Friday, December 07, 2012

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ακόμη ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές η αξία των μεταλλευμάτων φτάνει τα 20 δισ. ευρώ και ανέφερε «δεν μπορούμε να ανεχτούμε κατάστασεις μη αξιοποίησης αυτού του πλούτου.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε ότι από τη μια η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους αλλα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος για το έργο. 
Προτεραιότητα της κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα. «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια πραγματικότητα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει ή έχει άγνοια ή εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε «έχουμε το όραμα και την πολιτική βούληση για ένα σαφές αναπτυξιακό πλάνο που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα διασφαλίζει το περιβάλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη».
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ακόμη ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές η αξία των μεταλλευμάτων φτάνει τα 20 δισ. ευρώ και ανέφερε «δεν μπορούμε να ανεχτούμε κατάστασεις μη αξιοποίησης αυτού του πλούτου. Είναι προς το συμφέρον η προσέλκυση και ύλοποίηση ξένων επενδύσεων» για να συμπληρώσει ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει πρώτα να διασφαλίζει το περιβάλλον και την τήρηση του νόμου της αειφορίας
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος τα έσοδα από τη λειτουργία του μεταλλείου ανέρχεται σε 5,9 δισ. ενώ θα δημιουργηθούν 1.300 άμεσες θέσεις εργασίας και τριπλάσιος αριθμός έμμεσων θέσεων εργασίας
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ετοιμαστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει πως θα γίνει η είσπραξη τελών για τα μεταλλεύματα όπως προβλέπει νόμος του 2012 ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο για την ανάκτηση του χρυσού. «Αν χρησιμοποιηθεί κυάνιο τότε ο ιδιώτης χάνει την άδεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να σταματήσει να βλέπει τη χώρα σε κομμάτια κατ' επιλογή αλλά σαν σύνολο που επηρεάζει και επηρεάζεται. «Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι συνιστώσες. Δεν μπορείτε να φοράτε παρωπίδες κατά περίπτωση» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου επισήμανε ότι από τη μια η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους αλλα πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος για το έργο. Ζήτησε ακόμη να γίνει νέα διαβούλευση ώστε να καθησυχαστεί ο κόσμος.
Ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τόνισε την ανάγκη η χώρα να παράγει νέο πλούτο με σωστό, όμως, τρόπο και σεβασμό στην ιστορία και τις αξίες του τόπου. Πρότεινε ακόμη το θέμα να εισαχθεί στην επιτροπή Περιβάλλοντος και να γίνει διαβούλευση και ενημέρωση των πολιτών ώστε το θέμα να πάει σε μια ισορροπία.
Εκ μέρους του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο Σπύρος Χαλβατζής ο οποίος τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να μην παραμέινει τίποτα από αυτό που λέμε δημόσιος πλούτος και υπογράμμισε πως ο ορυκτός πλούτος ειναι λαϊκή περιουσία και δεν πρέπει να παραχωρείται σε ιδιώτες.
7/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin