Monday, October 08, 2012

Γαλλία: Προς σύστημα ενεργειακού bonus/malus στα σπίτια

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, θα καθοριστεί μια «βασική κατανάλωση» ενέργειας για κάθε νοικοκυριό, η οποία θα αντιστοιχεί στις «κατώτατες βασικές ανάγκες» τους, όπως τις ορίζει το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας και Ενέργειας.
Η γαλλική εθνοσυνέλευση υιοθέτησε σχέδιο νόμου που προβλέπει την εισαγωγή συστήματος bonus/malus, ανάλογου με αυτό που ισχύει στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, για την οικιακή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Το σύστημα θα επιβραβεύει όσους έχουν μονώσει το χώρο τους και καταναλώνουν με μέτρο, ενώ θα «τιμωρεί» όσους ξοδεύουν αλόγιστα, επιβαρύνοντας τα τιμολόγιά τους ακόμη και με εκατοντάδες ευρώ το χρόνο.

Αρχικά το πρόγραμμα, το οποίο εισηγήθηκε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Μπροτ, ονομαζόταν «κλιμακωτή τιμολόγηση». Η ονομασία αυτή ωστόσο κρίθηκε ότι δεν αντικατοπτρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «τα ίδια τα τιμολόγια δεν αλλάζουν, απλώς εφαρμόζεται επιπροσθέτως το σύστημα της επιβράβευσης με bonus και της αποθάρρυνσης με αύξηση [των τιμολογίων]».
Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, θα καθοριστεί μια «βασική κατανάλωση» ενέργειας για κάθε νοικοκυριό, η οποία θα αντιστοιχεί στις «κατώτατες βασικές ανάγκες» τους, όπως τις ορίζει το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας και Ενέργειας.
Η ποσότητα ενέργειας θα υπολογίζεται με βάση τα μέλη κάθε νοικοκυριού, την κλιματική ζώνη όπου βρίσκεται το εκάστοτε σπίτι, τα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιεί και άλλα κριτήρια.
Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές θα αποστέλλονται στους παρόχους ενέργειας, οι οποίοι θα καλούνται να διαμορφώσουν τα τιμολόγιά τους με άξονα τη «βασική κατανάλωση» που θα έχει καθοριστεί για κάθε νοικοκυριό. Από εκεί και πέρα, θα εφαρμόζουν το σύστημα bonus/malus εξηγώντας αναλυτικά στο λογαριασμό τις αυξομειώσεις που θα προκύπτουν.
Νοικοκυριά που θα δαπανούν λιγότερο από τη «βασική κατανάλωση» που τους αναλογεί, θα δουν τα τιμολόγιά τους να μειώνονται έως και 20 ευρώ/MWh, από το 2014, και κατά 30 ευρώ/MWh από το 2015. Όσοι δαπανούν περισσότερο, θα τιμωρούνται με αυξήσεις 6 και 9 ευρώ/MWh, αντίστοιχα.
Όταν μάλιστα ένα νοικοκυριό ξεπερνά τη «βασική κατανάλωση» κατά 150% και πάνω, θα καλείται να πληρώσει 20 ευρώ (και 30 ευρώ από το 2015) για κάθε επιπλέον MWh.
Ο Αντουάν Ερτ, βουλευτής του UMP, παρουσίασε ένα παράδειγμα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της εθνοσυνέλευσης. «Ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, που ζει σε ένα καλά μονωμένο σπίτι, καταναλώνει 9 MWh το χρόνο. Το ίδιο ζευγάρι, που ζει σε ένα σπίτι χωρίς καλή μόνωση, καταναλώνει 20 MWh. Όταν μία MWh κοστίζει 120 ευρώ, οι πρώτοι ξοδεύουν 1.080 ευρώ και οι δεύτεροι 2.400 ευρώ το χρόνο».
Με τα νέα δεδομένα, το δεύτερο ζευγάρι «θα έχει malus 20 ευρώ, το οποίο θα προσθέσει στο τιμολόγιό του 400 ευρώ», ενώ το πρώτο ζευγάρι «θα έχει bonus 270 ευρώ». 
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242535
8/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin