Friday, November 23, 2012

Βιώσιμος ένας αγωγός αερίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΠΑ

Μελέτη βάσει της οποίας είναι τεχνικά εφικτή και βιώσιμη η εγκατάσταση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης, μιλώντας σε Κύπριους οικονομικούς και εμπορικούς συνεργάτες ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Μαθιουδάκης τόνισε, ότι από την ενεργειακή συνεργασία διανοίγονται προοπτικές στην ελληνική και την κυπριακή οικονομία. Επίσης, ανέφερε ότι σε έργα ενεργειακών υποδομών θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΕΗ Quantum Energy, Γιώγος Κίλλας, παρουσίασε το σχέδιο του διασυνδετηρίου αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Euro Asia Interconnector).
Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλιώτης, τόνισε ότι στις 12 Δεκεμβρίου θα συνατηθεί, στο Τελ Αβίβ, η ομάδα εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με την εγκατάσταση ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης των τριών χωρών. Ο Έλληνας πρέσβης, Βασίλης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος προμηθευτής καταναλωτικών αγαθών της Κύπρου.
Και πρόσθεσε, ότι το σύνολο των ελληνικών άμεσων επενδύσεων στην Κύπρο ανέρχεται σε 3,1 δις ευρώ. Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου, η έκθεση στην ελληνική οικονομία έχει και τη θετική της πλευρά. «Δεν είναι υποχρεωτικά - και δεν μπορεί να είναι - μονοδιάστατη και μόνο αρνητική», συμπλήρωσε.

.energypress.gr
23/11/12

1 comment:

  1. Η Γκαζπρόμ θα συμμετάσχει στις εξαγωγές του ισραηλινού φυσικού αερίου......

    Ο ρωσικός όμιλος Γκαζπρόμ θα συμμετάσχει στην υγροποίηση και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, που παράγεται στη ισραηλινή υφαλοκρηπίδα.

    Σχετικό μνημόνιο προθέσεων υπεγράφη από την ισραηλινή κοινοπραξία «Tamar», την νοτιοκορεάτικη εταιρεία «Levant LNG Marketing Corporation», τους δύο νορβηγικούς εταίρους και από το ελβετικό παράρτημα της Γκαζπρόμ.

    Προβλέπεται ότι ο ρωσικός όμιλος θα παράσχει οικονομική στήριξη στην εταιρεία «Levant» στην κατασκευή ενός πλωτού εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου. Οι ετήσιες εξαγωγές υγροποιημένων καυσίμων θα ανέρθουν στα 3 εκατ. τόνους (που ισοδυναμούν με 4,2 δισ. κυβικά μέτρα).

    http://greek.ruvr.ru/2013_02_26/106212655/
    26/2/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin