Thursday, October 25, 2012

«Μη βιώσιμη» με τις σημερινές τεχνολογίες η παραγωγή καυσίμων από φύκη

Ουάσινγκτον: Τα βιοκαύσιμα από φύκη, τα οποία προωθεί η κυβέρνηση Ομπάμα με στόχο την απεξάρτηση των ΗΠΑ από το ξένο πετρέλαιο, δεν μπορούν να παραχθούν ακόμα με βιώσιμο τρόπο, καθώς αυτό θα απαιτούσε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού, λιπασμάτων και ενέργειας, καταλήγει έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας. Η έκθεση τονίζει πάντως ότι η τεχνολογία έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.


Εδώ και λίγα χρόνια τα βιοκαύσιμα από φυτοπλαγκτόν συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ, έπειτα από τρεις δεκαετίες προσπαθειών για την ανάπτυξη πρακτικών μεθόδων. Το βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα βιοκαύσιμα είναι ότι δεν απαιτούν καλλιεργητικές εκτάσεις, οπότε δεν αυξάνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη βιοαιθανόλη από καλαμπόκι, η οποία καταναλώνει σήμερα το 40% της αμερικανικής παραγωγής αραβόσιτου.


Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων από φύκη μπορεί να δεκαπλασιάσει την απόδοση ανά εκτάριο [υγρής] καλλιέργειας, σε σχέση με τα συμβατικά βιοκαύσιμα.


Το 2009, υπενθυμίζει πρακτορείο Reuters, τα αμερικανικά υπουργεία Ενέργειας και Γεωργίας επιδότησαν με 100 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία Sapphire Energy προκειμένου να κατασκευάσει εργοστάσιο που θα παράγει σε εμπορική κλίμακα βιοκαύσιμα από φύκια. Δύο ακόμα εταιρείες έλαβαν μικρότερα κονδύλια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


Οι ελπίδες της βιομηχανίας βιοκαυσίμων αναπτερώθηκαν εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Ομπάμα δήλωσε ότι τα βιοκαύσιμα από φύκη μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου, ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών.


Υπάρχουν σήμερα πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την παραγωγή υδρογονανθράκων από καλλιέργειες μονοκύτταρων φυτών. Σε γενικές γραμμές όμως τα φύκη αναπτύσσονται είτε σε μεγάλες ανοιχτές δεξαμενές είτε σε κλειστά δοχεία κάτω από τεχνητό φωτισμό.


Όπως φαίνεται όμως καμία από αυτές τις μεθόδους δεν προσφέρεται ακόμα για εμπορική αξιοποίηση. Η έκθεση του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας υπολόγισε τους πόρους που θα απαιτούνταν προκειμένου το 5% της κατανάλωσης καυσίμων στις μεταφορές να καλύπτεται από βιοκαύσιμα από φύκη.


Αυτό, υπολογίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, θα απαιτούσε το 44-107% της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης αζώτου στις ΗΠΑ (το άζωτο θα ήταν απαραίτητο ως λίπασμα για το φυτοπλαγκτό). Σχεδόν εξίσου μεγάλη θα ήταν η κατανάλωση φωσφόρου, η οποία θα αντιστοιχούσε στο 20-51% της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης.


Επιπλέον, η παραγωγή μιας ποσότητας βιοκαυσίμων από φύκια που ισοδυναμεί με ένα λίτρο βενζίνης θα απαιτούσε από 3,15 έως 3.650 λίτρα νερού. Η ποσότητα αυτή είναι συγκρίσιμη με το νερό που απαιτείται για την παραγωγή βιοαιθανόλης από καλαμπόκι, είναι όμως πολύ μεγαλύτερη από την κατανάλωση νερού για την παραγωγή συμβατικής βενζίνης στα διυλιστήρια.


Η έκθεση τονίζει πάντως ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν στο μέλλον και να καταστήσουν βιώσιμα τα βιοκαύσιμα από φύκη. Οι μηχανικοί, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αναπτύξουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού και των θρεπτικών συστατικών, ή θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα νερά που απορρέουν από συμβατικές καλλιέργειες, τα οποία συνήθως περιέχουν λιπάσματα.


Προς το παρόν, όμως, η επανάσταση αναβάλλεται.


Πηγή: news.in.gr

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Perivallon-Epistimi/5139/120803/mi-viosimi-me-tis-simerines-technologies-i-paragogi-kafsimon-apo-fyki
25/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin