Wednesday, November 28, 2012

Βόλος: Καθησυχαστικά τα στοιχεία για αερορύπανση από καύση ξύλων

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, χθες Τρίτη στις 12μ η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 52 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με υγρασία 77% και άπνοια, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ως μέση ημερήσια τιμή. Τη Δευτέρα τις απογευματινές ώρες η τιμή ήταν 37 μικρογραμμάρια και όλη την προηγούμενη εβδομάδα η μέση ημερήσια τιμή ήταν κάτω από το όριο. Συνεπώς, επισήμανε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Αργ. Κοπάνας, δεν παρατηρούνται υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, που να δικαιολογούν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Οπωσδήποτε την κατάσταση επηρεάζουν αφενός μεν οι μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή) αφετέρου δε η λειτουργία των εγκαταστάσεων θέρμανσης των κτηρίων.


Η καύση των ξύλων σε τζάκια , σόμπες επιβαρύνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το ντίζελ και το φυσικό αέριο. Επισημαίνουμε ότι απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένου ορυκτελαίου και απορριμμάτων. Η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και προβλέπει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και προστίμων.

Ο κ. Κοπάνας τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να αποτρέψουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν ως καύσιμο ξύλα και pellets, ιδίως σε αυτή την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Τονίζουμε όμως και ενημερώνουμε τους πολίτες ότι δε πρέπει, και είναι θα έλεγα εγκληματικό, να καίγονται υπολείμματα π.χ. πριονίδια από μονάδες επεξεργασίας ξύλου, διότι αυτά συχνά περιέχουν χημικές ουσίες, όπως κόλλες, ρητίνες, μυκητοκτόνα κτλ, που κατά την καύση τους μπορούν να παράγουν διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες». Επισήμανε ότι επαφίεται στη συνείδηση του καθενός να διαφυλάττει την ατομική και τη δημόσια υγεία και να προσέχει τι καύσιμα χρησιμοποιεί. 

 Ελένη Μανώλη 
.ert gr
28/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin