Saturday, December 22, 2012

Διαφορές Ελλάδας - Λιβύης στο θέμα της ΑΟΖ

Το θέμα και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου συζητήθηκε μεταξύ άλλων κατά τη συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με το Λίβυο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Μοχάμεντ Ελ Χαμέντ Αμπντελαζίζ.
Αυτό που διαφάνηκε πάντως είναι η διαφορετική προσέγγιση των δύο χωρών όσον αφορά το ζήτημα.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά το πέρας των συναντήσεων οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Αμπντελαζίζ, ο λίβυος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό «δεν είναι διμερές» και ότι για την επίλυσή του θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες όλων των χωρών που έχουν θαλάσσια σύνορα. Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί συλλογικά, προκαλώντας μάλλον αμηχανία στην ελληνική πλευρά.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι δύο πλευρές δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες – σε αυτή τη φάση. Έδωσε προτεραιότητα στην οικοδόμηση της επιχειρηματικής συνεργασίας και τόνισε ότι το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο, κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης μίας σχέσης στρατηγικής συνεργασίας.
Η Λιβύη έχει προσφύγει δύο φορές στο παρελθόν στο Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με την Μάλτα το 1985. Οι σχετικές αποφάσεις της Χάγης τότε στην ουσία έκλιναν προς τις Λιβυκές θέσεις.
Με την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2010. Στους τρεις γύρους διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει αντιληπτό ότι οι δύο χώρες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ η Λιβύη δεν είναι. Το παλαιό καθεστώς του Καντάφι υποστήριζε την αρχή της ευθιδικίας ως μέθοδο οριοθέτησης και αμφισβητούσε το δικαίωμα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.
 .energypress.gr
21/12/12
-------------
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin