Tuesday, October 02, 2012

Ομόφωνο ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης στα “Χρυσωρυχεία Θράκης”/Eldorado – H εισήγηση του Δημάρχου

Με τη φράση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη «όχι στο χρυσό με χίλια χέρια», ενδεικτική της ψηφοφορίας που ακολούθησε (με 40 ψήφους κατά και μια αποχώρηση), ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την έκφραση γνώμης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα του Έβρου. Το ίδιο θέμα συζητείται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής και αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνεδρίαση αυτή θα έχουμε σε επόμενη ανάρτηση. Εδώ δημοσιεύουμε τη συγκλονιστική πραγματικά εισήγηση του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη. Ας τη διαβάσουν, ειδικά οι Χαλκιδικιώτες, για να δουν πώς είναι ένας Δήμαρχος που αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες για το μέλλον του τόπου. Η σύγκριση με το θλιβερό Δήμαρχο/υπηρέτη των συμφερόντων που προσπαθούν να κατασπαράξουν τη Χαλκιδική, Χρήστο Πάχτα, είναι πολύ πικρή… 

Με πόση τύχη μπορεί να παλεύει μια τοπική κοινωνία όταν βρίσκεται επί 13 συναπτά έτη σ’ έναν ανελέητο πόλεμο που την κρατάει στα χαρακώματα συνεχώς, προσπαθώντας να μην καταστραφεί το συνολικό περιβάλλον της, δηλαδή το ανθρωπογενές, η χλωρίδα, η πανίδα, η θάλασσα, ο υδροφόρος ορίζοντας και κάθε μελλοντική αναπτυξιακή προοπτική της.
Ο λαός αυτός από τους δύο νομούς λοιδορήθηκε, υβρίσθηκε, απαξιώθηκε, όπως επίσης και όλοι οι θεσμικοί του, όμως στην συντριπτική πλειοψηφία, στεκόμενοι αγέρωχοι έμειναν πιστοί στον όρκο τους να υπηρετήσουν αληθινά τον λαό και όχι αλλότρια συμφέροντα.
Χαρακτηρισμοί όπως γραφικοί, κομπογιαννίτες, ανόητοι που δεν γνωρίζουν το οικονομικό συμφέρον, κραυγάζοντες, λαϊκιστές επαρχιώτες, άσχετοι και βέβαια απειλούμενοι παντοιοτρόπως από κέντρα εξουσίας σε Αθήνα και εδώ στον τόπο της μάχης.
Στα 13 χρόνια ο Γολιάθ έπεσε πολλές φορές από την σφεντόνα του Δαυίδ, αποδεικνύοντας ότι ο λαός παραμένει κυρίαρχος όσο και αν στην Ελλάδα η εφαρμογή της πολιτικής τον κατάστρεψε.
Ο χρυσός ανέβηκε στα διεθνή χρηματιστήρια πολλαπλασιαζόμενος και με την παράλληλη παγκόσμια ύφεση που είναι εντονότερη στην Ελλάδα, δυνάμωσε ακόμη περισσότερο την πολυεθνική εταιρεία «EL DORADO GOLD» που εξαπολύοντας ένα επικοινωνιακό πόλεμο, προσπάθησε, με τις δήθεν άνευ ανταπόδοσης οικονομικές παροχές, να εξαγοράσει συλλόγους και μονάδες, εκμεταλλευόμενος την οικονομική αδυναμία μας.
Επιστράτευσε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως τον κ. Μηταράκη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και τον κ. Σελέκο, Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου που ήλθαν για ώρες, προ μηνός, προκειμένου να πείσουν 4 θεσμικούς να δεχθούμε την επένδυση, χωρίς να ντραπούν εκπροσωπώντας την καναδική εταιρεία με δεδομένο ότι ήρθαν μόνο γι’ αυτό χωρίς να θέλουν να συζητήσουν τίποτε άλλο. Ερώτημα προκαλεί εάν ήταν σε γνώση του αρμοδίου υπουργού και προπάντων του πρωθυπουργού οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον Γ.Γ., κ. Πέτρο Σελέκο.
Αλήθεια, πριν αποφανθούν βάσει του νόμου οι θεσμικοί και οι πολίτες, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ Π. Ε. αυτοί οι άνω, με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ περί της μελέτης, αφού στην διαδικασία της διαβούλευσης πιέζουν και παρακαλούν να γίνει η επένδυση του χρυσού στη Θράκη; Μόνο αυτό αποτελεί λόγο αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Με μοναδική μέθοδο σ’ όλο τον κόσμο της αυτήν της κυάνωσης και της εναπόθεσης κυανιούχων τελμάτων για πάντα στον τόπο μας, η προμελέτη με τη μελέτη έχει μόνο διαδικαστικές διαφορές και όχι ουσιαστικές. Για παράδειγμα, η διαφοροποίηση της λεκάνης με την δεξαμενή όπου θα τοποθετηθούν 11.000.000 κυβικά κυανιούχα τέλματα λίγα μέτρα από τη θάλασσα και 15 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και τις Σάπες που θα αδρανοποιηθούν μετά από χίλια χρόνια και θα ζούμε αγκαλιά με το φόβο της διαρροής.
Υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη με την επένδυση χρυσού στη Θράκη σύμφωνα με την δέσμευση της Ελλάδας από την συνθήκη του Ρίο και την αποδοχή της Ελλάδας του περιεχομένου της ΑΤΖΕΝΤΑ 21;
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μοντέλο που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων του πλανήτη, έτσι ώστε να μην στερεί τις επόμενες γενιές από την δυνατότητα ικανοποίησής τους. Έτσι στην προκειμένη, αποζημιώνονται όλες οι επιπτώσεις και αφήνει κέρδη για την περιοχή μας και την χώρα; 
Όλοι εμείς στην τοπική κοινωνία της Θράκης δηλαδή: περιφερειακά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ, επιστημονικοί σύλλογοι, ΝΠΔΔ, το Εργατικό Κέντρο, πλην ελάχιστων θλιβερών συνάμα εξαιρέσεων καταλήξαμε ότι:
Η εξόρυξη κατατείνει στην παραβίαση της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι ενεργοβόρα, υδροφόρα χημική βιομηχανία που μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις σε τοξικά απόβλητα, με μοναδικό στόχο και αποτέλεσμα η πολυεθνική εταιρεία που σκοπό μόνο έχει το υπερκέρδος να πάρει τόνους χρυσού με την καταστρεπτική μέθοδο της κυάνωσης.
Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία ελάχιστων θέσεων εργασίας θανάτου που ανέβηκαν ξαφνικά από 80 που ήταν τόσα χρόνια σε 200, μόνο και μόνο για να μπει η εταιρεία στη γρήγορη διαδικασία αδειοδότησης του “fast track”. Η Αθήνα θα έχει μηδέν ή σχεδόν μηδέν όφελος, αφού θα φορολογεί το προϊόν σε ημιεπεξεργασμένη κατάσταση DORE με 250 περίπου δολάρια αξίας και όχι βέβαια 1.800 την ουγγιά.
Ο κίνδυνος να αδειάσει η Θράκη εάν συμβεί το ατύχημα πολύ εύκολα από μία σεισμική δόνηση (σεισμικό ρήγμα της Ανατολίας) ή αστοχία ή θεομηνία, όπως πρόσφατα στην Ιαπωνία ή προ πενταετίας στην περιοχή Μάκρης – Δικέλλων, όταν καταστράφηκαν περιουσίες και κινδύνεψαν ζωές από την βροχή που έπεσε σε μία μέρα όση περίπου σε έξι μήνες.
Μολυσμένα πια, νερό, αέρας, έδαφος καθιστούν αδύνατη, την γεωργία – κτηνοτροφία, δασοκομία, αλιεία.
Τα διαδοχικά φράγματα μήκους 13 χιλιομέτρων θα είναι πάνω σε ασταθή απόβλητα. Το ατύχημα, όπως προείπα, σημαίνει ότι φεύγουμε υποχρεωτικά όλοι σε απόσταση 100 χλμ. μακριά από τον τόπο της καταστροφής (π.χ. η Μπάια Μάρε της Ρουμανίας, η Ντονιάνα της Ισπανίας, το Αϊτικ της Σουηδίας, η Κιουτάχεια της Τουρκίας ως και πρόσφατα).
Η ζωή και η υγεία απειλούνται άμεσα και ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων των γύρω περιοχών καθίσταται μικρότερος κατά περίπου 10 – 15 έτη.
Η επανάκαμψη γίνεται αδύνατη λόγω των τρομακτικών αλλαγών, χωρίς να υπάρχει προσδιορισμός στην αποκατάσταση μετά από τέτοια προσβολή στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Στο αστείο επιχείρημα περί ύπαρξης εσωτερικού δικαίου ως και από την Ε.Ε. απαντούμε ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ, επειδή τα δίκαια τα εφαρμόζουν οι άνθρωποι, δεν πειθόμεθα ότι θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Όμως ακόμη και αν εφαρμοσθούν είναι βέβαια η μη βιώσιμη ανάπτυξη, οπότε και πάλι λέμε όχι.
Τώρα μία απάντηση – σχόλιο στην εταιρεία και στους ντόπιους περί δήθεν κραυγών μας και μη εμπεριστατωμένης άποψης επιστημονικής ως και της άρνησης συζήτησης με την εταιρεία χρυσού:
  1. Μόνο ο μεταλλευτικός κώδικας ο προ δεκαετιών αν ληφθεί υπ’ όψιν ο λογικός αποκλείει για χίλιους λόγους την επένδυση.
  2. Μέχρι να διαπιστωθεί η παραβίαση της νομοθεσίας που μπροστά στο υπερκέρδος είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, το υπέρτατο κακό συντελέστηκε.
  3. Η εκμεταλλευσιμότητα του υπεδάφους από 2 – 3 γρ. σε 0,5 γρ. χρυσού καθιστά βέβαιο το γεγονός ότι την Θράκη θα την εξαφανίσουν σκάβοντας την ολόκληρη. Ήδη άρχισαν και καταθέτουν άδειες ερευνών που είναι το πρώτο στάδιο της εξόρυξης.
  4. Η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία της Ε.Ε. αποδεδειγμένα πλήρως.
  5. Δεν εμπιστευόμαστε την Αθήνα και την όποια πολιτική που συνδέεται άμεσα με την καταστροφική πολιτική σχεδόν από τους ίδιους στα 35 έτη.
  6. Τιμούμε τους ντόπιους επιστήμονες και το ΤΕΕ Θράκης, ως επίσης και τους επιστήμονες από άλλα μέρη, που όλα αυτά τα χρόνια συνέδραμαν στον αγώνα μας χωρίς να εισπράξουν ούτε μία δραχμή ή έστω ένα ευρώ.
  7. Συζητήσαμε με τους χρυσοθήρες επί πολλά χρόνια, βρεθήκαμε και στο Δημοτικό Θέατρο και στο Επιμελητήριο σε κοινές ημερίδες. Η μέθοδος της κυάνωσης σε τίποτα δεν διαφοροποιήθηκε στα 13 έτη.
Και συμφωνώ με την ρήση ότι ΜΟΝΟ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΨΗ. Όμως με το να συζητάς συνεχώς επί χρόνια για το ίδιο πράγμα χωρίς να υπάρξουν διαφοροποιήσεις για να αλλάξεις άποψη, μόνο εκ του γεγονότος ότι δέχεσαι να συζητάς τα ίδια και τα ίδια χωρίς καμία διαφοροποίηση, τότε κινδυνεύεις να γίνεις ηλίθιος.
Απευθύνομαι στους συμπολίτες μου λέγοντας: Ξεπεράσαμε τα θεσμικά μας όρια.Δημιουργήσαμε μια οικονομία γύρω μας, χωρίς καμία βοήθεια πλην της Περιφέρειας.
Η περιφερειακή οδός, η κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης, η γεωθερμία και τα έργα για τα οποία αποσπάσαμε χρήματα από προγράμματα της Ε.Ε. ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια έναντι της επένδυσης του χρυσού που είναι 136.000.000 ευρώ
Οι θέσεις εργασίας στα επόμενα 3 δύσκολα έτη της κατασκευής όλων όσων προείπα φθάνουν τις 1.000. Μόνο η λειτουργία του ΧΥΤΥ, της μονάδας ανακύκλωσης και της γεωθερμίας ξεπερνούν για πάντα τις 200 θέσεις χωρίς κόστος στη ζωή και στο περιβάλλον, στον τουρισμό, υπηρετώντας την βιώσιμη ανάπτυξη.
Τέλος οι επιστήμονές μας στη Θράκη, και έχουμε τους καλύτερους, τα Δημοτικά Συμβούλια, το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, η ΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι, το ΤΕΕ Θράκης και όλοι οι φορείς λέμε ΟΧΙ.
ΑΘΗΝΑ σεβάσου τον λαό και την θέλησή του γιατί υπάρχεις από αυτόν και μόνο για να τον υπηρετείς.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ της βιώσιμης ανάπτυξης και κάθε προοπτικής στον τόπο μας.
Εμείς αποφασίζουμε για μας. Η Μ.Π.Ε. λειτουργεί εις βάρος του λαού από κάθε άποψη. Οι 22 Δήμαρχοι θα καταθέσουμε το αξίωμά μας εάν λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία (αυτή είναι η απόφαση της Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ.) μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια και μαζί με τον λαό θα εγκατασταθούμε στο ΠΕΡΑΜΑ και στις ΣΑΠΕΣ σε ολοσχερή αντίσταση εάν χρειασθεί. Γιατί εμείς παλεύουμε για την ζωή μας, οι άλλοι για το υπερκέρδος στα χρηματιστήρια.
Ως άνθρωπος, ως Δήμαρχος θα αντισταθώ για να μην εισβάλει ο καρκίνος και ο θάνατος στις επόμενες γενιές.
Γιατί η ΘΡΑΚΗ χρειάζεται την ΖΩΗ και όχι τον ΘΑΝΑΤΟ
Γιατί ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη θέλει ελεύθερους και ευτυχισμένους κατοίκους και όχι μελλοθάνατους, δούλους. 
Γιατί εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/10/02/alex-1-10-2012/#more-18618
2/10/12
----------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin