Wednesday, January 30, 2013

Αλλού πετάνε τρόφιμα, κι αλλού πεινάνε

 Στα σκουπίδια καταλήγουν τρόφιμα που έχουν αγοραστεί από τα νοικοκυριά, κατά μέσο όρο μία στις πέντε σακούλες από το σούπερ μάρκετ. Σε ένα χρόνο, οι αυστραλοί ξοδεύουν από 800 έως 1000 δολάρια για τρόφιμα τα οποία πετάνε στα σκουπίδια. Τα στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα. Πρώτα στη λίστα των τροφίμων που πετιούνται, είναι το γάλα, τα μαρούλια, το ψωμί, το γιαούρτι, οι ντομάτες και άλλα φρέσκα λαχανικά.
Οι ειδικοί λένε πως αυτό οφείλεται στον κακό υπολογισμό που κάνουν οι καταναλωτές για τα πόσα τρόφιμα χρειάζονται στην πραγματικότητα, ο τρόπος που τα αποθηκεύουν, το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ημερομηνίες λήξης ορισμένων προϊόντων και, πάνω απ' όλα, ότι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, όταν τα τελευταία πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, εκπτώσεις κλπ.


Ο εκπρόσωπος του οργανισμού «Do Something», Jon Dee, δήλωσε ότι πολλά άτομα κάποιας ηλικίας δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι νεότερες γενιές πετούν στα σκουπίδια το 20% των τροφίμων που αγοράζουν. «Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για τις ποσότητες των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια κάθε βδομάδα, τη στιγμή που πάνω από 300.000 άτομα στη Βικτώρια δεν δύνανται να αγοράσουν τα τρόφιμα που χρειάζονται» προσέθεσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού που προσπαθεί να διαφωτίσει τους καταναλωτές γύρω από το θέμα.

Οι καταναλωτές της Πολιτείας δαπανούν περίπου 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο σε τρόφιμα, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα ξοδεύονται πάνω από 8 δισεκατομμύρια. Εκατοντάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων καταλήγουν στα σκουπίδια πριν καν φτάσουν στα σουπερμάρκετ, αφού τα τελευταία δεν τα αγοράζουν γιατί δεν είναι «ευπαρουσίαστα» και δεν έχουν το… κατάλληλο μέγεθος! 

.enet.gr
30/01/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin