Thursday, January 31, 2013

Ανοίγουν για το κοινό τα Κέντρα Πληροφόρησης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜ-Θ.
Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις αξίες των υγροτόπων, ενώ προγραμματίζονται διήμερες εκδηλώσεις.
  
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Φεβρουαρίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η υπενθύμιση δηλαδή της υπογραφής της συνθήκης Ramsar η οποία υπογράφτηκε το 1977 στο  Ιράν με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων. Στην συνθήκη συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α. με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα. Στην χώρα μας βάσει της παραπάνω συνθήκης προστατεύονται 10 υγρότοποι το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι και φυσικά το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η προστασία αυτών των σημαντικών περιοχών είναι πλέον επιβεβλημένη γιατί οι υγρότοποι στην χώρα μας υποβαθμίζονται καθημερινά με αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, με αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών κυρίως αποβλήτων, αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία είναι μερικά μόνο από τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία.
Φετινό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι οι «Υγρότοποι Φροντίζουν το Νερό» και πράγματι, χάρη στους υγροτόπους έχουμε νερό για ύδρευση και άρδευση, αλλά και καθαρισμό των ρύπων αφού τα διάφορα είδη φυτών που φιλοξενούν οι υγρότοποι απομακρύνουν τους ρύπους και τα φερτά υλικά απαλλάσσοντας έτσι το νερό από βλαβερές ουσίες. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την συμβολή των υγροτόπων στην αλιεία, την κτηνοτροφία, την γεωργία και βέβαια την αναψυχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την ΦΕΞ-ΠΑΚΕΘΡΑ και την Περιφέρεια ΑΜΘ για φέτος έχει προγραμματίσει Ηχοπερίπατο στην Λίμνη Βιστωνίδα με τον Μαρίνο Κουτσομιχάλη, όπου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 930, με την συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 3ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης θα γίνουν περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις του νερού και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 2030 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης θα γίνει η παρουσίαση – συναυλία του υλικού ηχογραφήσεων. 
Επίσης το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό από τις 9.30 έως και τις 16.00 το Κέντρο Πληροφόρησης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος (τηλ.25410 96646) και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή (τηλ. 25910 51831) που θα δέχονται όλους τους επισκέπτες που θα θελήσουν να ενημερωθούν για τις αξίες των υγροτόπων.
30/01/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin