Sunday, November 18, 2012

Πρώτο βήμα για απελευθέρωση της αγοράς αερίου

Πώς η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού διευκολύνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
Ενα καίριο βήμα, το οποίο ουσιαστικά ανοίγει την αγορά φυσικού αερίου, αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΔΕΠΑ ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού την εβδομάδα που πέρασε, δίνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να προχωρούν αργά αλλά τουλάχιστον προχωρούν.
Η ΔΕΠΑ δεσμεύθηκε να αναλάβει, για τα επόμενα 10 χρόνια, την υλοποίηση επτά αξόνων/δράσεων που στοχεύουν στην παύση τυχόν παραβάσεων στην αγορά προμήθειας και στην αγορά πρόσβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου, στον διαχωρισμό της προμήθειας από τη μεταφορά φυσικού αερίου, στη μεγαλύτερη ευελιξία των πελατών στις συμβάσεις τους με τη ΔΕΠΑ, αλλά και στη σταδιακή «αποδυνάμωση» της ΔΕΠΑ στο δίκτυο, ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η πρόσβαση ανταγωνιστών.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, να εκχωρήσει δεσμευμένη μεταφορική ικανότητα και ισχύ σε πελάτες της, καθώς και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και να προχωρήσει σε αγοραπωλησίες αερίου, γεγονός το οποίο ανοίγει τον δρόμο για προμήθεια αερίου από τρίτους. Παράλληλα θα ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τη διάθεση ποσοστών φυσικού αερίου και σε μικρές ποσότητες, δίνοντας έτσι πρόσβαση και σε μικρούς πελάτες.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης η απόφαση για χωριστές χρεώσεις για την προμήθεια και τη μεταφορά, η οποία ουσιαστικά ξεκλειδώνει για πρώτη φορά το δίπτυχο προμήθεια - μεταφορά, καθώς και η δέσμευση να «απελευθερώσει» τους πελάτες της, μειώνοντας την εξάρτηση από τις ετήσιες συμβάσεις και προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία με βάση τα πραγματικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης και τις ανάγκες τού εκάστοτε πελάτη.


Πιο κοντά στην Ευρώπη
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εξελίξεις αυτές που φέρνουν την ελληνική αγορά φυσικού αερίου πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα έχουν ως αφετηρία όχι το κράτος αλλά έναν ιδιώτη. Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και οι δεσμεύσεις της δεύτερης ήλθαν ως αποτέλεσμα της προσφυγής που έκανε το 2010 η Αλουμίνιον της Ελλάδος στη ΡΑΕ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από τη ΔΕΠΑ.
Μετά τη «ναυμαχία της Ρεβυθούσας», όπου ΔΕΣΦΑ-ΔΕΠΑ και Μυτιληναίος-Motor Oil διασταύρωσαν τα ξίφη τους, οι μεν πρώτοι για τη διατήρηση της κυριαρχίας τους και οι δεύτεροι διεκδικώντας τα οφέλη μιας απελευθερωμένης αγοράς, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, που ήταν και ο τελικός αποδέκτης του φυσικού αερίου, προσέφυγε στη ΡΑΕ.
Η Αρχή, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει την υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστωθεί αν η συμπεριφορά της ΔΕΠΑ συνιστούσε καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. Απόφαση που σήμερα, μετά και την καταδικαστική για τον όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ  εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Ιούλιο, έρχεται να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ με μια πρωτοφανή κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα. Αποδεικνύει μάλιστα ότι οι ανεξάρτητες αρχές (Ενέργειας και Ανταγωνισμού) διαθέτουν τη δυναμική να ανοίξουν τον δρόμο προς μια ευρωπαϊκά ευνομούμενη αγορά, όπου η ανάπτυξη βρίσκει εύφορο έδαφος.
Παράλληλα, η απόφαση αυτή, παραμονές της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αλλάζει τα δεδομένα στη διαδικασία και ενδεχομένως να καταστήσει την πώληση πιο εύκολη. Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι μεγάλοι και σοβαροί όμιλοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γνωρίζουν πλέον τους όρους του παιχνιδιού, ξέρουν ακριβώς τι θα αγοράσουν και στη δεσμευτική οικονομική πρόταση δεν θα περιέχονται - όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις - «ρήτρες απελευθέρωσης», αφού η εταιρεία θα λειτουργεί υπό ένα σαφώς καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, σε συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές επιταγές. 
tovima gr
18/11/12 
----
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin