Sunday, October 07, 2012

ΕΛΛΙΝΥ: Μη ασφαλείς οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων

Τις παρατηρήσεις του αναφορικά με τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων στο ελληνικό υπέδαφος διατυπώνει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ).
Αναλυτικά, το Ινστιτούτο σημειώνει:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζονται συχνά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορές σχετικές με τα αποθέματα υδρογονανθράκων που φιλοξενεί το υπέδαφος του ελλαδικού χώρου (θάλασσα και στεριά).

Ειδικότερα μετά τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από το ΥΠΕΚΑ:
(α) Τη διεθνή δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές έρευνητικές εργασίες μη αποκλειστικής χρήσης (θαλάσσια ζώνη Δυτικής και Νότιας Ελλάδας),
(β) Τη διεθνή δημόσια ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (θαλάσσιες περιοχές Δυτικός Πατραικός Κόλπος και Κατάκολο, χερσαία περιοχή Ιωαννίνων) έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Είναι κατανοητό να επιχειρείται ο ποσοτικός προσδιορισμός του ύψους των αναμενόμενων αποθεμάτων για μια περιοχή ενδιαφέροντος καθώς επίσης και η καλιέργεια αισιοδοξίας στη φάση που μόλις ξεκινά - μετά από χρόνια - μια νέα ενεργοποίηση του κλάδου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Στην προσπάθεια αυτή όμως, πολλές φορές, δεν διευκρινίζεται:
• Ο βαθμός βεβαιότητας στον υπολογισμό των αποθεμάτων.
• Το αν τα στοιχεία προέρχονται από την ίδια περιοχή ή αποτελούν «προέκταση» από υπολογισμούς γειτονικών ή όχι περιοχών, οι οποίες ελπίζεται να είναι ανάλογες της εξεταζόμενης. Εδώ αποτελεί ερωτηματικό αν για μεγάλες αποστάσεις είναι ασφαλές να ελπίζουμε σε γεωλογική συνέχεια και σε «υιοθέτηση» παραμέτρων από άλλες περιοχές.
• Αν τα αποθέματα είναι τα ευρισκόμενα μέσα στον γεωλογικό σχηματισμό (in place reserves), ή αν είναι εκτίμηση των δυναμένων να ανακτηθούν εμπορικά στην επιφάνεια (recoverable reserves). Εδώ σημειώνουμε ότι, ενώ υπάρχουν παγκόσμια αρκετές εκμεταλλεύσεις σε μεγάλα βάθη θάλασσας, μέχρι και 2,5-3 km, οι σχετικές δαπάνες έρευνας και ιδιαίτερα ανάπτυξης είναι πολύ υψηλές. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, το «κατώφλι» εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος καθίσταται απαγορευτικό.
• Αν στην εξεταζόμενη περιοχή υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις γι’ αυτήν, ή πρόκειται για νέα περιοχή όπου υπάρχουν ελάχιστα γεωφυσικά δεδομένα από σεισμικές καταγραφές και πολύ περισσότερο στοιχεία από γεωτρήσεις (δοκιμές παραγωγής, πυρηνοληψία, ηλεκτρικές διαγραφίες) κλπ.»
 http://www.energypress.gr/news/ELLINY:-Mh-asfaleis-oi-ektimhseis-gia-ta-apothemata-ydrogonanthrakwn
7/10/12
 --------------------------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin