Sunday, October 07, 2012

Σχιστολιθικό αέριο: μια υπόσχεση, πολλά ερωτηματικά

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 30% όλων των αναγκών του πλανήτη σε ενέργεια ως το 2025 και μια σχετικά νέα, πολλά υποσχόμενη αλλά και αμφιλεγόμενη πηγή είναι τα κοιτάσματα αερίου που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε στρώματα σχιστόλιθου στο υπέδαφος, γνωστά στα αγγλικά ως shale gas.
Οι ενεργειακές, βιομηχανικές και περιβαλλοντικές παράμετροι της εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου εξετάσθηκαν πρόσφατα από τις επιτροπές Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εισηγητές την κ. Νίκη Τζαβέλα (ΕΕΔ- ΛΑΟΣ), για το οικονομικό σκέλος και τον Πολωνό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Bogusław Sonik, για την περιβαλλοντική διάσταση και τα γνωστά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Τα υπέρ…
Η ανάπτυξη της άντλησης σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφος υπόσχεται πολλά σε ότι αφορά την αύξηση των αποθεμάτων και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από ξένες πηγές. Παράλληλα, η ανάπτυξη νέων πηγών αερίου θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τις τιμές αλλά και την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ.

Τα κατά..
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Η τεχνική, που ουσιαστικά βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μιας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για την θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.

Η χρήση τέτοιων ποσοτήτων και δη υπό τεράστια πίεση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, ιδίως καθώς δεν χρησιμοποιείται σκέτο νερό, αλλά προσμίξεις νερού με διάφορα χημικά, που επιπλέον μολύνουν και την επιφάνεια όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της Γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς
http://www.econews.gr/2012/10/07/sxistolithiko-aerio-ek/
7/10/12
----------

2 comments:

  1. FT : Αποθέματα αερίου για 110 χρόνια έχουν οι ΗΠΑ......

    By Guy Chazan

    Μια κορυφαία επιτροπή ερευνών αναβάθμισε την πρόβλεψη για τους δυνητικούς πόρους των ΗΠΑ σε φυσικό αέριο κατά 26%, σε μια ακόμη ένδειξη για την τεράστια τόνωση που προσφέρει στις ενεργειακές προμήθειες της χώρας η «επανάσταση» των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

    Η έκθεση της επιτροπής Potential Gas Committee αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τεχνικώς ανακτήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου 2.384 τρισ. κυβικά πόδια, που είναι η υψηλότερη εκτίμηση στα 48 χρόνια που λειτουργεί η υπηρεσία και διπλάσια από 10 χρόνια πριν.
    Η εκτίμηση είναι μεγαλύτερη κατά 486 τρισ. κυβικά από την εκτίμηση του 2010, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 25,6%.

    Αν τα δυνητικά κοιτάσματα προστεθούν στα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα των 305 τρισ. κυβικών, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.689 τρισ. κυβικά πόδια, που επαρκούν για 110 χρόνια με βάση τους τρέχοντες συντελεστές κατανάλωσης.
    Η έκθεση αποτελεί μια ακόμη αποδειξη για το πώς μεταμορφώνει το ενεργειακό τοπίο της Βορείου Αμερικής η σχιστολιθική επανάσταση. Η παραγωγή σχιστολιθικού αερίου έχει εκτιναχθεί χάρη στην ευρεία χρήση τεχνικών όπως η οριζόντια άντληση και η υδραυλική «διάρρηξη», όπου τεράστιες ποσότητες ύδατος και χημικών διοχετεύονται με μεγάλη πίεση σε σχιστολιθικά κοιτάσματα, δημιουργώντας ρωγμές από τις οποίες απελευθερώνεται φυσικό αέριο.
    Το σχιστολιθικό αέριο καταλαμβάνει σήμερα το 30% της συνολικής κατανάλωσης αερίου στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μόλις 1% το 2000. Η εκτίναξη της προσφοράς πέρσι, πίεσε την τιμή του εμπορεύματος στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών.
    Η μεγάλη διάθεση φυσικού αερίου μεταβάλλει την μορφή της ενεργειακής βιομηχανίας των ΗΠΑ, καθώς το αέριο αντικαθιστά όλο περισσότερο τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας αλλά και το πετρέλαιο. Αρκετοί μιλούν για βιομηχανική αναγέννηση στις ΗΠΑ λόγω του σχιστολιθικού αερίου.

    «Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να θεωρουμε δεδομένη την παροχή άφθονου, καθαρού φυσικού αερίου για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μας,» σχολίασε ο David McCurdy επικεφαλής της American Gas Association.

    Η άντληση σχιστολιθικού αερίου συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντολόγων που φοβούνται ότι η μέθοδος της υδραυλικής «διάρρηξης» μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για την ανάφλεξη των ανεπιθύμητων αερίων από τα πηγάδια, τα απόβλητα του νερού που χρησιμοποιείται και την τοξικότητα των χημικών που περιλαμβάνονται στην μέθοδο άντλησης.

    EURO2DAY
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/ft-110.html?
    10/4/13

    ReplyDelete
  2. Νίκη Τζαβέλα: Μονόδρομος η Αξιοποίηση του Σχιστολιθικού Αερίου για την Ανάπτυξη της Ευρώπης......

    Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα (εισηγήτρια του ευρωπαϊκού ενεργειακού οδικού χάρτη 2050 και της πρότασης - εισήγησης με γραπτή ερώτηση στην για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από επιδοτήσεις μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) έκανε από το βήμα της ετήσιας οικονομικής διάσκεψης της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΕΕΝΕ την Πέμπτη 18 4 13, κάλεσμα για την ώθηση στην ανάπτυξη διαμέσου της άμεσης αξιοποίησης του σχιστολιθικού αερίου της νέας μορφής ενέργειας κατά το επικερδές μοντέλο που έκανε το κερδοφόρο μπουμ προ διετίας στην Αμερική αλλά και την πλήρη αξιοποίηση όλου του ενδογενούς ενεργειακού πλούτου της Ευρώπης που αποτελεί το μονόδρομο για να ορθοποδήσει.

    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=69016
    21/4/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin