Thursday, November 15, 2012

Καταστροφική η μείωση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020)

Η ΜΕΙΩΣΗ των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα με το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) θα υπονόμευε την προσπάθεια της χώρας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και η γενική γραμματεία Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι μειωμένα καθώς το ΕΣΠΑ είναι ουσιαστικά το μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις και τυχόν περιορισμός του θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε μεγαλύτερα προβλήματα ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε σημειώσει ότι το θέμα ετέθη και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά τις προχθεσινές επαφές του στις Βρυξέλλες, ενώ προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου, καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλές εντάσεις και πολλές ενστάσεις από πολλά και διαφορετικά κράτη-μέλη.
Μάλιστα στο περιθώριο του σεμιναρίου ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε συνομιλητές του ότι πέρα από τα γνωστά δυσμενή σενάρια που παλεύει να ανατρέψει η χώρα μας (διάθεση κονδυλίων της τάξης των 12 δισ. ευρώ έναντι των 20 δισ. ευρώ που ήταν τα κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου) ακούγονται από αρμοδίους ακόμη δυσμενέστερα για σκληρή περικοπή κονδυλίων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ακόμη ότι το μέγεθος του νέου ΕΣΠΑ έχει σημασία διότι είναι το μόνο μέσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «'Αρα», τόνισε, «η μείωση θα ήταν ένα ακόμη κακό μήνυμα απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονται στους δρόμους γιατί περιορίζονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους και την ίδια ώρα θα δουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια περαιτέρω μείωση των ενισχύσεων από τα κοινοτικά ταμεία».
Πηνελόπη Μητρούλια
15/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin