Sunday, October 14, 2012

«Ψηλά τα χέρια» σηκώνει η πολιτεία για Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Αττική

Του Κασσιανού Τζελη
ktzelis@pegasus.gr

Αδύναμη εμφανίζεται και πάλι η δημόσια διοίκηση ως προς το θέμα των κατεδαφίσεων νέων αυθαιρέτων. Πάνω από 1.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν ήδη προωθηθεί άλλα το υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι δύσκολα θα προχωρήσει σε κάποιες δεκάδες και εύκολες κατεδαφίσεις σε Πελοπόννησο και Επτάνησα.
Για τις κραυγαλέες περιπτώσεις της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Αττικής το κράτος σηκώνει και πάλι τα χέρια ψηλά άλλα την ίδια στιγμή παραγγέλνει δορυφορικές φωτογραφίες και για άλλες περιοχές της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο έχει εντοπίσει μέσω δορυφορικών φωτογραφιών που παράγγειλε από πέρσι, δεκάδες κραυγαλέες περιπτώσεις πολυτελών νέων αυθαιρέτων στα τρία νησιά και έχει προχωρήσει και σε διασταύρωση όλων των στοιχείων, δηλώνει ανίκανο να προχωρήσει στην τιμωρία των παραβατών, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η οποία, σε επίπεδο Περιφέρειας άλλα και δήμων, δείχνει με κάθε τρόπο την απροθυμία της να παραχωρήσει έστω και μια... μπουλντόζα. Την ίδια στιγμή το κράτος αδυνατεί να νοικιάσει έστω ένα ιδιωτικό συνεργείο αφού στα νησιά κανένα δεν είναι πρόθυμο να συνδράμει στις κατεδαφίσεις ενώ η Γενική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος δηλώνει ότι δεν έχει τους απαραίτητους πόρους ώστε να μεταφέρει συνεργείο από την Αθήνα. Ωστόσο, η πολιτεία παραδέχεται ότι ακόμη κι αν βρισκόταν τελικά μια μπουλντόζα δεν θα μπορούσε να γίνει καμία κατεδάφιση καθώς δεν υπάρχει «κανένας αδειοδοτημένος χώρος στα νησιά που να μπορεί να δεχτεί τα οικοδομικά απόβλητα που θα παραχθούν κι αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα».
«Ψηλά τα χέρια» σηκώνει η πολιτεία για Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Αττική
Όπως παραδέχεται το υπουργείο, η μόνη αποκεντρωμένη διοίκηση που έδειξε πρόθυμη να συνεργαστεί είναι της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Για την περιοχή αυτή έχουν ήδη προωθηθεί πάνω από 1.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης άλλα όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, θα πρέπει πρώτα να γίνει κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων ώστε σε πρώτη φάση, μέχρι το τέλος της χρονιάς να ξεκινήσουν κάποιες δεκάδες κατεδαφίσεις που θα επιχειρηθεί να προβληθούν ως μια πρώτη ένδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.
«Ψηλά τα χέρια» σηκώνει η πολιτεία για Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη και Αττική
 
Εκτεταμένες κατεδαφίσεις
Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε λόγο πρόσφατα για εκτεταμένες κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων μέχρι το τέλος της χρονιάς αν και παραδέχτηκε ότι το θέμα δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί για 120 κατεδαφίσεις το μήνα που αφορούν σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, έγιναν μόλις έξι κατεδαφίσεις τον περασμένο Φεβρουάριο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια στην παραλία του Επιταλείου.

Με τον τρόπο αυτό παραμένουν ανεκτέλεστες δεκάδες χιλιάδες τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουν να αυξάνονται. Κάθε έτος οι πολεοδομίες στέλνουν προς τελική εκτέλεση περί τις 250 περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει ενώ μόνο στην Αττική εκκρεμούν πάνω από 1000 πρωτόκολλα κατεδάφισης.
 imerisia.gr
13/10/12

1 comment:

  1. Νέα κατεδάφιση αυθαιρέτου στα Μάλλια Ηρακλείου....

    Και νέα κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής, που συνοδεύτηκε με σύλληψη του ιδιοκτήτη, έγινε την Πέμπτη στην περιοχή των Μαλλίων Ηρακλείου.

    Μηχανήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετέβησαν, το πρωί, σε ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ υπάλληλοι της υπηρεσίας ξεκίνησαν να μετρούν τα όρια της ιδιοκτησίας καθώς σύμφωνα με τελεσίδικη απόφαση, έχουν καταπατηθεί 3.000 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, διαμαρτυρήθηκε έντονα, επιμένοντας ότι το τμήμα που χαρακτηρίστηκε καταπατημένο και περιλαμβάνει αυλές και υπαίθριες κατασκευές, είναι ιδιοκτησία που απέκτησε μέσω νόμιμης αγοραπωλησίας. «Ποιος δίνει εντολές για κατεδαφίσεις, παραμονές της τουριστικής σεζόν;» Υποστήριξε, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψή του από αστυνομικούς για παρακώλυση εκτέλεσης δικαστικής απόφασης.

    Νωρίτερα επικράτησε και πάλι έκρυθμη κατάσταση, όταν εκ μέρους των υπευθύνων του ξενοδοχείου τοποθετήθηκε ένα μεγάλο φορτηγό, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των μηχανημάτων, το οποίο απομακρύνθηκε με γερανό για να εκκινήσει το έργο της κατεδάφισης των αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Σημειώνεται ότι ο ξενοδόχος είχε καταθέσει προσφυγή αναστολής της εκτέλεσης πέρυσι τον Ιούνιο, η οποία εκδικάστηκε και απορρίφθηκε, ενώ χθες κατατέθηκε και νέα προσφυγή. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη με εστιατόριο στην περιοχή Τομπρούκ. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γιώργος Δεικτάκης, η επιβολή του Νόμου θα συνεχιστεί και θα αφαιρεθούν όλες οι υπαίθριες κατασκευές, καθώς είναι μια υπόθεση που έχει τελεσιδικήσει και μάλιστα σε επίπεδο Αρείου Πάγου.

    ΧΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/03/2013_487894
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin