Monday, September 24, 2012

Η Shell μηνύει την Greenpeace για περιβαλλοντικά επιζήμιες δραστηριότητες

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell κατέθεσε μήνυση εναντίον της Greenpeace στην Ολλανδία προκειμένου να αναγκάσει την περιβαλλοντική ΜΚΟ να σταματήσει τις δράσεις της κατά των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσει λήμμα της ανακοίνωσης που κάνει λόγο για διαμαρτυρίες που όχι μόνο προκαλούν οικονομική ζημία στη Shell, αλλά και “θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον”.

Με άλλα λόγια η Shell εγκαλεί την Greenpeace για περιβαλλοντικά επικίνδυνη δραστηριότητα την ώρα που σχεδιάζει εξορύξεις υδρογονανθράκων στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Αρκτικής και επενδύει στα ιδιαιτέρως επιβαρυντικά κοιτάσματα πετρελαιοφόρου άμμος ή άμμου πίσσας στον Καναδά.
Εντωμεταξύ, η Shell ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε εξορύξεις στις Θάλασσες Μποφόρ και Τσούκτσι της Αρκτικής, οι οποίες αποτελούν βασικούς βιότοπους της πολικής αρκούδας, αλλά και μεταναστευτικά περάσματα για τις “μεγαλόστομες” φάλαινες bowhead, αλλά και τις φάλαινες μπελούγκα.
Αιτία η βλάβη που εμφανίστηκε σε έναν γιγάντιο θόλο, με τον οποίο θα σφραγιζόταν η γεώτρηση στην περίπτωση διαρροής.
Η Shell έχει ήδη επενδύσει 4,5 δισ. δολάρια για να λάβει άδειες γεώτρησης στα νερά της Αρκτικής, στα οποία οι επιχειρήσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας επιτρέπονται μόνο το καλοκαίρι και σταματούν υποχρεωτικά στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε η περιοχή αρχίζει να καλύπτεται από πάγο.
econews
24/9/12 
-------------
ΣΧΕΤΙΚΑ1: 

ΣΧΕΤΙΚΑ2:

Αρκτική χωρίς πάγους βλέπουν οι επιστήμονες την επόμενη δεκαετία



--------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin