Thursday, December 20, 2012

Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του νόμου για την ΚΡΕΤΥΚ

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επικαλείτο αντισυνταγματικότητα. Λευκωσία: Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την Πέμπτη το απόγευμα την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Η επιστολή αναπομπής του νόμου κατατέθηκε στην πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας και εξετάσθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου με τη διαδικασία του επείγοντος, για να επανέλθει προς ψηφοφορία το απόγευμα στην Ολομέλεια, μετά το μεσημβρινό διάλειμμα.



Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και εναντίον 19 βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Κίνημα Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας), ενώ οι 5 βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ τήρησαν αποχή.

Ο αναπεμφθείς νόμος είχε κατατεθεί ως πρόταση νόμου από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου και Ζαχαρία Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ, Άγγελο Βότση του ΔΗΚΟ και Γιώργο Περδίκη των Οικολόγων, η ψήφισή του δε έγινε στην Ολομέλεια της 6ης Δεκεμβρίου 2012.

Με το νόμο αυτόν γινόταν τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έτσι ώστε να ρυθμίζονται διάφορα θέματα που αφορούσαν τη διαδικασία ανάθεσης της διαχειρίσεως των υδρογονανθράκων σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Ως λόγους αναπομπής του νόμου, ο πρόεδρος Χριστόφιας επικαλείτο με την επιστολή του το ότι η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) συστάθηκε, εγγράφηκε και λειτουργεί ως ιδιωτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) συμφώνως του περί εταιρειών νόμου και δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 26) να παρεμβαίνει η Βουλή στον καθορισμό του τρόπου διορισμού των μελών της διοίκησής της και των προσόντων των προσώπων αυτών, όπως προνοεί ο ψηφισθείς νόμος.


Πηγή: ΚΥΠΕ
20/12/12 
---
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin