Monday, October 08, 2012

Το μέλλον των δημόσιων χώρων

Η αξιοποίησή τους, στο επίκεντρο συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων αρχιτεκτόνων
Τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τις απέναντι τουρκικές ακτές χτίζονται αργά αλλά σταθερά μικροί, τοπικοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας. Καθώς με τα χρόνια η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα υποχωρούν, οι δίαυλοι αυτοί αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική, καθώς δεν υπαγορεύονται από τις επίσημες πολιτικές θέσεις των δύο χωρών, αλλά από τις επιθυμίες των κατοίκων των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Ανάμεσα, λοιπόν, στους πιο δυναμικούς και εξελισσόμενους ελληνοτουρκικούς διαύλους επικοινωνίας είναι η ετήσια συνάντηση αρχιτεκτόνων από τα Δωδεκάνησα και τα Μούγλα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πλευρά. Φέτος ήταν και πάλι η σειρά της Τουρκίας και συγκεκριμένα της Ντάτσα, μιας κωμόπολης απέναντι από τη Σύμη. Το θέμα της συνάντησης, η ανανέωση των δημόσιων χώρων.
«Η τύχη των δημόσιων χώρων στις πόλεις απασχολεί ιδιαίτερα τον αρχιτεκτονικό κόσμο στην Τουρκία», εξηγεί στην «Κ» ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, από τουρκικής πλευράς, κ. Σινάν Ακιουτλακλί. «Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις των παραλίων αναπτύχθηκαν το ’80 και το ’90 με πολύ ταχείς ρυθμούς και αδύναμο σχεδιασμό. Στο κέντρο συγκεντρώθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά οι δημόσιοι χώροι ήταν φτωχοί. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για την αξιοποίησή τους: οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος επηρεάζει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και την εμπειρία μιας πόλης. Η πολιτεία, ωστόσο, τους αντιμετωπίζει με βάση τη σημαντική οικονομική τους αξία και προωθεί σχέδια που θα της αποφέρουν έσοδα».
Ανάλογη είναι η συζήτηση και στα Δωδεκάνησα. «Η Ρόδος και η Κως είχαν την τύχη, το κεντρικό κομμάτι των πόλεών τους να έχει διαμορφωθεί από τους καλύτερους Ιταλούς πολεοδόμους και αρχιτέκτονες της εποχής τους», λέει η κ. Αναστασία Παπαϊωάννου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής από ελληνικής πλευράς. «Συχνά, όμως, οι δήμοι παραχωρούν εξαιρετικούς δημόσιους χώρους σε επιχειρηματίες που τους γεμίζουν τραπεζοκαθίσματα και άλλα τινά, αποκλείοντας ουσιαστικά όποιον δεν θέλει να “αγοράσει” την υπηρεσία που προσφέρουν. Την περίοδο αυτή, λόγω της οικονομικής στενότητας του κόσμου, η ανάγκη για ελεύθερους δημόσιους χώρους, όπου ο πολίτης μπορεί να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί είναι ακόμα μεγαλύτερη».
Η 5η ετήσια συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αρχιτεκτόνων διοργανώθηκε (στις 21-23 Σεπτεμβρίου) από το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της επαρχίας Μούγλων. Στο πλαίσιό της, εκτός από ομιλίες ειδικών (μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Aρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μαν. Μαρμαράς) και ξεναγήσεις, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια, ένα αρχιτεκτονικό (με θέμα την ανάπλαση τεσσάρων χώρων) και ένα για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. «Το κλίμα είναι εξαιρετικό, με τα χρόνια πολλοί συνάδελφοι από τις δύο πλευρές ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις, οι οποίες κάποια στιγμή μπορεί να γίνουν και επαγγελματικές», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Ιάκωβος Γρύλλης. «Πρέπει να καταλάβετε ότι η συνάντηση αυτή δεν αφορά Ελληνες και Τούρκους αρχιτέκτονες, αλλά απλά αρχιτέκτονες», λέει ο κ. Ακιουτλακλί. «Για την ουσία της δουλειάς μας οφείλουμε να έχουμε πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε. Κανείς δεν μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα αν δεν κοιτάξει και στην απέναντι πλευρά».
Του Γιωργου Λιαλιου
8/10/12
------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin