσει το 55 % των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έναντι 49 % που είναι ο μέσος όρος των «27» (διαφορά έξι ποσοστιαίες μονάδες). Η επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο καθώς η διαφορά από τον Κοινοτικό μέσο όρο το Νοέμβριο ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για τα οποία υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 83 % του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, ή 94 % αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη (95 %) συμμετοχή του Κοινοτικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες θα προχωρήσει άμεσα σε εκκαθάριση των προγραμμάτων από τα ανενεργά έργα, καθώς και σε περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης, επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και συντόμευση του χρόνου εκδίκασης των ενστάσεων.
Τελικός στόχος είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων αλλά και η επίτευξη των μεγεθών που προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή η απορρόφηση 1,28 δις. ευρώ (Κοινοτική συνδρομή) κατά το πρώτο εξάμηνο και 3,89 δις. στο σύνολο του έτους, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. 

Διευκολύνσεις
 
Επίσης παρουσιάζει τις διευκολύνσεις για την υλοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ (2014-2020) και την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σημειώνεται πως πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος που προκύπτει για την Ελλάδα, με την αύξηση των πόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, με τις αποφάσεις υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα:
Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).
Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).
Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. 
 .enet.gr
14/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ΕΣΠΑ

1 comment:

  1. Αντιδράσεις από τα κόμματα σχετικά με το ΕΣΠΑ.........

    Για επικοινωνιακό τέχνασμα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πείθουν κανέναν» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ προτείνει να προσανατολισθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ και σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας......

    ΣΥΡΙΖΑ

    Αναφορικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. και τη σημερινή συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Σταθάκης υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2013, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δημοσιοποίησε στοιχεία για το ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. εν σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η οικονομική ανάκαμψη που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αποτελεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας ισχνής αναπτυξιακής δυναμικής που αδυνατεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από την χρονίζουσα ύφεση.

    Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. οι «ικανοποιητικοί» ρυθμοί απορροφητικότητας οφείλονται στο ξεπάγωμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είχαν αδρανοποιηθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Έκτοτε, κανένα αξιοσημείωτο νέο έργο δεν έχει υπαχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότης. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα έργα του Ε.Σ.Π.Α. αξίας 6,5 δις., οι 4 αυτοκινητόδρομοι, είναι στάσιμοι, χωρίς καμία εγγύηση για την επανεκκίνησή τους πέρα από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Τέλος, η επικοινωνιακή αυτή εφορία του κ. Υπουργού παρουσιάζεται ενώ πέριξ του 30% των έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. βρίσκονται υπό καθεστώς αναθεώρησης, κατ’ ουσία, δηλαδή, έχουν εγκαταλειφθεί»


    ΚΚΕ

    "Οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν", αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το ΕΣΠΑ.

    "Ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους", τονίζει στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: "Το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα".


    ΔΗΜΑΡ

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης προέβη σε δήλωση για την ανεργία και το ΕΣΠΑ:

    «Η ανεργία έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις. Μαζί με την ενίσχυση αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσα από δημόσια έργα και την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων πρέπει να υπάρξουν έκτακτες δράσεις για την υποστήριξη των ανέργων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι προστάτες ανήλικων τέκνων. Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση του χρόνου για την επιδότηση της ανεργίας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανέργων σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις, ένταξη σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, επιδότηση της εργασίας και στοχευμένη κατάρτιση.

    Η χρηματοδότηση των δράσεων θα προκύψει μέσα από την επανεξέταση του προσανατολισμού των πόρων του ΕΣΠΑ και την διοχέτευση των πόρων από την εισφορά αλληλεγγύης σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προωθούμε τη λήψη αυτών των μέτρων».

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344009

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin