Friday, December 07, 2012

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ για την Ελληνοαμερικανική Ένωση

ΟΜΙΛΙΑ
ΥΦΥπουργου ΠΕΚΑ
ΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
“ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ”
Να ευχαριστήσω καταρχάς για την πρόσκληση τους διοργανωτές του Συνεδρίου, που μας δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ζήτημα που είναι ίσως το σημαντικότερο στην Ελλάδα σήμερα.

Το πώς θα δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα που θα φέρουν ξανά την οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πρόσθετο πλούτο στην πραγματική οικονομία.
Κυρίες και κύριοι,
Αξιότιμοι Βουλευτές,
Η περίοδος που σήμερα περνάμε είναι μία από τις πιο κρίσιμες στον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί οι Έλληνες. 
Μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, όπως το υφεσιακό περιβάλλον, η υψηλή ανεργία, και οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία, βάζουμε σήμερα τις απαραίτητες βάσεις. 
Για να εξορθολογίσουμε τις δομές μας. Να αναπτύξουμε τις παραγωγικές μας δυνάμεις.
Ανατρέψαμε το κλίμα. Δεν μένουμε όμως σε αυτό. 
Τώρα, γυρίζοντας σελίδα, με αξιοπιστία στο εξωτερικό και αισιοδοξία στο εσωτερικό, στο μεγάλο στοίχημα, που αφορά πια την ανάκαμψη και την επιστροφή στην Ανάπτυξη. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε πως οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο. 
Πως οι βάσεις που θέσαμε, με κόπο και σκληρή προσπάθεια, αρχίζουν να καρποφορούν. 
Ήρθε πλέον η ώρα να παράγουμε απτά και ορατά αποτελέσματα.
Δεν επαναπαυόμαστε. Δε θριαμβολογούμε. Εντατικοποιούμε τις ενέργειές μας, για να βάλουμε πια σε εφαρμογή όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί.
Σε αυτή την προσπάθεια, η Ενέργεια μπορεί να αποτελέσει «κλειδί», ένα πολυδύναμο εργαλείο για την ανοικοδόμηση και την επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας στην Ανάπτυξη, και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την παραγωγική δυναμική του κλάδου. 
Στόχος μας είναι να πετύχουμε εκείνο τον συνδυασμό που θα επιτρέψει την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την αναπτυξιακή πρωτοβουλία 
στην Ενέργεια,
τον Ορυκτό Πλούτο, αλλά και
σε ολόκληρο το φάσμα της Οικονομίας που εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από το ενεργειακό κόστος. 

Μέχρι σήμερα, λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο και ελλείμματα που φούσκωναν,  απειλούσαν με ανυπολόγιστη ζημιά την ενεργειακή αγορά, τη διεθνή μας αξιοπιστία και την Ελληνική Οικονομία: τον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο. 
Κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να τα αποτρέψουμε όλα αυτά. Και συνεχίζουμε. 
Γιατί οι υγιείς επενδύσεις που τόσο χρειαζόμαστε δεν θα υλοποιηθούν αν πρώτα δεν εξασφαλίσουμε μία ενεργειακή αγορά ελκυστική και εύρυθμη, μα πάνω από όλα βιώσιμη. 
Φυσικά και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες. 
Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι υπεύθυνη στάση να κρύβεις τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Υπεύθυνη στάση είναι –το αντίθετο!- να επιλέγεις το δύσκολο – και πολλές φορές το επίπονο-, από την καταστροφική αναβλητικότητα και την άρνηση να δεις την πραγματικότητα.  
Και αναλάβαμε αυτή την ευθύνη. 
Προχωρήσαμε στη λήψη μίας σειράς αποφάσεων για να μειώσουμε σταδιακά το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε μέχρι το τέλος του 2014, το έλλειμμα να έχει εκμηδενιστεί. 
Προαπαιτούμενο που δεν προκύπτει μόνο από τις συμβατικές μας δεσμεύσεις και τις δικές μας οικονομικές - και άμεσα πιεστικές – ανάγκες. Αναδεικνύεται από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. 
Για να προσελκύσουμε όμως επενδύσεις είναι απολύτως αναγκαίο να ενδυναμώσουμε το  θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό κάνουμε. 
Μέσα από την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, πετυχαίνουμε ένα διπλό στόχο:
Από τη μία πλευρά, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ώστε οι συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται σε υποχρεώσεις που αναδεικνύουν τις υγιείς επενδύσεις.  
Και από την άλλη, απομακρύνουμε τα εμπόδια. Ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, μικρούς και μεγάλους, αυξάνοντας το βαθμό επιλογών του τελικού καταναλωτή. 
Μία σταθερή και υγιής ενεργειακή αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένουμε, και προχωρούμε. Και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν ταυτόχρονα κομβικό κομμάτι στη σταθεροποίηση και εξυγίανση της αγοράς ενέργειας. 
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνον να εξισορροπήσουμε ελλείμματα..
Θεωρούμε, επιπλέον, ότι μέσα από ένα οργανωμένο και αναπτυξιακό σχεδιασμό, έχουμε να κερδίσουμε πολλαπλά, σημαντικά και  άμεσα ορατά οφέλη.
Έσοδα για τα δημόσια οικονομικά, που ελαφρύνουν τις δημοσιονομικές πιέσεις. Ποιοτικά καλύτερες, και πιο οικονομικές υπηρεσίες για τον Έλληνα καταναλωτή σε μία δύσκολη συγκυρία. 
Και φυσικά, το μεγάλο μας στοίχημα… Ανάπτυξη, και νέες θέσεις εργασίας. 
Κυρίες και Κύριοι,
Είχαμε δεσμευτεί πως δε θα προβούμε σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο τρέχον έτος.  
Ήταν η δέσμευσή μας προς τους Έλληνες πολίτες που κάνουν τεράστιες θυσίες. 
Για τον επόμενο χρόνο, με την υποχρέωση για απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, μέσα από προσεκτική μελέτη και των προτάσεων της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής. 
Ώστε αφενός μεν να καλυφθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και να προστατευθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.. 
Οι προτεραιότητές μας δεν αλλάζουν.
Άλλωστε, ανέφερα και πριν πως η Ενέργεια δεν είναι ένας κλάδος απομονωμένος από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. 
Το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους – και σε ορισμένους κλάδους ο σημαντικότερος – παράγοντας κόστους.
Σήμερα, που η εσωτερική ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη, που η ανάγκη για εξωστρέφεια και διεθνή ανταγωνιστικότητα είναι παράγοντας επιβίωσης, δρομολογούμε ρεαλιστικές λύσεις. Σε μία προσπάθεια στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων και αποφυγής απώλειας θέσεων εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα δημοπρασιών αερίου της ΔΕΠΑ που έχει ήδη ανακοινωθεί. 
Αναπτυξιακή προοπτική όμως υπάρχει σε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, αρκεί να αξιοποιήσουμε όσα η φύση μας χάρισε. Τον πλούτο σε ενεργειακά και βιομηχανικά ορυκτά. 
Αν δεν τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά για να προσελκύσουμε υγιείς επενδύσεις, για να προσθέσουμε αξία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους νέους – σε περιοχές που πονάνε από την ανεργία- ο πλούτος αυτός είναι, απλώς, σαν να μην υπάρχει.
Με αδιαπραγμάτευτο πάντα κριτήριο την ταυτόχρονη εξασφάλιση του σεβασμού προς το περιβάλλον. Την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων με τη θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών. Σύμφωνα με την Εθνική και Ευρωπαϊκή Μεταλλευτική και Περιβαλλοντική Νομοθεσία. 
Εμείς στις φωνές που ακούγονται αλλά δεν προτείνουν τίποτα, απαντούμε μόνο με τα αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα. 
Εμείς θα προχωρήσουμε στην Ανάπτυξη, στη βιώσιμη ανάπτυξη…
Με επενδύσεις στην αιχμή της τεχνολογίας, με βιώσιμες λύσεις και σεβασμό στο περιβάλλον, με ευκαιρίες για θέσεις εργασίας και δημιουργία ολόκληρων κλάδων. 
Στη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν παλαιάς κοπής διλήμματα. 
Σήμερα μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να θυσιάσουμε τίποτα. 
Μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον χωρίς να θυσιάσουμε θέσεις εργασίας και δημιουργικές προοπτικές. 
Σήμερα υπάρχει η ανάγκη, η βούληση, και κυρίως η δυνατότητα, να τα διασφαλίσουμε όλα.
Μέσα από όλα τα παραπάνω, Κυρίες και Κύριοι,  δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να ενισχύσουμε την Ελλάδα και γεωστρατηγικά…
Η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα σημαντικά ευρήματα υδρογονανθράκων – και συγκεκριμένα φυσικού αερίου – που βρέθηκαν στην Κύπρο και το Ισραήλ. 
Θεωρούμε όμως ότι τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα μπορεί να εκτείνονται και πιο δυτικά, νότια της Κρήτης, και ελπίζουμε και να το επιβεβαιώσουμε μέσα από τις έρευνες που διεξάγονται.
Πριν από οποιαδήποτε εκτίμηση όμως, σωστό είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών.
Επιπλέον, κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, στη διαφοροποίηση των οδεύσεων και στην ασφάλεια τροφοδοσίας, είναι πάντα μία βάση για ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών. Με στόχο την κοινή ευημερία.
Έτσι, υποστηρίζουμε σταθερά τη συμμετοχή μας στα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από νέες πηγές, όπως η Κασπία και η Ανατολική Μεσόγειος, που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. 
Επιπρόσθετα, συμμετέχουμε σε σημαντικά έργα εσωτερικών και διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που στοχεύουν στην ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς.
Κυρίες και κύριοι,
Η εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη, για την αποκατάσταση της οικονομίας βρίσκεται στη σωστή πορεία. 
Η Ελλάδα, τώρα ξεκινάει, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός.
Είναι η στιγμή που, ή θα πατήσουμε πάνω στις βάσεις που οι ίδιοι θέσαμε, με σκληρή προσπάθεια και τις θυσίες όλων των Ελλήνων, ή θα αφήσουμε τις εξελίξεις να μας προσπεράσουν.
Είμαστε πεπεισμένοι, και αποφασισμένοι, και -να είστε βέβαιοι- θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. 
Σας ευχαριστώ πολύ.

(6 Δεκεμβριου) 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin