Friday, October 19, 2012

Τελωνειακές περιπέτειες για ΟΚΤΑ - Η απάντηση των ΕΛΠΕ

Εννέα άδειες για απλουστευμένες διαδικασίες εισαγωγών-εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων αφαίρεσαν από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων στα Σκόπια, οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας, ενώ εις βάρος της εταιρείας ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις για «απάτη» και «λαθρεμπόριο».
Η ΟΚΤΑ χαρακτήρισε «αβάσιμες» και «αστήρικτες» τις αποφάσεις και τις κατηγορίες αυτές.
Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωση των Τελωνειακών Αρχών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι η αφαίρεση των αδειών αυτών έγινε λόγω συστηματικών παραβιάσεων, από τη μεριά της εταιρείας, των διατάξεων από την Τελωνειακή Νομοθεσία.
Σύμφωνα με τις Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ, η εταιρεία επί ένα σχεδόν χρόνο, εργαζόταν χωρίς να διαθέτει βεβαιώσεις που εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά προϊόντων και δεν προσκόμιζε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα άμεσα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Η αφαίρεση των αδειών πρακτικά σημαίνει ότι η ΟΚΤΑ δεν θα μπορεί να εκτελωνίζει στις εγκαταστάσεις της τα προϊόντα που εισάγει και εξάγει παρά μόνο στα σύνορα, γεγονός που συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες και υψηλότερο κόστος. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, πλήττονται ιδιαίτερα οι εξαγωγές της ΟΚΤΑ στο γειτονικό Κόσοβο, στο οποίο η ΟΚΤΑ κατέχει περίπου 70% μερίδιο αγοράς.
Παράλληλα, η μείωση των εξαγωγών της ΟΚΤΑ στο Κόσοβο θα έχει επιπτώσεις και στις εξαγωγές γενικότερα της ΠΓΔΜ, οι οποίες μειώνονται συνεχώς, λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στην αφαίρεση των αδειών της ΟΚΤΑ επειδή μετά από έλεγχο καυσίμων, τα οποία μεταφέρονταν με βυτιοφόρα από το διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στη Θεσσαλονίκη προς το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια, αποδείχτηκε, όπως ισχυρίζονται οι Τελωνειακές Αρχές, ότι ο αριθμός οκτανίων των καυσίμων αυτών ήταν μικρότερος από τον προβλεπόμενο.
Πηγές της ΟΚΤΑ θεωρούν ότι ο έλεγχος αυτός από τις Τελωνειακές Αρχές της ΠΓΔΜ ήταν ανακριβής και μάλιστα πραγματοποιήθηκε με μεθόδους μη σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική και διαδικασία. Προσθέτουν δε ότι σε ελέγχους σε δύο πιστοποιημένα με ISO χημικά εργαστήρια που ανήκουν στα ΕΛΠΕ (το πρώτο στο διυλιστήριο στη Θεσσαλονίκη και το δεύτερο στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στα Σκόπια) αποδείχτηκε ότι τα καύσιμα που εισάγονται στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα είναι υψηλής ποιότητας και σε καμία περίπτωση δεν περιέχουν μικρότερο αριθμό οκτανίων. Το ίδιο αποδείχτηκε και σε έλεγχο που έγινε και στο χημικό εργαστήριο του διυλιστηρίου του Πάντσεβο στη Σερβία, το οποίο ελέγχεται από την Gazprom Neft.
Η πλευρά της ΟΚΤΑ θεωρεί ότι τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν της αποφάσεις είναι αστήρικτα και στερούνται αποδείξεων. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της περί αβάσιμων κατηγοριών και εκφράζει την πεποίθησή της θα δικαιωθεί στις διοικητικές και δικαστικές αρχές όπου και θα προσφύγει.
Παράλληλα, τονίζει ότι παρότι οι αποφάσεις δημιουργούν σοβαρά λογιστικά προβλήματα  η ΟΚΤΑ θα καταβάλει προσπάθειες για την ομαλή, χωρίς προβλήματα και αδιατάρακτη τροφοδοσία της αγοράς.
Η ΟΚΤΑ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» μέρους μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, επειδή τους τελευταίους έξι μήνες έχει διακόψει τις εργασίες διύλισης του διυλιστηρίου της και κάνει εισαγωγές έτοιμων πετρελαϊκών προϊόντων από την Ελλάδα, για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς στην ΠΓΔΜ και στο Κόσοβο.
Η διακοπή της διύλισης αργού πετρελαίου, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της ΟΚΤΑ, εν μέρει, συνέβαλε στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής της ΠΓΔΜ η οποία «πέφτει» συνεχώς επί ένα χρόνο και στη μείωση των εξαγωγών γενικότερα της χώρας και κυρίως των εξαγωγών προς το Κόσοβο.
Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Σε ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν:
"Στις 18.10.12, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, OKTA AD – Skopje, με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι οι Τελωνειακές Αρχές της πΓΔΜ ανήρτησαν στον ηλεκτρονικό τους ιστότοπο απόφαση για τη διακοπή της δυνατότητας χρήσης από την εταιρεία μας της απλουστευμένης διαδικασίας εισαγωγών – εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου.
Η απόφαση αυτή είναι αστήρικτη και, ως εκ τούτου, άδικη και επιζήμια αφού επηρεάζει την ομαλή τροφοδοσία με προϊόντα πετρελαίου των αγορών της πΓΔΜ και του Κοσόβου.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της απόφασης αυτής είναι σαθρά και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Κατά συνέπεια, η ΟΚΤΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διοικητικά και έννομα μέσα για την κατάρριψή τους.
Αν και η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες και καθυστερήσεις στη διαδικασία εισαγωγής, η ΟΚΤΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της ομαλής και σύννομης τροφοδοσίας των αγορών.

Η ΟΚΤΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση της πΓΔΜ, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως των 650.000.000 € και διακινεί περί τους 900.000 ΜΤ καυσίμων ετησίως, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς και της αγοράς του Κοσόβου. Πέρα από τις σημαντικές επενδύσεις, άνω των 80.000.000 € τα τελευταία χρόνια, προσφέρει και πολύπλευρο κοινωνικό έργο, με 675 θέσεις εργασίας και ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης."
http://www.energypress.gr/news/Telwneiakes-peripeteies-gia-OKTA-asthriktes-oi-kathgories-leei-h-etaireia

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin