Wednesday, November 28, 2012

Λόγια αερίου… κουπανιστού

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση, ενώ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις   ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ χτύπησαν ταυτόχρονα, αμφισβητώντας εκ νέου την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα, με τον ίδιο ν' απαντά πως κάποτε την υιοθετούσαν Αβέρωφ Νεοφύτου και Τάκης Χατζηγεωργίου

Οι διαπραγματεύσεις με τους κολοσσούς για το φυσικό αέριο βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, σύμφωνα και με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

Όπως ανέφερε χθες, εάν γίνει κατορθωτή η υπογραφή συμβολαίων με τις εταιρείες για εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της χώρας μας. Τα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι πάρα πολλά, όπως είπε ο Υπουργός, αλλά το πιο σημαντικό θέμα είναι το ίδιο το συμβόλαιο και οι πρόνοιες που θα περιλαμβάνει, όπως το ποσοστό δικαιωμάτων της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι τεχνικές προτάσεις. «Τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία που αφορά τις ερευνητικές γεωτρήσεις και την εξόρυξη του φυσικού αερίου μετά την υπογραφή των συμβολαίων», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης.
Το συμβόλαιο θα διαμορφωθεί στη βάση του πρότυπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού και αναζήτησης, που δημοσιοποιήθηκε μαζί με τα έγγραφα για τον β’ γύρο αδειοδότησης, εξήγησε ο Υπουργός. «Με τη σύναψη συμφωνιών με αυτές τις εταιρείες - κολοσσούς θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία με την προσέλκυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η υπογραφή των συμβολαίων θα αποτελέσει «ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας», προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των έργων υποδομής για το φυσικό αέριο είτε αυτά αφορούν τους αγωγούς είτε το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.
200 εκ. από τα δικαιώματα
Ο Νεοκλής Συλικιώτης, ερωτηθείς σχετικά, επέμεινε πως τα έσοδα από δικαιώματα υπογραφών θα ανέρχονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθύμισε δε ότι δεν ολοκληρώνεται ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων με τη χορήγηση άδειας για τα συγκεκριμένα τέσσερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εντός του 2013 θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και των άλλων αιτήσεων για τα άλλα οικόπεδα. Δεν τερματίζεται ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων μόνο με τη χορήγηση άδειας για τα τέσσερα οικόπεδα», είπε και εξήγησε ότι «γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει και δώσαμε παράταση της χρονικής περιόδου των αιτήσεων -που έληγε στις 17 Νοεμβρίου- γι' ακόμα 190 μέρες».

Στερούνται σοβαρότητας

Στο προεκλογικό μέτωπο, η διαμάχη με αντικείμενο την πρόταση του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα συνεχίστηκε και χθες. Πρώτος έσυρε τον χορό ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Χριστοφόρου υποδεικνύει πως η διαχείριση του φυσικού αερίου είναι μια σοβαρή υπόθεση, και σ’ αυτή δεν χωρούν λαϊκισμοί και κενού περιεχομένου υποσχέσεις.

«Οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα και οι συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουμε, καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οι προτάσεις του κ. Λιλλήκα ακούγονται εύηχες, αλλά στερούνται σοβαρότητας. Τη μια εξαγγέλλει προπώληση του φυσικού αερίου με την έκδοση ομολόγων, την άλλη προτείνει έκδοση μετοχών σε πολυεθνικές και ξένες τράπεζες και την παράλληλη αποφασίζει να προπωλήσουμε ένα κομμάτι του οικοπέδου 12», κατήγγειλε. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και συγκροτημένες προτάσεις για σοβαρή διαχείριση και σωστές συμφωνίες, οι οποίες δεν μπορούν παρά να είναι προϊόν συλλογικότητας και εθνικής συνεννόησης στο κορυφαίο αυτό εθνικό θέμα. Όχι με λαϊκισμούς, εύηχα συνθήματα και άνευ περιεχόμενου υποσχέσεις», καταλήγει ο κ. Χριστοφόρου.
Αυτοαναιρούνται τα επιτελεία Ν. Αναστασιάδη και Σ. Μαλά
Σχεδόν ταυτόχρονα εξέδωσε ανακοίνωση και το εκλογικό επιτελείο του υποψηφίου Λιλλήκα, κάνοντας λόγο για προεκλογικές σκοπιμότητες των επιτελείων Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, σε σχέση με την πρόταση του τέως Υπουργού Εξωτερικών για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου για έξοδο από την κρίση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία των επιτελείων του κ. Αναστασιάδη και του κ. Μαλά για τη δυναμική την οποία αναπτύσσει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, καθώς και την οργανωμένη προσπάθειά τους να υποσκάψουν και να χαρακτηρίσουν ως "ανέφικτη", "λαϊκίστική" και "αέρα κουπανιστόν" την πολύ συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε ο κ. Λιλλήκας».

Τα δύο επιτελεία, συνεχίζει, αναιρούν δημόσιες τοποθετήσεις που είχαν κάνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου. Ενδεικτικά το επιτελείο Λιλλήκα υποδεικνύει πως ο κ. Νεοφύτου σε γραπτή εισήγησή του σε συνέδριο ανέφερε ότι «θα έπρεπε ίσως πριν από κάθε νέο γύρο αδειοδοτήσεων να έμπαινε ο όρος η κυπριακή εταιρεία να συμμετέχει με ένα ποσοστό στην εκμετάλλευση του κάθε ενεργειακού μας οικοπέδου», ώστε να έχει τη δυνατότητα «να προβαίνει σε Δημόσια Προσφορά (IPO) πριν από κάθε γύρο αδειοδοτήσεων και να αντλεί κεφάλαια μερικών δισεκατομμυρίων. Με τον τρόπο αυτό θα παρεχόταν η δυνατότητα σε ντόπιες επιχειρήσεις, ιδιώτες επενδυτές, καθώς και σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και να μετέχουν και να εμπλέκονται στην ενεργειακή εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου του κ. Λιλλήκα.
Προστίθεται ότι «ο κ. Χατζηγεωργίου, τον περασμένο Ιούνιο, σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, τόνισε ότι οποιαδήποτε κέρδη υπάρξουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα υπάρξουν μετά από πενταετία-δεκαετία, οπότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν μπορούμε να μεταφέρουμε μελλοντικά έσοδα στο παρόν». Ο κ. Χατζηγεωργίου, καταλήγει η ανακοίνωση, «πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται μόνο με πώληση δικαιωμάτων κάποιου οικοπέδου προς κάποιον».
Πυροτέχνημα η πρόταση Λιλλήκα
Στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπήκε χθες και ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως, δυστυχώς, ένα θέμα που άπτεται ζωτικών κυριαρχικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κονιορτοποιηθεί στον βωμό του άκρατου λαϊκισμού και προεκλογικών στοχεύσεων. «Η έλλειψη σοβαρότητας και η ελαφρότητα με την οποία ο κ. Λιλλήκας και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν το θέμα της αξιοποίησης αλλά και της προστασίας του εθνικού μας πλούτου δεν μας εκπλήσσει πλέον», είπε. Πρόσθεσε πως στην ουσία κάνει παιγνίδια εύκολης και ανέξοδης προπαγάνδας, εκμεταλλευόμενος την ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας.

«Στην πραγματικότητα, ναι, η πρόταση Λιλλήκα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πυροτέχνημα. Η πρότασή του, όπως την χαρακτήρισαν ο Γιώργος Βασιλείου, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο ακαδημαϊκός Πάνος Παπαναστασίου και άλλοι είναι επικίνδυνη και καταστροφική, γιατί είναι μια πρόταση, η οποία στην ουσία ξεπουλά το φυσικό μας αέριο σε εξευτελιστική τιμή», κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

Έρχεται καμπάνα για υδρογονάνθρακες - ηλεκτρισμό τον Γενάρη

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ με πρόστιμο θα βρεθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο η Κύπρος εάν δεν προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση τα νομοσχέδια περί υδρογονανθράκων και περί ρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους να βρουν λύσεις και να παρουσιάσουν μια συγκροτημένη θέση ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου, ώστε να μπορέσει να τα ψηφίσει. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι δόθηκε περιθώριο 15 ημερών.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε, από πλευράς του, ότι για το νομοσχέδιο που αφορά τον ηλεκτρισμό «για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση επιμένει στα δικά της, με τα οποία διαφωνούν βασικοί παίκτες της όλης συζήτησης, όπως είναι η ΑΗΚ, ακόμη και τα επιμελητήρια».
Για το δεύτερο θέμα που αφορά τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, ο κ. Βότσης είπε ότι είναι πιο κοντά οι θέσεις του Υπουργείου με τους εμπλεκομένους, ωστόσο και εδώ εγείρονται κάποια ζητήματα που αφορούν κυρίως το σημείο ότι η Κύπρος θα μπορούσε να πάρει εξαιρέσεις για το γεγονός ότι είναι αναδυόμενη και απομακρυσμένη αγορά. 
.sigmalive.com/simerini
28/11/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin