Friday, November 23, 2012

Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΠΑ

Δημήτρης Βελάνης
(ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines)
Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πρωτόγνωρη κρίση, η οικονομία έχει παραλύσει, ο παραγωγικός τομέας είναι βαριά τραυματισμένος, κι οι πιέσεις των δανειστών είναι αφόρητες. 
Μας πιέζουν να ξεπουλήσουμε, για να αποπληρώσουμε το χρέος. Εμείς προσπαθούμε ν' αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα και γρηγορότερα μπορούμε, την Δημόσια περιουσία, που μας έχει απομείνει. Στην πρώτη φάση είναι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Φυσικό αέριο και ενέργεια, είναι ο κεντρικός πυλώνας για την πολυπόθητη ανάπτυξη .


Και πριν ακόμη ανακοινωθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης φάσης του διαγωνισμού, που είχε ορισθεί για την 21 Νοεμβρη 2012, άρχισαν τα ...όργανα! Κατά…παραγγελιά όργανα! «Προσοχή στην Γκαζπρόμ»! « Θα μας τιμωρήσουν αν δώσουμε τη ΔΕΠΑ στην Γκαζπρόμ»! « Η Ρωσία μας εκβιάζει »! « Προσοχή στη γεωστρατηγική μας θέση»! «Κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» !

Αβάσιμες θέσεις , φθηνά επιχειρήματα, γνωστά συνθήματα, ως να έρχονται από το ψυχροπολεμικό παρελθόν .

Αν πρόκειται  να αποφασίσουμε για το μέλλον της ΔΕΠΑ και της Ενέργειας με τέτοια κριτήρια, παίζοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια με ψεύτικες προφάσεις, τότε σίγουρα θα έχουμε υπογράψει τον αργό – ενεργειακό θάνατο της χώρας μας .

Αν όμως αφήσουμε, να εξελιχθεί ομαλά και πολιτισμένα η διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και εμπόδια, έχοντας θέσει ως μοναδικό στόχο την επιλογή του καλύτερου και σταθερότερου επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΠΑ και του εξαρτώμενου από αυτήν ενεργειακού τομέα, τότε, Ναι, ας κερδίσει και η Γκαζπρόμ (Gazprom), η πρώτη άλλωστε εταιρεία στον κόσμο, με  τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, με την επενδυτική της ευχέρεια των διαθέσιμων πόρων, με τα ενεργειακά της ενδιαφέροντα στην Ν.Α. Ευρώπη .

Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει και η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην πράξη και όχι στα λόγια, στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή μας. Τότε, ίσως μας σεβαστουν περισσότερο κι οι άλλοι εταίροι μας. Θα ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας, θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία μας.

Και τα κέρδη μας στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσια κι από αυτό το κέρδος της πώλησης της ΔΕΠΑ, διότι θα έχουμε παράλληλα ανοίξει την τεράστια ρωσική αγορά για τα προιόντα μας, για τον τουρισμό μας και τόσα άλλα οφέλη .

Αυτή είναι η αλήθεια, ας την ακολουθήσουμε.
.rbth.gr
23/11/12
-------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin