Thursday, February 21, 2013

Βιοκαύσιμα ή τρόφιμα: υπάρχει λύση;

Η αυξημένη ζήτηση για βιοκαύσιμα έχει ως παράπλευρη απώλεια τα δάση του πλανήτη, που κόβονται για να μετατραπούν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, όχι όμως για τα ίδια τα βιοκαύσιμα αλλά για τα τρόφιμα που προηγουμένως εκτόπισαν από τα χωράφια οι ενεργειακές καλλιέργειες... Είναι η Έμμεση Αλλαγή Χρήσης Γης (ILUC) που προκαλεί εν τέλει αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αναστρέψει το φαινόμενο και στο ΕΚ οργανώθηκε ειδική ημερίδα για το θέμα.


"Ελπίζω στο μέλλον να μην χρειαστεί να διαλέξουμε ανάμεσα στο τι τρώμε και το τι οδηγούμε" σημείωσε μιλώντας στην ημερίδα η εισηγήτρια για την επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ, Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Κορίν Λεπάζ.

Η Έμμεση Αλλαγή Χρήσης Γης ή Indirect Land Use Change (ILUC) πηγάζει από ένα ντόμινο που αρχίζει στην Ευρώπη με την αλλαγή των καλλιεργειών από τα τρόφιμα στα ενεργειακά φυτά που προορίζονται να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.

Ωστόσο ο κόσμος μας δεν τρώει λιγότερο κι έτσι τα τρόφιμα που λείπουν πρέπει από κάπου να βρεθούν. Αυτό το κάπου είναι τρίτες χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής στις οποίες αργά αλλά σταθερά μετατίθεται μέρος της παραγωγής τροφίμων της ΕΕ.

Αυτό δε με τη σειρά του οδηγεί στις χώρες αυτές σε καταστροφή του δάσους, για να δημιουργηθούν αγροκτήματα και σε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι τα βιοκαύσιμα, όπως και κάθε άλλη πηγή ενέργειας, έχουν κάποια προβλήματα και η έμμεση αλλαγή χρήσεων γης είναι ένα από τα προβλήματα αυτά", σημείωσε στην ίδια ημερίδα ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Ισπανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alejo Vidal-Quadras. "Η προώθηση σύγχρονων βιοκαυσίμων όμως θα ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα".

Ωστόσο, προς το παρόν αυτά τα σύγχρονα βιοκαύσιμα που προέρχονται από απορρίμματα και υπολείμματα καλλιεργειών κι έτσι δεν υποκαθιστούν την παραγωγή τροφίμων βρίσκονται αποκλειστικά στο πειραματικό στάδιο, όπως επεσήμανε ένας από τους προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες, ο Raffaello Garofalo, του European Biodiesel Board.

Μια λύση είναι να ενισχυθούν κατ' αποκλειστικότητα με δημόσιο χρήμα μετά το 2020 και όπως σημείωσε μιλώντας η επίτροπος Περιβάλλοντος, Κόνι Χέντεγκαρντ, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς σήμερα η ανάπτυξη και διάδοσή  τους υπονομεύεται από το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Είναι ωστόσο πολύ καλύτερα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κι έτσι θα πρέπει να στηριχθούν, προσέθεσε.

 http://www.europarl.europa.eu/news/el
21/2/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin