Wednesday, October 24, 2012

Στο χείλος της καταστροφής ο φυσικός κόσμος της Ευρώπης

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν ό,τι μπορούν για την καταστροφή της βιοποικιλότητας. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη συνολική αξιολόγηση του ευρωπαϊκού παραρτήματος της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης BirdLife.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αν δεν μειωθούν άμεσα οι περιβαλλοντικά επιζήμιες επιδοτήσεις στη γεωργία, την αλιεία, τις μεταφορές και τον τομέα της παραγωγής ενέργειας και αν παράλληλα δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση για τη διατήρηση της φύσης,  η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα θα εκτροχιαστεί.

«Τα κράτη της ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν να επενδύουν στο περιβάλλον άμεσα, και να σταματήσουν να δίνουν σημασία στους παρεμβατικούς λομπίστες ορισμένων συμφερόντων. Ειδάλλως η ΕΕ θα αποτύχει στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα μόλις δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση των στόχων για το 2020», αναφέρει ο συντονιστής του Τομέα Πολιτικής Περιβάλλοντος της BirdLife Europe κ. Άριελ Βρούνερ.

Η οργάνωση προτείνει τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και πιέζει ώστε ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το διάστημα 2014-2020 να περιλαμβάνει κονδύλια για τα οικοσυστήματα. «Παρόλο που η στρατηγική της ΕΕ έχει σωστά προσδιορίσει τις δράσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η βιοποικιλότητα, ελάχιστες από αυτές έχουν γίνει πράξη», σημειώνεται στην αναφορά της BirdLife.

Το 2010, η Ελλάδα _ όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως σήμερα _ κατείχε τη δεύτερη θέση στο ποσό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων καθώς είχε λάβει συνολικά 3,4 δις ευρώ.

«Η χρήση των κονδυλίων δεν έχει φέρει σημαντικά μακροχρόνια αποτελέσματα για το φυσικό πλούτο της Ελλάδας, παρότι η χώρα είναι από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στην ΕΕ», επισημαίνει η έκθεση και αποδίδει την αποτυχία αυτή στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν για πανάκριβα έργα υποδομών, καταστροφικών για το φυσικό περιβάλλον, όπως η Εγνατία Οδός και η σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου. 
tovima gr
24/10/12 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin