Sunday, November 25, 2012

Αλτμάιερ: Χώρες με ηλιοφάνεια και άνεμο μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές

Για την ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων, οι οποίες «θα καταστήσουν ανταγωνιστικές χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια και αρκετό άνεμο, ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις και υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας», κάνει λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, η οποία αρχίζει αύριο στο Κατάρ.
«Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επίσης τεράστιες εξαγωγικές ευκαιρίες για τον γερμανικό κλάδο ηλιακής και αιολικής ενέργειας», προσθέτει και επισημαίνει ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται για την αντικατάσταση των παλιών γεννητριών που λειτουργούν με άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτό θα έδινε νέα αξία στην Ελλάδα και θα σήμαινε επιπλέον μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζει ο κ. Αλτμάιερ, αλλά επισημαίνει ότι για την ώρα «τα σχέδια δεν προχωρούν ικανοποιητικά, διότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας μεταρρυθμίσεις και στη μείωση του χρέους».


Σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών που ζητά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο (Γερμανός) Επίτροπος για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γκίντερ Έτινγκερ, ο Πέτερ Αλτμάιερ εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους εναρμόνιση, ενώ εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο χρήσης αναξιοποίητων κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


«Η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ισπανία ή στην Κύπρο θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να είναι κερδοφόρα και χωρίς επιδοτήσεις (feed-in tarrifs)».

.ethnos.gr
25/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin