Monday, October 08, 2012

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Το οικοτουριστικό χωριό Έναγρον
Ο μαζικός, οργανωμένος παραθεριστικός τουρισμός βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και γι αυτόν τον λόγο το ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί στην εναλλακτική εκδοχή του οικοτουρισμού.

Η Κρήτη λόγω των ιδιομορφιών της είναι ιδανική για αυτού του είδους τον τουρισμό. Ακολουθεί λοιπόν ένα εκτενές αφιέρωμα οικοτουριστικών επιλογών σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Στο παρακάτω απόσπασμα πραγματοποιείται ένα ταξίδι στον νομό Ρεθύμνου και αρχικά, στο οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, το οποίο έχει χαρακτηριστεί φυσικό γαιοπάρκο και είναι υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ.



Το Έναγρον είναι ένα μικρό χωριό που αποτελείται από μονώροφα και διώροφα κτήρια, μέσα σε ένα αγρόκτημα πάνω από 50 στρέμματα με καλλιέργειες, ελιές, αμπέλια, περιβόλια με οπορωφόρα δένδρα και λαχανικά και σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρα, πάνω από τις πηγές του Μυλοποτάμου.

Τα 32 διαμερίσματα είναι οργανωμένα σε 12 ανεξάρτητα κτίρια διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αισθητική, με το ξύλο και την πέτρα να εναρμονίζονται πλήρως με τη φύση που τα περιβάλλει. Είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 6 άτομα. Η βεράντα με θέα τα καταπράσινα βουνά και τα φαράγγια αγκαλιάζει τους επισκέπτες.




Το Έναγρον διαθέτει πολλούς χώρους, στους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να αναπτύξουν ποικίλες δραστηριότητες και να μετέχει στις δραστηριότητες του χωριού και στην παράδοση του τόπου.

Αρχικά, το ενδιαφέρον των επισκεπτών, και κυρίως των μικρότερων εξ αυτών, κεντρίζει η φάρμα με τα ζώα και τα πουλιά.

Επίσης, λόγω της τοποθεσίας του αγροκτήματος, παρέχεται η δυνατότητα για βόλτες στην γύρω περιοχή με τα πόδια, με ποδήλατο ή γαϊδουράκια. Η ορειβασία και οι περιπατητικές διαδρομές αποτελούν μία από τις αγαπημένες ασχολίες των ταξιδιωτών.



Οργανώνονται ακόμα βοτανικοί περίπατοι, κατά τους οποίους ο επισκέπτης μπορεί να βρει και να συλλέξει κάποια από τα σαράντα περίπου βότανα που υπάρχουν στη περιοχή, καθώς και επισκέψεις σε μνημεία της περιοχής, όπως, Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιότητες, μοναστήρια και σπήλαια στο Ψηλορείτη.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και συναυλίες.



Αυτό όμως που ενθουσιάζει περισσότερο τους επισκέπτες είναι η παρακολούθηση ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα τοπικά προϊόντα, όπως το Ρακοκάζανο, η γευσιγνωσία οίνου και λαδιού, η τυροκομική και ο τρύγος.

Επίσης είναι δυνατόν να συμμετάσχει κανείς σε παρουσιάσεις του Κρητικού διατροφικού προτύπου, μαθήματα μαγειρικής, γλυκών, ψωμιού και τοπικών εδεσμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται επαφή με την τοπική κουλτούρα, αλλά και την τοπική παράδοση.

Οι κοινόχρηστοι χώροι που διατίθενται, το εστιατόριο, η ταβέρνα, το παραδοσιακό καφενείο, το σαλόνι, το μπαρ, η πισίνα το καλοκαίρι και πολλοί ημιυπαίθριοι χώροι, παρέχουν στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία μιας άνετης διαμονής, αλλά και κοινωνικής συναναστροφής με τους υπόλοιπους θαμώνες και τους ντόπιους κ Για τις γαστρονομικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις υπάρχουν η κουζίνα, ο ξυλόφουρνος, το τυροκομείο οι παραστιές, το ρακοκάζανο, το πατητήρι και φυσικά ο χώρος του εστιατορίου, χώρος άνετος με πολλά παλιά αντικείμενα, εργαλεία αλλά και έργα τέχνης και η αυλή του, κάτω από τον τεράστιο Δρυ που μας καλύπτει με την σκιά του το καλοκαίρι και μας χαρίζει την δροσιά.



Το παραδοσιακό καφενείο που προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα, ροφήματα και καφέ και το μικρό μπακάλικο για επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα δημιουργεί έντονη νοσταλγία.

Επιπρόσθετα, για την οργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, υπάρχει συνεδριακός χώρος πλήρως εξοπλισμένος και κατάλληλα διαμορφωμένος για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων έως και 120 ατόμων.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα περιβάλλον βολικό απολύτως φιλικό στους επισκέπτες, που προσφέρει απόδραση από την καθημερινότητα.

 
.


Συνεχίζουμε με το Σπίτι των Κουρητών, ένα επιβλητικό αρχοντικό του 1750, χτισμένο με πέτρα στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
.


Θα ξεκινήσουμε με την εντύπωση που μας προκάλεσε το όνομα του αρχοντικού, το οποίο μας ταξιδεύει στα βάθη της ιστορίας του τόπου . Οι Κουρήτες ήταν προστάτες του μικρού Δία, κατοικούσαν στο Ιδαίον Άντρο στην κορυφή του Ψηλορείτη και επινόησαν την γεωργία και την καλλιέργεια της γης, καθώς ήταν επίσης γνωστοί για τη θεραπευτική χρήση βοτάνων και χορού.

Το πετρόκτιστο αυτό αγροτικό αρχοντικό βρίσκεται στο Βυζαντινό οικισμό Τζανακιανά, σε 100 μέτρα απόσταση από το διεθνές κέντρο κεραμικής, τις Μαργαρίτες και σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Ελεύθερνα, τη μονή Αρκαδίου, το Ιδαίο Άντρο, τις παραλίες του Πανόρμου με τις ψαροταβέρνες.

Είναι ένας ιστορικός χώρος, καθώς αποτελεί αναπαλαίωση προϊστορικού μινωικού μεγάρου, που έχει διατηρήσει στο χρόνο το φουρνόσπιτο, η λαξευτή σε βράχο δεξαμενή, οι πέτρινες γούρνες και πεζούλες, οι οντάδες, οι πήλινες καμινάδες, η πολεμίστρα, οι σταμνοστάτες, τα πανάρχαια πιθάρια.

Η φιλοξενία ξεκινάει από τον χώρο υποδοχής, ένα κρητικό σαλόνι που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπιτικό γλυκό του κουταλιού ή ένα ρόφημα από βότανα.



Το αρχοντικό διαθέτει θεματικά δωμάτια που καλύπτουν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις όλων των επισκεπτών και ταυτοχρόνως διατηρούν το ιδιαίτερο κρητικό παραδοσιακό στοιχείο.

Τα δωμάτια έχουν τα ονόματα των Κουρητών: Ακεσίδης, Επιμήδης, Ιάσιος, Μόργης και Ηρακλής μπορούν να φιλοξενήσουν από 2- 4 άτομα και διαθέτουν παραδοσιακούς καναπέδες, κρεβάτια αντίκες και οντά.

Στην βιβλιοθήκη του αρχοντικού υπάρχουν βιβλία με λαογραφικό περιεχόμενο, ενώ στην αυλή υπάρχει βοτανικός κήπος και πήλινα αγγεία. Στις πεζούλες της αυλής μπορεί κανείς να απολαύσει την κρητική φύση και την πανοραμική θέα.

Η τοποθεσία του αρχοντικού επιτρέπει εξερεύνηση της φύσης και επαφή με την παράδοση και την ιστορία της Κρήτης. Οι χαράδρες, το δάσος, οι πηγές και οι ποικιλίες σπάνιων λουλουδιών όπως ορχιδέες και θεραπευτικών φυτών, όπως φασκόμηλο, δεντρολίβανο και ρίγανη καλούν τους φυσιολάτρες να τα ανακαλύψουν.
Περίπατοι, πεζοπορίες και ορειβασία αποτελούν την αγαπημένη δραστηριότητα των επισκεπτών. Το κατάφυτο φαράγγι «Λόγγος» δεσπόζει επιβλητικό με τα περιβόλια, τις δάφνες και τα κυπαρίσσια.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να περιηγηθούν στα γραφικά δρομάκια του χωριού και να επισκεφτούν την εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, στου οποίου τον αυλόγυρο είναι θαμμένοι οι νεκροί του Αρκαδίου και το Μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού. Επιπλέον, η Αρχαίας Ακρόπολης, τα κατάλοιπα ενός πύργου και οι εντυπωσιακές Ρωμαϊκές δεξαμενές στην Αρχαία Ελεύθερνα αποτελούν επιβεβλημένο σταθμό για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Ασωμάτους όπου στεγάζεται ο τάφος του ποιητή Χορτάτζη και η Μονή Αρκαδίου.
Επιπλέον, μια δελεαστική πρόταση αποτελεί το σπήλαιο του Μελιδονίου, όπου λατρευόταν ο Ταλαίος Ερμής και εκεί τον Ιανουάριο του 1824 400 γυναικόπαιδα και γέροντες πέθαναν από εύφλεκτα υλικά μετά από τρίμηνη πολιορκία από τους Τούρκους.

Στις Μαργαρίτες υπάρχουν φάμπρικες- ελαιοτριβεία, καζάνια ρακής, τα οποία μπορούν να επισκεφτούν οι τουρίστες. Επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν και να μετέχουν στην Παρασκευή προζύμων και του γαμοκούλουρου, στολισμένου με όλα τα σύμβολα και στη μέση το λειρί του κόκορα.

 


Ο επόμενος σταθμός μας είναι ο «Δαλαμπέλος» , τα αγροτουριστικά Διαμερίσματα στα Αγγελιανά της Κρήτης.



Ο Δαλαμπέλος είναι μία πρότυπη μονάδα αγροτουρισμού η οποία φέρνει τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση και στην ιδιαίτερη κρητική παράδοση, καθώς τα δέκα δωμάτια που διαθέτει βρίσκονται σε μια έκταση 30 στρεμμάτων.

Οι ξενώνες του Δαλαμπέλου στα Αγγελιανά τοποθετημένοι αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ελιές και πολλά αρωματικά φυτά έχουν θέα την εύφορη κρητική γη και το κρητικό πέλαγος, παρέχοντας όλες τις ανέσεις, αλλά και εγκαταστάσεις για Άτομα Μειωμένης Κινητικότητας (ΑΜΚ) . Τα δωμάτια είναι θεματικά, μπορούν να φιλοξενήσουν από 2-4 άτομα και το κάθε ένα έχει τη δική του ονομασία: Εύχαρις, Σοφία, Ήφαιστος, Δροσιά, Ανατολή, Τάλως, Πεταλούδα, Μανουήλ, Σπείρα και Ίριδα και ταυτόχρονα και την δική του ιστορία, που κρύβεται πίσω από αυτό.

Οι θαμώνες του Δαλαμπέλου μπορούν να δοκιμάσουν τις γεύσεις του εστιατορίου, κρητικά παραδοσιακά εδέσματα, από αγνά υλικά με βάση το ελαιόλαδο και ξεχωριστή γεύση. Επίσης το καφενείο προσκαλεί φιλόξενα τους ταξιδιώτες να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό τους διαβάζοντας ένα βιβλίο ή παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια δίπλα στο τζάκι, θαυμάζοντας την εξαίρετη θέα.



Υπάρχει επιπλέον εργαστήριο κεραμικής και θέατρο, στα οποία παραδίδονται σεμινάρια και οι πιο τολμηροί μπορούν να εκδηλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο, καθώς επίσης παρουσιάσεις λαϊκών οργάνων, φέρνουν τους επισκέπτες πιο κοντά με τους παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς.

Αυτό που ίσως έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η δυνατότητα που παρέχεται σε όσους επιθυμούν να έρθουν πραγματικά κοντά με την τοπική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της υπαίθρου, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στην συγκομιδή της ελιάς και το πάτημα των σταφυλιών, στην παρασκευή της μουσταλευριάς, στην προετοιμασία παραγωγής του κρασιού και της τσικουδιάς. Ακόμα, μπορούν να συμμετέχουν στο μάζεμα των χόρτων και να μάθουν για όλα τα τις πολυάριθμες ποικιλίες που φιλοξενεί η κρητική ύπαιθρος: γλιστρίδα, αδρές, μαντιλίδες, γούλες, αβρονιές, λάπαθα, αχατζικοι, καυκαλήθρες, ραδίκι, λαγουδόχορτο, κουτσουνάδες μάραθα, γαλατσίδες, σταμναγκάθι, αντίδια κ.α.



Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στην παρασκευή πατροπαράδοτων συνταγών, φαγητών, γλυκών και ψωμιού, με αγνά, βιολογικά προϊόντα.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το γεγονός ότι ο Δαλάμπελος αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιπατητικές και ορειβατικές διαδρομές. Τα βουνά, οι λόφοι, τα δάση και τα φαράγγια δελεάζουν τους πιο τολμηρούς να τα εξερευνήσουν και τους υπόλοιπους να τα θαυμάσουν.



Το Kapsaliana Village Hotel είναι ο επόμενος σταθμός.




Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπαλαίωση του παραδοσιακού οικισμού Καψαλιανά, παλαιό μετόχι της μονής Αρκαδίου. Αποτελείται από ένα σύνολο πέτρινων κτισμάτων, ισογείων και διώροφων, χαρακτηριστικών της κρητικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, με στοιχεία της ύστερης Eνετοκρατίας.

Διατίθενται 17 χώροι διαμονής στον οικισμό, ο κάθε ένας με διαφορετικό όνομα και θέμα. Ο Ωρίων, η Ανδρομέδα, η Κασσιόπη, ο Πήγασος, ο Περσέας, η Λύρα, ο Κύκνος, ο Ηριδανός, ο Σείριος, οι Υάδες, η Ιζάρ, ο Αλτέρ, ο Κένταυρος, η Βερενίκη, οι Πλειάδες, η Ύδρα και ο Ζυγός, χτισμένα με ξύλο και πέτρα, με ιδιαίτερη αισθητική, καμάρες, αυλές, τζάκια και όλες τις ανέσεις, περιμένουν να φιλοξενήσουν με ζεστασιά τους επισκέπτες.

Επίσης, οργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, εκδρομές με ξεναγό και περίπατοι, παρακολούθηση σεμιναρίων ξυλογλυπτικής & αγγειοπλαστικής.
Το εστιατόριο προσφέρει ιδιαίτερες και γευστικές παραδοσιακές γεύσεις της κρητικής κουζίνας.

Ο πλακόστρωτος υπαίθριος χώρος, όπως και ο χώρος της πισίνας προσφέρονται για κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και για επαγγελματικές διοργανώσεις απαιτήσεων, καθώς εξυπηρετούν έως και 300 άτομα.

 

Το ιδιωτικό ελαιοτριβείο, το μοναστηριακό ελαιόμυλο, η εκκλησία του οικισμού το κέντρο του οικισμού, πέραν της ιστορικής τους αξίας, βοηθούν τους επισκέπτες να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο.



Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα των Καψαλιανών είναι η τοποθεσία τους, η οποία προσφέρεται για οικοτουρισμό. Τα Καψαλιανά, παλαιό μετόχι της μονής Αρκαδίου, κτισμένο στην καρδιά του μεγαλύτερου ενιαίου ελαιώνα της Κρήτης, σε υψόμετρο 260 μέτρων και απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Μονή, αποτελεί παραδοσιακό οικιστικό σύνολο χαρακτηρισμένο, με το Προεδρικό Διάταγμα 728/21.09.1995 του ΥΠΕΧΩΔΕ, ως «υψηλής πολιτιστικής αξίας».

Γι αυτόν τον λόγο συνιστά μια ιδανική αφετηρία οικοτουριστικών διακοπών, συνδυάζοντας φύση και παράδοση, ταξιδεύοντας το σώμα και το πνεύμα στην κρητική εξοχή, μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς του αστικού περιβάλλοντος.

 



Τέλος, δεν μπορεί να εξαιρεθεί το Eco-Camp Wild Nature, το οποίο αποτελεί και την καλύτερη επιλογή όσους προτιμούν το κάμπινγκ.

 

Στην κοιλάδα του Αμαρίου, βρίσκεται η οικοτουριστική κατασκήνωση Eco-Camp Wild Nature, προσκαλώντας τους εκδρομείς και τους φυσιολάτρες ανεξαρτήτου ηλικίας, σε μια νέα και άκρως αναζωογονητική εμπειρία διακοπών.

Το Eco-Camp Wild Nature βρίσκεται πολύ κοντά στο ορεινό χωριό Μέρωνας, πάνω στους πρόποδες του όρους Πανόρι, με θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα Αμαρίου και τις επιβλητικές δυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη.

Οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μέσα στη φύση, οργανωμένα, κοινωνικά, με όλες τις ανέσεις που τους παρέχουν οι εγκαταστάσεις.




Χάρη στην τοποθεσία του, ανάμεσα στα όρη Ψηλορείτης, Κέδρος, Σάμιτος και Σωρός, παρέχει άμεση πρόσβαση στις ορεινές πλαγιές, τα φαράγγια, τα ποτάμια και τα οροπέδια. Αποτελεί λοιπόν το ιδανικό ορμητήριο για μία σειρά από δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ορειβασία, η ορεινή ποδηλασία, οι ορνιθολογικές και βοτανολογικές αναζητήσεις, καθώς επίσης και οι εκδρομές στα νότια παράλια για κολύμπι και θαλάσσιο kayaking.

Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται πολυήμερα προγράμματα σύνθετης δράσης στο Μέρωνα Ρεθύμνου, στο δυτικό άκρο της κοιλάδας Αμαρίου και δυτικά του Ψηλορείτη, καθώς και μία σειρά από μονοήμερες ή πολυήμερες υπαίθριες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, θαλάσσιο kayaking και ομαδικά παιχνίδια για incentive groups.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ανάμεσα στις βελανιδιές και στα πλατάνια, στην καρδιά του βουνού οι κατασκηνωτές μπορούν να ακολουθήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα δράσεων, ακολουθώντας το πάθος τους για εξερεύνηση και επαφή με τον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης, εκπληρώνοντας απόλυτα τον στόχο κάθε οικοτουρίστα.
 

http://greektourism.com.gr/

http://www.elzoni.gr/html/ent/786/ent.26786.asp

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin