Saturday, October 13, 2012

Κυπρος: Σκοτώνουν τα δάση λόγω κρίσης

Μεγάλη αύξηση της παράνομης υλοτομίας τα τελευταία χρόνια
Ελεγχόμενη εμπορία καυσόξυλων και αυστηρότερες ποινές περιλαμβάνει νέο νομοσχέδιο του Τμήματος Δασών, που θα αποσταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο

Αυξάνονται τα τελευταία τρία χρόνια τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στα κρατικά και ιδιωτικά δάση της Κύπρου, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών. «Παρατηρείται μια αύξηση της παρανομίας και αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης», δήλωσε στη «Σ» ο Λειτουργός Προγραμματισμού του Τμήματος Δασών Αντώνης Χωραττάς. «Επομένως, ο κόσμος έχει στραφεί στο ξύλο ως πηγή θερμότητας, κατά τη χειμερινή περίοδο», πρόσθεσε.


Τι λένε τα στοιχεία

Αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται για παράνομη υλοτομία και διακίνηση δασικών δέντρων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δασών, το 2010 καταγγέλθηκαν συνολικά 16 άτομα (δύο παραβάσεις εντός των κρατικών δασών και 14 εκτός των κρατικών δασών) και επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 1.700 ευρώ. Το 2011 καταγγέλθηκαν 24 άτομα (9 εντός κρατικών δασών και 15 εκτός) με το συνολικό πρόστιμο να ανέρχεται στα 2.490 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα το Τμήμα Δασών κατήγγειλε συνολικά 32 άτομα,(15 παραβάσεις εντός κρατικών δασών και 15 εκτός).

Σημειώνεται ότι κανείς από τους καταγγελθέντες δεν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και πως με όλους τους παρανομούντες έγιναν εξώδικοι συμβιβασμοί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε φέτος για παράνομη υλοτομία ήταν 300 ευρώ για παράνομη κοπή ελιών σε ιδιωτική περιουσία στη Δασική Περιφέρεια Πάφου. Το ύψος των εξώδικων προστίμων καθορίζεται από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών. «Λόγω της ιδιομορφίας των αδικημάτων, η νομοθεσία δίνει την ευχέρεια στον διευθυντή να καθορίζει τις ποινές ανάλογα με σοβαρότητά τους και συγκεκριμένα από το είδος του δέντρου, την περιοχή και το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται στο περιβάλλον», αναφέρει ο Αντώνης Χωραττάς.
Νέο νομοσχέδιο
Με στόχο την πάταξη της παράνομης υλοτομίας και την αντιμετώπιση της ασυδοσίας στον τομέα του εμπορίου ξυλείας, το Τμήμα Δασών ολοκλήρωσε πρόσφατα νέο νομοσχέδιο, το οποίο, εντός του επόμενου μήνα, θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν καταλήξει στη Βουλή για ψήφιση. «Με τη νέα πρόταση νόμου η εμπορία καυσόξυλων και άλλων ειδών ξύλου (όπως κόντρα πλακέ, μοριοσανίδες κ.ά.) θα είναι πλέον ελεγχόμενη, ενώ τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας θα περιοριστούν σημαντικά», τόνισε ο Λειτουργός Προγραμματισμού του Τμήματος Δασών.

Οι κυριότερες πρόνοιες…
ΟΠΩΣ αποκάλυψε στη «Σ» ο Λειτουργός Προγραμματισμού του Τμήματος Δασών Αντώνης Χωραττάς, το νέο νομοσχέδιο για την εμπορία καυσόξυλων θα περιλαμβάνει:

  • *Την υποχρεωτική απόκτηση άδειας από το Τμήμα Δασών όλων των εμπόρων καυσόξυλων.
  • *Την τήρηση μητρώου, οικονομικών στοιχείων και την καταγραφή όλων των προμηθευτών και πελατών από τους εγκεκριμένους εμπόρους
  • *Τον διορισμό αριθμού Επιθεωρητών, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εξουσιοδοτημένους Δασικούς Λειτουργούς, την Αστυνομία και το Ταμείο Θύρας, θα διενεργούν συστηματικούς ελέγχους.
  • *Αυστηρότερες ποινές για τους παρανομούντες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πρόστιμο μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ (σήμερα είναι μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ) και ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη. 
sigmalive.com/simerini
12/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin