Monday, September 24, 2012

Σε ρόλο διαιτητή ΟΗΕ και ΗΠΑ...Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για επίλυση διαμάχης Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Έντονη ανησυχία και αγωνία για την επόμενη ημέρα της «αραβικής άνοιξης» επικρατεί στην περιοχή, αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, είναι πολλοί οι φόβοι μήπως την «αραβική άνοιξη» ακολουθήσουν αυταρχικά, φονταμενταλιστικά, εξτρεμιστικά καθεστώτα.
Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογείο και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των χωρών της περιοχής απασχόλησαν συνομιλίες που είχε στον Λίβανο ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, υπάρχει σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία για επίλυση των διαφορών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ στο θέμα των αποκλειστικών ζωνών και, όταν διευθετηθεί, θα μπορέσει να επικυρωθεί και η συμφωνία της Κύπρου με τον Λίβανο.

Μιλώντας μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική και εντασσόταν στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής μας. «Ήταν και η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο. Είχαμε πολύ φιλικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Λιβάνου -στον οποίο μετέφερα και προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας-, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο κ. Ηλιάδης.
Ανέφερε, ακόμη, ότι όλοι επεσήμαναν τις εξαίρετες σχέσεις του Λιβάνου και της Κύπρου σε όλους τους τομείς, καθώς και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων σε όλους τους τομείς. «Κανένας δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη γιατί η Κύπρος, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, στήριξε τον Λίβανο και υπήρξε ασφαλές και φιλικό καταφύγιο για τους πολίτες του στις δύσκολες ώρες», σημείωσε.
Η κρίση στη Συρία
Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε, δε, ότι με τον Υπουργό Άμυνας του Λιβάνου συζήτησε θέματα για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας στον τομέα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων. «Με όλους συζητήσαμε, βεβαίως, το κυπριακό πρόβλημα. Παραπέρα συζητήσαμε σε βάθος και ενημερωθήκαμε από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο, βέβαια, τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως είναι έντονη η ανησυχία και η αγωνία για την επόμενη ημέρα της ''αραβικής άνοιξης'', είναι πολλοί οι φόβοι μήπως την ''αραβική άνοιξη'' την ακολουθήσουν αυταρχικά, φονταμενταλιστικά, εξτρεμιστικά καθεστώτα».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, ο Λίβανος τηρεί «ουδέτερη θέση» απέναντι στην κρίση και μέχρι σήμερα, πλην μεμονωμένων περιστατικών, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη χώρα εκτός του θεάτρου των συγκρούσεων. «Με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στη Συρία, δεν προβλέπεται σύντομος τερματισμός. Ωστόσο, είναι πεποίθηση της λιβανικής ηγεσίας, όπως βεβαίως και της Κύπρου και της ΕΕ, ότι αποκλείεται και θα ήταν λάθος οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση και ότι η διέξοδος είναι πολιτική λύση μέσα από μεταβατικές διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τη Συρία και τους λαούς της περιοχής σε ομαλή πολιτική ζωή», υπέδειξε ο κ. Ηλιάδης.
Εμπλοκή ΟΗΕ-ΗΠΑ για ΑΟΖ
Ερωτηθείς εάν στις συναντήσεις τέθηκε και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και το θέμα της διελκυστίνδας του Λιβάνου με το Ισραήλ, ο κ. Ηλιάδης απάντησε καταφατικά. «Τα συζητήσαμε στην ουσία τους και υπάρχει μια πρωτοβουλία η οποία εξελίσσεται, για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα της οριοθέτησης των αποκλειστικών ζωνών, όπως και η επικύρωση της συμφωνίας Κύπρου-Λιβάνου από το λιβανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε και σημείωσε: «Οι πολύπλευρες φιλικές σχέσεις της Κύπρου με τα κράτη της περιοχής είναι τέτοιες που, ερωτηθέντες εάν θα είμαστε διατεθειμένοι να μεσολαβήσουμε και προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, εάν μας χρειαστεί ο Λίβανος σε αυτά τα θέματα, απαντήσαμε πολύ θετικά και με μεγάλη προθυμία ότι είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ηλιάδης διευκρίνισε ότι στην πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του θέματος μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ συμμετέχουν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ. «Έχει ζητηθεί η μεσολάβηση των ΗΠΑ και έχουμε ερωτηθεί και εμείς εάν θα είμαστε πρόθυμοι, σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τον Λίβανο, να διαδραματίσουμε ένα ρόλο ενδιάμεσου, και απαντήσαμε ''ναι'' και με μεγάλη προθυμία», επεσήμανε. Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η οριοθέτηση της Κύπρου «είναι διευθετημένη» και «όταν θα συγκροτηθεί το συνολικό πλέγμα, θα περάσει και από τη Βουλή του Λιβάνου». 
24/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin