Thursday, November 15, 2012

Ξεμπλοκάρουν ενεργειακά δάνεια από την ΕΤΕπ

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με τον  υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη που ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την ΕΤΕπ, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρό της Ντάριο Σκαναπιέκο
Απο αυτή τη συμφωνία θα ωφεληθούν ο κλάδος της ενέργειας, ο κλάδος των υποδομών αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει ήδη για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν δάνεια προς Τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, προς την Αττικό Μετρό, τον ΔΕΣΦΑ.
Σε αυτά τα κονδύλια πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια που θα δοθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς πάλι σε Τράπεζες μέσω του εγγυοδοτικού Ταμείου που στηρίζεται από το ΕΣΠΑ.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά τρέχουν δύο προγράμματα τα οποία στηρίζονται από την ΕΤΕπ, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλαδα :
Τα 700 εκατ. ευρώ είναι δάνεια της ΕΤΕπ με εγγύηση από το υπουργείο Οικονομικών, στα οποία περιλαμβάνεται δάνειο προς ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ ύψους 150 εκατ. ευρώ, δάνειο προς Αττικό Μετρό ύψους 250 εκατ. ευρώ  καθώς και άλλα 300 εκατ. ευρώ τα οποία θα προωθηθούν σε μικρομεσαίους και έργα υποδομής.
Τα 200 εκατ. ευρώ  αποτελούν μέρος ενός εκκρεμούς ποσού (συνολικά 500 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2 δισ. ευρώ) του δανείου που προ διετίας έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει την ιδία συμμετοχή της στα έργα του ΕΣΠΑ.
Το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης του υπουργείου Ανάπτυξης με εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2015 αναμένεται ότι θα έχει εκταμιεύσει 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.
.energypress.gr
15/11/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin