Thursday, November 29, 2012

Βουτιά στο πετρέλαιο, αύξηση 45% στο φυσικό αέριο !

Ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει βυθιστεί κατά 60% και πλέον σε σχέση με πέρυσι, τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 45%!
Τα στοιχεία προέρχονται από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και την ΕΠΑ Αττικής αντίστοιχα, και δείχνουν μια κατακόρυφη αύξηση στις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου για το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου.
Το ακριβό πετρέλαιο έκανε «καλό», όπως δείχνουν τα στοιχεία, στις πωλήσεις της ΕΠΑ Αττικής, αφού πολλά από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που δέχτηκε το τηλεφωνικό της κέντρο 1133 αλλά και τα αιτήματα μέσω του διαδικτύου, τελικά έγιναν νέα συμβόλαια.

Εν προκειμένω η εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2012, οπότε και ξεκίνησε η αναζήτηση του κοινού για λύσεις θέρμανσης, διπλασιάστηκε έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, και αυξήθηκε κατά 106%.
Πολλά από αυτά τα τηλεφωνήματα μετουσιώθηκαν σε νέες συμβάσεις. Έτσι, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής στο διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου, με έμφαση φυσικά στους δύο τελευταίους μήνες, τα νέα συμβόλαια για κεντρικές θερμάνσεις αυξήθηκαν στην Αθήνα κατά 45%.
Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συμβολαιοποιημένου όγκου (σε κυβικά μέτρα) κατά 16% και σε αύξηση των συμβολαιοποιημένων νοικοκυριών κατά 31%.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μετά και την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η μέση εξοικονόμηση ενός σπιτιού που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για το δίμηνο Οκτωβρίου– Νοεμβρίου, ανήλθε στο 38,2%.
Κλιματιστικά...
Ταυτόχρονα πολλοί καταναλωτές έχουν επιλέξει για φέτος τα κλιματιστικά καθώς η τελική τιμή της κιλοβατώρας είναι κατά 40% περίπου χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου. Βέβαια αυτό ισχύει με βάση τα τωρινά δεδομένα. Η σχέση αυτή θα ανατραπεί καταρχήν από την 1η Ιανουαρίου οπότε και τα τιμολόγια της ΔΕΗ πρόκειται να αυξηθούν, και πολύ περισσότερο από τον Ιούλιο του 2013 όταν τα τιμολόγια ρεύματος θα απελευθερωθούν πλήρως.
Δεδομένου ότι τότε τα τιμολόγια του ρεύματος θα πρέπει να είναι κοστοβαρή, δηλαδή να αντανακλούν πλήρως το πραγματικό κόστος παραγωγής, αν λάβουμε υπόψιν τα κοστολογικά στοιχεία της ΔEH, οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις της τάξης του 30%, και για τις μικρές καταναλώσεις (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ακόμη υψηλότερα.
Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικά στη νότιο Ελλάδα και στην Αττική οι παραγγελίες παραμένουν εξαιρετικά μικρές, ενώ το ίδιο ισχύει και στη βόρεια Eλλάδα.
Κύκλοι της αγοράς καυσίμων, έχουν αναπροσαρμόσει τις αρχικές τους προβλέψεις που μιλούσαν για πτώση φέτος της ζήτησης κατά 40% και εκτιμούν ότι θα φτάσει τελικά στο 50% με 60% κατά το δίμηνο Nοεμβρίου - Δεκεμβρίου, και ανάλογα με την ένταση του χειμώνα, ίσως και υψηλότερα.
.energypress.gr
29/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin